Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Κερατέας, που είδαν από τη μία στιγμή στην άλλη τους κόπους μίας ζωής να γίνονται στάχτη, όταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή, κατάκαψε τα πάντα στο πέρασμά της.
Η πύρινη λαίλαπα οριοθετήθηκε πριν από μερικά 24ωρα, ωστόσο, οι ζημιές είναι μεγάλες, με τους πολίτες να παραμένουν με ένα «γιατί;», ενώ μάλιστα τονίζουν πως τα είχαν κάνει όλα σωστά. Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί για τα ακαθάριστα οικόπεδα.
«Ο δικός μας ο δήμος είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση στη χώρα. Το μέτρο που βγήκε φέτος για καθαρισμό οικοπέδων θεωρώ ότι απέδωσε, άσχετα αν δημιούργησε προβλήματα. Πάνω από 2.500 συμπολίτες μας δήλωσαν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Είχαν να καθαριστούν οικόπεδα πάνω από 20 – 25 χρόνια. Ο πολίτης, όπως σωστά στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης καθάρισε το οικόπεδό του, έπρεπε να πάρει και κάποιον χωματουργό για να μαζέψει και να μεταφέρει στα συστήματα διαχείρισης τα κλαδέματα. Αυτό κάποιοι το έκαναν, κάποιοι άλλοι όμως λόγω της οικονομικής τους βάρυνσης, δεν έγινε και πήγαιναν και τα εναπόθεταν παντού. Εμείς ξεκινήσαμε δύο πράγματα. Πρώτον, τα μαζεύουμε όλα, τα πάμε σε έναν χώρο και μειώνεται ο όγκος στο ένα δέκατο», είπε αρχικά και συνέχισε:
«Έχουμε συστήσει στους πολίτες, όταν καθαρίζει κάποιος να μην τα βγάζει έξω, να είναι μέσα στο οικόπεδό του και να παίρνει τηλέφωνο τον δήμο ή ιδιώτη και να πηγαίνει να τα παίρνει μέσα από το οικόπεδο. Όταν τα βγάζει έξω, υπάρχει ο κίνδυνος ένα τσιγάρο, μια δολιοφθορά… γιατί στη φωτιά της δική μας βρέθηκαν 5 γκαζάκια. Οι κάτοικοι άκουσαν εκρήξεις διαδοχικές. Ο συντονισμός που έγινε φέτος ήταν χωρίς προηγούμενο, ο καθένας ήξερε τι να κάνει».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, υπογράμμισε το ρόλο των ακαθάριστων οικοπέδων σε μία πυρκαγιά. «Είναι γεγονός ότι ακαθάριστα οικόπεδα ή καθαρισμένα οικόπεδα με συσσωρευμένη βλάστηση, είναι μια μεγάλη αιτία για να προκληθεί μια πυρκαγιά γιατί εκεί μπορεί να υπάρχει ένα γυαλί, μπορεί να περάσει κάποιος να πετάξει ένα τσιγάρο», επεσήμανε και συμπλήρωσε:
«Είναι σύνηθες πολίτες που καθαρίζουν τα οικόπεδά τους από χόρτα, από την στιγμή που δεν έχουν μέσο να τα μεταφέρουν ή δεν έρχεται ο δήμος να τα μαζέψει, να τα καίνε οι ίδιοι νομίζοντας ότι είναι κάτι ασφαλές. Αυτό έχει συμβεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. (…) Πίσω από όλες τις φωτιές, στο 99%, υπάρχει ανθρώπινο χέρι, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση».
«Η πρόληψη είναι απλή λογική»
Για το ζήτημα της πυρκαγιάς έκανε λόγο και ο καθηγητής διαχείρισης κρίσεων και αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. Μιχάλης Χάλαρης.
«Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της πρόληψης, οι ασκήσεις είναι το παν για να ξέρουν τι κάνουν όλοι μαζί και γενικά για τις δασικές πυρκαγιές θα πρέπει να ξέρουμε ότι όλοι μας υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας. Εννοώ ότι πάμε να βάλουμε φωτιά νομίζοντας ότι θα την ελέγξουμε και δημιουργείται τέτοιο μικροκλίμα και έντονες συνθήκες, μεταφέρουν την εστία της πυρκαγιάς αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η πρόληψη είναι απλή λογική, δεν κάνουμε θερμές εργασίες», σημείωσε.