Μουσμουλιά: 11 μυστικά για την καλλιέργεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H μουσμουλιά είναι ένα αγαπημένο αειθαλές καρποφόρο δέντρο που δίνει πρώτo καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι σχετικά περιορισμένες.

Συγκεκριμένα, η μουσμουλιά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου και ξεκινάει την καρποφορία της νωρίς την άνοιξη, από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο, ανάλογα την ποικιλία.

Θα τη συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως μεσπιλέα στην Πελοπόννησο, δεσπολιά στην Κρήτη, νεσπολιά στην Κέρκυρα και μεσπιλιά στην Κύπρο.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς διαθέτει χαρακτηριστικά σκληρά στενόμακρα φύλλα και ανήκει στα μηλοειδή δέντρα, μαζί με την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς και την καλλιέργεια της κυδωνιάς.

Ο καρπός της μουσμουλιάς, το μούσμουλο έχει υψηλή διατροφική αξία, περιέχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα.

Η μουσμουλιά είναι ένα δέντρο με μικρές απαιτήσεις που συναντάμε συχνά σε αυλές και κήπους της χώρας μας, κυρίως στην Πελοποννήσο, τη Στερεά Ελλάδα, την Κέρκυρα και την Κρήτη.

Ας δούμε τις πιο γνωστές ποικιλίες μουσμουλιάς για να φυτέψουμε, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από ζουμερά μούσμουλα με πλούσια γεύση.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μουσμουλιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας;

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μουσμουλιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το χρώμα της φλούδας, το σχήμα και την περίοδο ωρίμανσης.

Ποικιλία μουσμουλιάς Champagne: Ποικιλία με καρπό σε σχήμα αχλαδιού, κίτρινη φλούδα, με υπόξινη γεύση, ιδιαίτερα αρωματική που ωριμάζει την περίοδο Μάιο και Ιούνιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Advance: Ποικιλία με χυμώδη καρπό σε σχήμα αχλαδιού, με βαθύ κίτρινο χρώμα φλούδας που ωριμάζει Μάιο και Ιούνιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Early Red: Πρώιμη ποικιλία με χυμώδη καρπό σε σχήμα αχλαδιού με πορτοκαλί φλούδα και υπόξινη γεύση που ωριμάζει μέσα στον Απρίλιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Tanaka: Όψιμη ανθεκτική μεγαλόκαρπη ποικιλία, με πορτοκαλί φλούδα, με υπόξινη γεύση, που ωριμάζει τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Ποικιλία μουσμουλιάς Nespolone Pelosella: Πρώιμη ποικιλία μουσμουλιάς, με στρογγυλό σχήμα καρπού, κιτρινοκόκκινη φλούδα και ροζέ που ωριμάζει στα τέλη Απριλίου.

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της μουσμουλιάς για να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει;

Η μουσμουλιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί σε ζεστές υποτροπικές υποτροπικές περιοχές με αρκετές βροχοπτώσεις και σχετική υγρασία.

Αν και είναι ανθεκτική στις ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η καλλιέργεια της μουσμουλιάς είναι ευαίσθητη στον παγετό του χειμώνα και τους δυνατούς βοριάδες.

Σχετικά με το έδαφος, η μουσμουλιά, αν και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία σε βαθιά, γόνιμα, δροσερά εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς αναπτύσσεται καλύτερα σε pH εδάφους 5,0-8,0 και είναι πιο δύσκολη σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα αλάτων στο έδαφος.

3. Ποια εποχή φυτεύουμε τις μουσμουλιές και σε τι αποστάσεις;

Τα δεντράκια μουσμουλιάς που προμηθευόμαστε σε γλάστρα ή σακούλα φυτωρίου φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Οι αποστάσεις φύτευσης στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς εξαρτώνται από τη ζωηρότητα της ποικιλίας και από την γονιμότητα του εδάφους.

Ενδεικτικά, κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα δέντρα της μουσμουλιάς είναι 5-7 μέτρα μεταξύ των φυτών, όταν φυτεύονται σε σχήμα τετραγώνου.

4. Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Σχετικά με τις ανάγκες της σε νερό, η μουσμουλιά είναι γενικότερα ανθεκτική στην ξηρασία, ακόμα και αν την αφήσουμε απότιστη για αρκετές μέρες.

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς θα χρειαστεί κάποια ποτίσματα μέσα στην άνοιξη για να βελτιώσουμε το μέγεθος και την ποιότητα των καρπών.

Επιπλέον, το πότισμα κατά την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο βοηθάει στην τόνωση της βλαστικής ανάπτυξης και την ανθοφορίας του δέντρου.

5. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Η καλλιέργεια της μουσμουλιάς έχει περιορισμένες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καρποφορία. Αρκεί λοιπόν να βάλουμε τρεις φορές λίπασμα κατά τη διάρκεια του έτους.

Εφαρμόζουμε την πρώτη λίπανση κατά τις αρχές του καλοκαιριού και την δεύτερη λίπανση στις αρχές του φθινοπώρου, με πλήρες βιολογικό λίπασμα για καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία.

Η τρίτη λίπανση της μουσμουλιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα, με βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο για να έχουμε παραγωγή μεγαλύτερων και πιο νόστιμων καρπών.

6. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς;

Σχετικά με το κλάδεμα διαμόρφωσης της μουσμουλιάς, τα νεαρά δέντρα μουσμουλιάς κλαδεύονται την άνοιξη σε κυπελλοειδές σχήμα, όπου διαμορφώνουμε 4-5 βασικούς βραχίονες, πάνω στον κεντρικό κορμό.

Το κλάδεμα καρποφορίας της μουσμουλιάς γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού μετά το τέλος της συγκομιδής των καρπών της και είναι σχετικά ελαφρύ.

Περιλαμβάνει την διατήρηση του κυπελοειδούς σχήματος, την αφαίρεση ξερών, άρρωστων και αδύναμων βλαστών καθώς και την αραίωση εσωτερικών κλαδιών της μουσμουλιάς για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό και έκθεση στον ήλιο.

7. Ποιες ασθένειες προσβάλλουν την καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

Η κυριότερη ασθένεια της μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου που εκδηλώνεται στο άνθος, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της μουσμουλιάς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα.

Για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς, εφαρμόζουμε ψεκασμό με χαλκούχο διάλυμα σε 3 στάδια:

α) λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς,
β) μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και
γ) όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού.

8. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μουσμουλιάς;

Η μουσμουλιά είναι από τα λίγα καρποφόρα δέντρα που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο.

Στην καλλιέργεια της μουσμουλιάς μπορεί να γίνει επίσης: πολλαπλασιασμός με παραφυάδες, πολλαπλασιασμός με εναέριες καταβολάδες, καθώς και μπόλιασμα.

Η μουσμουλιά μπολιάζεται με οφθαλμό (μάτι) πάνω σε υποκείμενο μουσμουλιάς ή κυδωνιάς την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, η μουσμουλιά μπορεί να εμβολιαστεί με εγκεντρισμό, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, με εμβόλιο από διετές κλαδί μουσμουλιάς.

9. Πότε συγκομίζουμε τα μούσμουλα και πώς τα συντηρούμε;

Η συγκομιδή της μουσμουλιάς γίνεται την άνοιξη στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης των καρπών, όταν σχηματιστεί το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας και γλυκάνουν οι καρποί.

Αν συλλέξουμε τα μούσμουλα πριν ωριμάσουν τελείως και είναι κάπως άγουρα, δεν έχουν καλή γεύση και άρωμα.

Μετά τη συγκομιδή, τα μούσμουλα μπορούν να διατηρηθούν για λίγες μέρες στο ψυγείο και πρέπει να καταναλωθούν καθώς διαφορετικά μαυρίζουν.

10. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μουσμουλιά σε γλάστρα;

Η μουσμουλιά μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα σε γλάστρα, καθώς ως έχει δέντρο περιορισμένη ανάπτυξη.

Επιλέγουμε γλάστρα διαστάσεων τουλάχιστον 40×40 εκατοστών για να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα της μουσμουλιάς.

Προσθέτουμε μία στρώση με χαλίκια ή ελαφρόπετρα στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση και τη γεμίζουμε με εμπλουτισμένο φυτόχωμα.

Τοποθετούμε τη γλάστρα με τη μουσμουλιά σε ηλιόλουστη θέση με νότιο προσανατολισμό στο μπαλκόνι ή την αυλή μας που να είναι παράλληλα προστατευμένη από δυνατούς ανέμους.

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς

Για να απολαμβάνουμε μεγαλύτερα και πιο ζουμερά μούσμουλα, κατά την καλλιέργεια της μουσμουλιάς πραγματοποιούμε αραίωμα των ανθέων ή των μικρών καρπών, για να περιορίσουμε την ποσότητα των καρπών και να ενισχύσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ