Η εφημερίδα Al-Watan έγραψε που θα γίνει η πρώτη συνάντηση προέδρων Τουρκίας και Συρίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εφημερίδα Al-Watan έγραψε ότι η πρώτη από τις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θα διεξαχθεί στη Βαγδάτη.

Μετά τη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, «Δεν υπάρχει λόγος να μην συναντηθούμε με τη Συρία», η εφημερίδα Al-Watan, που εκδίδεται στη Συρία, δημοσίευσε ρεπορτάζ για τις συνομιλίες Δαμασκού-Άγκυρας.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα η οποία επικαλείται  κυβερνητική πηγή της Δαμασκού, η πρώτη από τις συναντήσεις μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας θα είναι στη Βαγδάτη. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι η ημερομηνία της διαπραγμάτευσης μεταξύ των μερών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Αναφέρθηκε ότι η επικείμενη συνάντηση Συρίας-Τουρκίας θα είναι «η αρχή μιας μακράς διαπραγματευτικής διαδικασίας που αναμένεται να οδηγήσει σε πολιτική κατανόηση και συμφωνίες σχετικά με την κατάσταση στις παραμεθόριες περιοχές».

%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B7 %CE%95%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD %CE%86%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84

«Οι ρωσικές προσπάθειες να επιτευχθεί προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του συριακού καθεστώτος ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2022 και οδήγησαν σε πολλαπλές συναντήσεις μεταξύ υπουργών Άμυνας και αργότερα υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων ασφαλείας», γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται στις ειδήσεις, η τουρκική πλευρά ζήτησε από τη Μόσχα και τη Βαγδάτη «να είναι παρόντες σε ένα τραπέζι διμερούς διαλόγου με τη συριακή πλευρά, χωρίς την παρουσία τρίτων και μακριά από τα ΜΜΕ, για να συζητήσουν όλες τις λεπτομέρειες που θα πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις μεταξύ οι δύο χώρες στην προηγούμενη κατάστασή τους».

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η προσέγγιση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού έλαβε την υποστήριξη των αραβικών χωρών, ιδίως των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας.

Η Al-Watan ανέφερε ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ενθάρρυναν επίσης τα μέρη να ξεκινήσουν διάλογο για τη δημιουργία διμερών σχέσεων.

Σήμα από τον Ερντογάν για συνάντηση με τον Άσαντ

%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B7 %CE%95%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD %CE%86%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%8423

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωσή του στον Τύπο μετά την προσευχή της Παρασκευής, είπε ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ «οικογενειακά».

Ο Ερντογάν είπε, «Δεν υπάρχει λόγος να μην αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία. Μπορούμε να το κάνουμε ξανά όπως κάναμε στο παρελθόν. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανακατευτούμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Ξέρετε, μέχρι να φτάσουμε σε μια οικογενειακή συνάντηση , δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να το κάνουμε ξανά όπως κάναμε με τον κ. Άσαντ στο παρελθόν», είπε.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζονται για αυτή τη συνάντηση εδώ και πολύ καιρό.

Το Ιράκ και η Ρωσία μεσολαβούν στις συνομιλίες Τουρκίας-Συρίας. Πρώτα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν παρότρυνε τον Ερντογάν «Πρέπει να δημιουργήσετε σχέσεις με τη συριακή διοίκηση».

Το Ιράκ βοηθά επίσης την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Μπορούμε να πούμε ότι η συνάντηση Ερντογάν-Άσαντ είναι μια ισχυρή πιθανότητα, όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα, μετά από αυτές τις προετοιμασίες.

Αυτή η συνάντηση πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί, ιδιαίτερα μετά τις πιέσεις των αυτονομιστών Κούρδων στη βόρεια ζώνη της Συρίας.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ