Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου σε Συμπόσιο στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, προσκεκλημένος στο 26ο Διεθνές Συμπόσιο SYMI στη Σάμο, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΑΠ), τόνισε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τρεις παγκόσμιες προκλήσεις πρωτοφανούς επιπέδου, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ανισότητα και οι απειλές για την ασφάλεια, γράφει η Kosova Press.

Δίνοντας έμφαση στην κοινωνική ανισότητα, αναφέρθηκε σε μελέτη του 2023 του διεθνούς οργανισμού Oxfam σύμφωνα με την οποία το κορυφαίο ένα τοις εκατό των πλουσιότερων κατέχει το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου και το 59% όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο οργανισμό, την τελευταία δεκαετία, αυτό το ένα τοις εκατό κατέλαβε περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του νέου παγκόσμιου πλούτου.

«Όσο το ένα τοις εκατό των πλουσιότερων κατέχει το μισό του παγκόσμιου πλούτου, φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει πραγματική ειρήνη μεταξύ κοινωνιών και ανθρώπων, ούτε με τη φυσική κατάσταση του πλανήτη μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι.

Μίλησε για τη σημασία της συγκεκριμενοποίησης των μεγάλων ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, καθώς και για την ανάγκη να έχουμε δημοκρατικές εκλογές για να υπάρξει δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ο Κούρτι επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν πιο σημαντικό από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι με την ολοένα αυξανόμενη ανισότητα, αυξάνεται και η πιθανότητα δικτατορίας και φασισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου ζήτησε περισσότερες δημοκρατικές νίκες και μακροχρόνιες κυβερνήσεις προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατών, «χωρίς να ξεχνάμε ότι οι δημοκράτες αισθάνονται ότι απειλούνται από τον πόλεμο, ενώ οι αυταρχικοί αισθάνονται ότι απειλούνται από την ειρήνη».

«Η ειρήνη που χρειαζόμαστε είναι μια δημοκρατική ειρήνη και η δημοκρατία που χρειαζόμαστε είναι η σοσιαλδημοκρατία», ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κούρτι.

Στο συμπόσιο «Enter the future – Free Prometheus: Power Reimagined for a Demos of Peace, Equality and Sustainability», συμμετείχαν προοδευτικοί πολιτικοί, επιφανείς ακαδημαϊκοί και ηγέτες διεθνών οργανισμών, όπως σημειώνεται.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ