Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με το καθεστώς Ράμα για τον Μπελερη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου το καθεστώς Ράμα να παραχωρήσει τη δυνατότητα στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και πλέον βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Φρέντη Μπελέρη να λάβει μέρος στις εναρκτήριες διαδικασίες του Σώματος, που θα αρχίσουν σε λίγες ημέρες στο Στρασβούργο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με πρωτοβουλίες της ευρωομάδας στην οποία ο ίδιος ανήκει (ΕΛΚ).

Νικ. Σταυρουλάκις

Παράλληλα, μακριά από δημοσιότητες, πραγματοποιούνται επαφές Αθήνας – Τιράνων (σε διμερές επίπεδο), προκειμένου το καθεστώς Ράμα να ενδώσει σε μία ύστατη «κίνηση καλής θελήσεως», δίνοντας άδεια στον Ελληνα πολιτικό κρατούμενο να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με πηγές, θα πρέπει κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Νομοθετικού Σώματος να μεταβεί στις αλβανικές φυλακές προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες ένταξης του Φρ. Μπελέρη στο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα.

Ως δεύτερη λύση εξετάζονται σενάρια τηλεσύνδεσης του φυλακισμένου ευρωβουλευτή με την Ολομέλεια, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός το οποίο, χωρίς αμφιβολία, θα οδηγήσει σε διασυρμό το καθεστώς Ράμα.

Επί του πρακτέου, η πρώτη Ολομέλεια της 10ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου (2024-2029) θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 16-19 Ιουλίου 2024, κατά την οποία αναμένεται να εκλεγεί και η επόμενη (ή ο επόμενος) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θητεία δυόμισι ετών. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και -υπό κανονικές συνθήκες- θα πρέπει να λάβει μέρος και ο φυλακισμένος ευρωβουλευτής Φρ. Μπελέρης.

Παράλληλα, οφείλει να συμμετάσχει στις μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή των 14 αντιπροέδρων και των πέντε κοσμητόρων οι οποίοι ασχολούνται με διοικητικά θέματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε περίπτωση που ο Φρέντης Μπελέρης ενταχθεί στη λίστα εκλογής αντιπροέδρων εκ μέρους του ΕΛΚ και τελικώς εκλεγεί, ο διασυρμός του αλβανικού καθεστώτος θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζονται παρασκηνιακά κυβερνητικά επιτελεία στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ.

Τις παραπάνω δυνατότητες υπονοεί στη γενικότητά της η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αμέσως μετά την επικύρωση της ποινής των δύο ετών φυλάκισης από το αλβανικό εφετείο, η οποία του είχε επιβληθεί πρωτόδικα. «Αποτελεί υποχρέωση των αλβανικών Αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Βασ. Σοφίας.

Σε κάθε περίπτωση ο Φρ. Μπελέρης θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Εχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα» ανέφερε ο ίδιος μετά την απόφαση του εφετείου. Σε άλλη δημόσια δήλωσή του (CNN Greece) χαρακτήρισε τον Ράμα «κοινό πραξικοπηματία» και ότι μετά την προσφυγή στο Δικαστήριο του Στρασβούργου «κάποιοι δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν».

Η υπόθεση Μπελέρη επηρεάζει παράλληλα και την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ε.Ε., καθώς η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν θα συναινέσει σε συνέχιση της διαδικασίας όσο δεν επιβεβαιώνεται στην Αλβανία η λειτουργία του κράτους δικαίου. Η ισχύς αυτής της θέσης κρίνεται περιορισμένη, καθώς ο Ε. Ράμα χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση καθυστερήσεις στην πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ε.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ