Βασίλης Κοκοτσάκης: Τα καίρια ζητήματα από την εντολή του Ανακριτή για το κοντέινερ της εμπορικής στα Τέμπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, Βασίλης Κοκοτσάκης, μιλώντας στον 98.4 με αφορμή την εντολή του ανακριτή Λάρισας, να μεταφερθεί το “εξαφανισμένο” από τις 6 Μαρτίου κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας, από ιδιωτική έκταση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στο Κουλούρι Λάρισας, αποσαφηνίζει και ρίχνει νέο επιπλέον φως σε κρίσιμα ζητήματα που εδώ και 16 μήνες θα έπρεπε να είναι ήδη από τα κύρια ζητήματα της ανάκρισης.

Όπως σημειώνει, μετά την διάταξη του κ.Ανακριτή της 21/6/2024 με την οποία έγινε δεκτό το από καιρό αίτημα τους για χαρακτηρισμό του κοντέινερ ως σημαντικού πειστηρίου , ανεύρεση -κατάσχεση και εξέταση του , από την δικογραφία προκύπτουν τα παρακάτω, σχετικά με το ιστορικό του συγκεκριμένου σημαντικού πλέον πειστηρίου:

1.Την 20/3/2023 η Hellenic train αποστέλλει τους διορισθέντες πραγματογνώμονες το με αριθμό 32370 έγγραφο, με τους οποίους τους ενημερώνει τι απέγιναν τα 10 κοντέινερ της εμπορικής, αλλά και ποια ήταν η κατάσταση τους.

Από το έγγραφο αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι:

α.Τα κοντέινερ χωρίς την παρουσία των πραγματογνωμόνων και οποιονδήποτε έλεγχο μακροσκοπικό ή εσωτερικό από τους πραγματογνώμονες, άρχισαν να απομακρύνονται χωρίς γραπτή έγκριση των ανακριτικών αρχών, από την 1/3/2023 και ολοκληρώθηκε την 6/3/2023.

β.Οι δικαστικοί πραγματογνώμονες αναζητούν τα κοντέινερ προφανώς γιατί δεν τα έχουν ελέγξει όπως έπρεπε άλλωστε εάν κάποιος διαβάσει τις περιγραφόμενες ενέργειες τους την 1/3/2023 από πουθενά δεν προκύπτει έλεγχος επί των κοντέινερ, που απομακρύνθηκαν από την 13.00 ώρα της 1/3/23(περίπου)

γ. Προκύπτει ακόμη ότι ο όποιος έλεγχος(τελωνειακός) έγινε στην Θεσσαλονίκη για κάποια δε από τα κοντέινερ στις εγκαταστάσεις των ιδιοκτήτων, αναφέροντας όμως σε ποια έγινε αυτό και έτσι εύκολα μπορούμε να βρούμε σε ποιους.

δ.Απο το έγγραφο αυτό δεν προκύπτει μετακίνηση του συγκεκριμένου κοντέινερ στις εγκαταστάσεις του ιδιώτη στο Καλοχώρι,ούτε με ποιον τρόπο δηλ. τίνος ιδιοκτησιακό μέσο μεταφέρθηκε από την Λάρισα στην Θεσσαλονίκη και φυσικά από τότε αγνοείτο η τύχη του , αφού σε αντίθεση με τα άλλα κοντέινερ στο έγγραφο της Hellenic train δεν υπάρχει σχετική αναφορά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρείτο αγνοούμενο γιατί δεν προέκυπτε η τύχη του από 6/3/2023 μέχρι πρόσφατα που αποκαλύφθηκε με την διάταξη του κ.Ανακριτή και ας σημειώσουμε ότι για την ανεύρεση του ήταν σημαντική η συμβολή όλων μας.

Επίσης από το έγγραφο αυτό δεν προκύπτει παρουσία των δικαστικών πραγματογνωμόνων στην αποσφράγιση των κοντέινερ , ούτε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με ύπαρξη ή όχι ξένων σε σχέση με την φόρτωση αντικειμένων τόσον εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Επισημαίνουμε εδώ και διευκρινίζουμε ότι άλλο αντικείμενο ερευνάς έχει η εξέταση ειδικών πραγματογνωμόνων και άλλο ο τελωνειακός έλεγχος ο οποίος περιορίζεται στην εξακρίβωση επάρκειας της φορτωτικής.

Εάν το αντικείμενο αυτό δεν είχε(υφαρπαγεί) από τον τόπο του συμβάντος και είχε τότε χαρακτηριστεί ως πειστήριο , τότε σε ενδεχόμενο εργαστηριακό έλεγχο των χρωματισμών , αιθαλώσεων κ.λ.π. , τόσον επί του ιδίου όσο και επί του εμπορεύματος , σίγουρα θα αποκαλύπτετε το είδος και η αιτία της καύσης που προκάλεσε την αιθάλωση και τυχόν «μόλυνση» των εμπορευμάτων, ενέργειες οι οποίες πλέον δεν μπορούν να γίνουν αφού ακόμη και αν υπήρχε η δυνατότητα τα όποια ευρήματα δεν θα ήταν αξιόπιστα λόγω της μη νόμιμης φύλαξης και προστασίας του πειστηρίου.

Στην έκθεση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι τα κοντέινερ αναχώρησαν από τα Τέμπη αφού επιθεωρήθηκαν από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες γεγονός το όποιο δεν προκύπτει από πουθενά ,ούτε από την δική τους έκθεση, άλλωστε αν το είχαν κάνει γιατί υπήρξε η ανάγκη να πάρουν πληροφορίες για την τύχη και κατάσταση τους από την Hellenic train;, άλλωστε εάν κάποιος διαβάσει το ημερολόγιο ενεργειών τους , από πουθενά δεν προκύπτει τέτοιου είδους έλεγχος, που αν είχε γίνει δεν θα απαιτείτο η ανάγκη επί πλέον ενημέρωσης περί της τύχης και κατάστασης των κοντέινερ από την Hellenic train προς τους δικαστικούς πραγματογνώμονες!!!!!.

Από πουθενά δεν προκύπτει ποιος έδωσε την εντολή ή την άδεια στην Hellenic train να απομακρύνει τα κοντέινερ και κατ επέκταση αποδεικτικά στοιχεία από τον τόπο του συμβάντος, αν και έτσι όπως το αναφέρει στην έκθεση της η Αστυνομία ήταν σε γνώση της και με το δεδομένο ότι η Τροχαία Λάρισας είχε ακόμη(1/3/23) την ευθύνη της προανάκρισης, αποδεχόμενη έστω και δια της παραλείψεως την ευθύνη για το γεγονός ότι η απομάκρυνση έγινε σε γνώση της..

Απο τις εκθέσεις και το φωτογραφικό υλικό δεν προκύπτουν λεπτομέρειες που και πως αποσφραγίστηκε το συγκεκριμένο κοντέινερ(OOCL) ούτε πως βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδιώτη. Σημειώνουμε ότι στο φωτογραφικό υλικό επί του πεδίου , δεν διακρίνονται σφραγίδες επί των παραμορφωμένων πορτών του.

Προκυπτει επίσης ότι οι όποιες αναφορές των δικαστικών πραγματογνωμόνων για την σύνθεση-ύπαρξη- κατάσταση και περιεχόμενο του συνόλου των κοντέινερ ,δεν στηρίζεται σε δική τους αντίληψη(αυτοψία)όπως έπρεπε, αλλά στα αναγραφόμενα επί του εγγράφου της HELLENIC TRAIN η οποία απευθύνεται επ αυτού εγγράφως και τους ενημερώνει.

Πιθανότατα οι αναφορές για το θέμα αυτό, από όποιους και αν έχει γίνει, δεν στηρίζονται σε δικές τους διαπιστώσεις, αλλά στα ισχυριζόμενα της HELLENIC TRAIN.

Ακόμη , όπως εξηγεί, για την ώρα ουδέν γίνεται (από πλευράς ανακριτή) στην κατεύθυνση αποκάλυψης των προσώπων που συμμετείχαν στην περισυλλογή και απομάκρυνση συγκεκριμένων πειστηρίων και αποδεικτικών στοιχείων από το πεδίο από τις πρώτες σχεδόν ώρες του συμβάντος όπως αποδείξαμε στην τελευταία έκθεση μας.

Με την αποκάλυψη των προσώπων αυτών πιθανότατα θα αποκαλυφθεί και ο τόπος εναπόθεσης των πειστηρίων αυτών.

Στην έκθεση μας φαίνονται χαρακτηριστικά τα πρόσωπα και οι ενέργειες που έκαναν, να περισυλλέγουν από τον τόπο του συμβάντος συγκεκριμένα αντικείμενα -πειστήρια να τα τοποθετούν σε αλλεπάλληλα φορτία πίσω από το κοντέινερ ZIM Monitor και ακολούθως να τα απομακρύνουν άγνωστο που.

Σημειώνουμε ότι μεταξύ των αντικειμένων , όπως «δείξαμε» στην εκπομπή «Αντιθέσεις» και στον δημοσιογράφο κ.Σαχίνη του ΚΡΗΤΗ TV την 14/6/2024 , υπήρχε και η χαρακτηριστική εικόνα ενός δοχείου μεταφοράς εύφλεκτων καυσίμων και διαλυτών.(προς τούτο απαιτείται η κατάθεση στον κ. Ανακριτή πέραν της έκθεσης και η σχετική εκπομπή μαζί με το αίτημα διερεύνησης)

Από την δικογραφία τέλος προκύπτει ότι οπτικό υλικό από τους εμπορικούς σταθμούς για την κίνηση της μοιραίας εμπορικής αμαξοστοιχίας, ζητήθηκε πολύ καθυστερημένα , μετά τον Ιούλιο 2023.

Ο ΟΣΕ υπεύθυνος για το οπτικό υλικό απάντησε ότι το υλικό αυτό διατηρείται μόνο για 15 μέρες και ακολούθως διαγράφεται και επαναγράφεται ο σκληρός δίσκος κ.ο.κ.Ως εκ τούτου και μέχρι την διαπιστωμένα (;) καθυστερημένη αναζήτηση , στους σκληρούς δίσκους που παραδόθηκαν είχαν γίνει επανειλημμένες εγγραφές με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάκτηση του περιεχομένου και ιδιαίτερα τις κρίσιμες ημερομηνίες και ώρες.

Ο κ. Ανακριτής διαβίβασε τους σκληρούς δίσκους στην ΔΕΕ για προσπάθεια ανάκτησης του περιεχομένου.

Από την διαθέσιμη σε μας δικογραφία δεν προκύπτει η σχετική έκθεση της ΔΕΕ , αλλά και τυχόν άλλες ενέργειες ή διαβίβαση του υλικού αυτού σε άλλο εργαστήριο της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Εφόσον και εάν γίνεται επιπλέον προσπάθεια ανάκτησης δεδομένων στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή , θα πρέπει , όπως λέει, ενημερωθούμε για την μεθοδολογία αυτής και από τον φορέα που την διεξάγει Δημόσιο ή ιδιωτικό.

neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ