Αφετηρία της τελευταίας και μάλλον καθοριστικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι ευρωεκλογές. Ο Στ. Κασσελάκης, περιφρονώντας το κόμμα, προσάρμοσε στο πρόσωπό του μια προβληματική, όπως χαρακτηρίστηκε, προεκλογική εκστρατεία, στην οποία, με βάση αμερικανικά πρότυπα, «αρμάτωσε» ένα τουριστικό λεωφορείο στο οποίο δέσποζαν η αφεντιά του και το επιτακτικό σύνθημα «Καλύτερη Ζωή τώρα», και όργωσε τη χώρα εμπλουτίζοντας τον εξωτισμό τής μέσης ελληνικής καθημερινότητας, χωρίς όμως ουσιαστικό αντίκρισμα.
Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Σε συνθήκες ιστορικής εκλογικής υποχώρησης της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάφερε να βρει μια θέση στο τραπέζι των νικητών, αλλά έχασε 350.000 ψήφους. «Αντέξαμε!» θριαμβολόγησε ο Κασσελάκης, ξεχνώντας ότι είχε θέσει τον πήχη στο 20% και σε απόσταση βολής από τη Ν.Δ. Προκαλώντας, μάλιστα, απορίες, ισχυρίζεται αυθαίρετα σήμερα ότι ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 9% -κάτι που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε- στο 15%.
Η απροθυμία του να συζητήσει τους λόγους της ξεκάθαρης εκλογικής ήττας και της διάψευσης των προσδοκιών που ο ίδιος υπέρμετρα καλλιέργησε έδειξε, σύμφωνα με πολλά στελέχη, ότι δεν αντέχει την κριτική και αναζητεί εσωτερικούς εχθρούς, κι αυτό «φούσκωσε» το κύμα δυσαρέσκειας. Συγκάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα και, αφού εκφώνησε ένα λογύδριο, αποχώρησε για να εμφανιστεί σε κεντρικό κανάλι.
Τα στελέχη του κόμματος του ζητούσαν να συνεδριάσουν τα όργανα κι αυτός, δείχνοντας πόσο τα υπολογίζει, αφού διακηρυγμένος στόχος του -εκτός από το όνομα- είναι να μην αφήσει τίποτε όρθιο που να θυμίζει «παλιό ΣΥΡΙΖΑ», ανακοίνωνε τα μέλη των… thin tanks, όπου στο εξής θα διαμορφώνεται πολιτική με βάση εταιρικά πρότυπα.
Βεβαίως και είχε αντιληφθεί ότι το καζάνι έβραζε. Εβραζε, όμως, κι ο ίδιος. Ιδίως από τη στιγμή που αντιλήφθηκε ότι η συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, στην οποία επικεφαλής τέθηκε ο Τσίπρας, τον αφήνει, όπως και τον Ανδρουλάκη, στην άκρη. Και επειδή, όπως λένε στα πέριξ της Κουμουνδούρου, είναι οπαδός των προκλήσεων, ξημερώματα Σαββάτου «πάτησε το κουμπί».
Με μια παραληρηματική ανάρτηση, «φόρτωσε» στον Τσίπρα προγραμματική ασυναρτησία, προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος, τον στόλισε με χαρακτηρισμούς, όπως «τοτέμ», «δήθεν σωτήρας» και «ρεζέρβα» του Μητσοτάκη, ανακοίνωσε τον ξαφνικό θάνατο της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς «Αυγή» και στο τέλος, κάτι που δεν τόλμησε να προβάλει ούτε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, υποστήριξε ουσιαστικά ότι δεχόταν μαύρο χρήμα.
Μετέφερε, συνακόλουθα, όπως του καταλόγισαν, την ηθική αμηχανία του πολιτικού συστήματος για τα «λεφτά με τις σακούλες» στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, δεν έχει τις ίδιες επιδόσεις στο «σπορ» με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ…
Ακολούθησε την περασμένη Τρίτη κοινή δήλωση των Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τα κομματικά όργανα για λόγους αξιοπρέπειας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ηγεσία αρνείται να αντικρίσει τη λαϊκή αποδοκιμασία στο σχέδιό της.
Την επομένη, 87 στελέχη (μεταξύ τους επτά βουλευτές) τής «πρώτης φοράς Αριστερά» με δημόσια παρέμβαση ζήτησαν να συνεδριάσουν επιτέλους τα σκουριασμένα κομματικά όργανα, τραβώντας ένα όριο στην ηγετική αυθαιρεσία. Παρασκευή βράδυ, μέσω επιλεκτικών διαρροών η πλευρά Κασσελάκη, που, αφού έκλεισε την εφημερίδα, έβγαλε δίσκο για τη σωτηρία της «Αυγής», κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι, παρότι ενημερώθηκε, δεν προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.
Εξαλλος ο Τσίπρας, διαμήνυσε μέσω δικών του επιλεκτικών διαρροών ότι οι κινήσεις αυτές «φανερώνουν τη χυδαιότητα με την οποία οι υπεύθυνοι χειρίζονται ευαίσθητα ζητήματα», προσθέτοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί αυτονόητο ότι μόλις επιστρέψει από τις διεθνείς υποχρεώσεις του θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της “Αυγής”. Δεν πρόκειται, όμως, να συμβάλει σε παιχνίδια με τις ζωές των εργαζομένων».
Ο,τι επακολούθησε ξημερώματα Σαββάτου είναι δρόμος χωρίς γυρισμό. Με ακόμα μία εμπύρετη ανάρτηση από τις ΗΠΑ, ο Κασσελάκης κατηγόρησε αρχικά τον Τσίπρα ότι τον υπονομεύει. «Σταμάτα την υπονόμευση και στήριξέ με να κάνω την προσπάθειά μου» έγραψε σε μια ανεξέλεγκτη συναισθηματικά έκρηξη, την οποία ανακάλεσε μόλις δύο λεπτά αργότερα, για να τη στρογγυλέψει στην εξίσου επιθετική δήλωση: «Ελα και ανάλαβε, και θα είμαι συντεταγμένος στρατιώτης στην προσπάθειά σου, χωρίς να σε υπονομεύσω ούτε στιγμή. Αν, όμως, δεν το επιθυμείς, στήριξέ με να κάνω την προσπάθεια για το κόμμα μας, χωρίς παιχνίδια. Δεν είμαι κολλημένος με την καρέκλα – άλλωστε, δεν πρόλαβα και να καθίσω. Ετρεχα από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, δίνοντας τον αγώνα. Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στη μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα, παρά στρατηγός σε κομματικό εμφύλιο. Αλέξη, πάμε;».
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία