Ελληνικά νησια: Με τις τιμές να είναι απαγορευτικές για τους Έλληνες αγοραστές, οι επενδυτές από το εξωτερικό έχουν τον πρώτο λόγο στην αγορά εξοχικής κατοικίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερα ελκυστική για τους ξένους είναι η αγορά εξοχικής κατοικίας στα ελληνικά νησιά. Η διεθνής ζήτηση παρουσιάζει αύξηση, με πολίτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία να αποτελούν τους βασικούς υποψήφιους αγοραστές. Την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των Ελλήνων είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Φαίνεται ότι οι πολύ υψηλές τιμές, ειδικά σε κάποια νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού, είναι απαγορευτικές για τη μέση ελληνική οικογένεια, ειδικά σε μια περίοδο που η ακρίβεια σαρώνει τον προϋπολογισμό της.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα ακριβότερα νησιά για αγορά κατοικίας είναι η Μύκονος με 6.936 ευρώ/τ.μ., η Αντίπαρος με 5.319 ευρώ/τ.μ. και η Υδρα με 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ τις πιο οικονομικές επιλογές συνθέτουν η Σάμος, η Εύβοια, η Σαλαμίνα, η Χίος και τα περισσότερα νησιά των Δωδεκανήσων. Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στον κατακόρυφα ενισχυμένο ρυθμό της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε αρκετά νησιά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos και τον δείκτη ζήτησης SDI, ο οποίος διαμορφώνεται από τον όγκο αναζητήσεων της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων, αυξημένη είναι η διεθνής ζήτηση για κατοικίες προς πώληση στις Κυκλάδες, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελβετία να αποτελούν τις πέντε χώρες από τις οποίες προκύπτει ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων για κατοικίες προς πώληση σε κάποιο Κυκλαδονήσι.

PINAKAS1 1

Τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων για αγορά κατοικίας από δυνητικούς αγοραστές του εξωτερικού είναι η Πάρος, η Σύρος, η Νάξος και η Μύκονος. Συγκεκριμένα, στην Πάρο η μεγαλύτερη ζήτηση για αγορά κατοικίας προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Στη Σύρο αναζητούν κατοικίες προς πώληση υποψήφιοι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Τα νησιά των Κυκλάδων ακόμη μία φορά πρωταγωνιστούν στις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές κατοικιών προς πώληση, με τη Μύκονο και την Αντίπαρο να καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές πώλησης, σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας. Ακολουθούν η Πάρος, η Σαντορίνη και η Φολέγανδρος. Αντίθετα, τα Κυκλαδονήσια με τις χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών είναι η Τήνος, η Ανδρος και η Σύρος. Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023 σημειώθηκε στην κοντινή Κύθνο, στη Φολέγανδρο και τη Μήλο.

PIN AKAS2

Επτάνησα

Τα Επτάνησα αποτελούν αγαπημένο τουριστικό προορισμό και για τους Ελληνες και για τους ξένους επισκέπτες. Η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης εντοπίζεται στους Παξούς, ενώ ακολουθούν η Λευκάδα και η Ιθάκη. Από την άλλη, το νησί του Ιονίου με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας είναι η Κέρκυρα. Στο νησί της Λευκάδας εντοπίστηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας (23,5%) σε σχέση με τον Μάιο του 2023.

Η εγχώρια και η διεθνής ζήτηση για αγορά κατοικίας στα Επτάνησα κινείται ανοδικά, με την Κέρκυρα να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων αλλά και των υποψήφιων αγοραστών από το εξωτερικό. Οι χώρες προέλευσης των δυνητικών αγοραστών για κατοικία στα Επτάνησα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Σερβία, η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ισραήλ.

Νησιά Αργοσαρωνικού

Το τρίτο ακριβότερο νησί για αγορά κατοικίας τον Μάιο του 2024 βρίσκεται στα νησιά του Αργοσαρωνικού και είναι η Υδρα. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, πέραν της κοντινής τους απόστασης με την Αθήνα, αποτελούν δημοφιλή και κοσμοπολίτικο προορισμό για Ελληνες και ξένους επισκέπτες. Το πιο οικονομικό νησί του Αργοσαρωνικού είναι η Σαλαμίνα, όπου και σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης (10,8%) σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Η εγχώρια και διεθνής ζήτηση για αγορά κατοικίας στα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι φέτος αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Το πιο δημοφιλές νησί για αγορά κατοικίας είναι η Αίγινα, ενώ οι κορυφαίες πέντε χώρες του εξωτερικού με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στον Αργοσαρωνικό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ.

Δωδεκάνησα

Τα Δωδεκάνησα, αν και πιο μακρινός προορισμός σε σχέση με την πρωτεύουσα και το λιμάνι του Πειραιά, αποτελούν επίσης προορισμό που μαγνητίζει το ενδιαφέρον επισκεπτών και υποψήφιων αγοραστών. Το νησί με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας είναι η Πάτμος και το οικονομικότερο είναι η Λέρος, με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας 1.508 ευρώ/τ.μ.

Μικρή αύξηση παρατηρείται στη διεθνή ζήτηση για κατοικία προς πώληση στα Δωδεκάνησα το 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, ενώ ελαφρώς μειωμένη καταγράφεται η εγχώρια ζήτηση. Για τους δυνητικούς αγοραστές από το εξωτερικό η Ρόδος και η Κως βρίσκονται στην κορυφή των αναζητήσεών τους, ενώ οι Ελληνες αναζητούν σπίτι στη Ρόδο, στην Κω και την Κάλυμνο. Οι αναζητήσεις από το εξωτερικό προέρχονται πρωτίστως από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ισραήλ.

Σποράδες

Το πιο ακριβό νησί των Σποράδων για αγορά κατοικίας είναι η Σκιάθος, ενώ το νησί με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας είναι η Σκόπελος. Η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης τον Μάιο του 2024, σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά, σημειώθηκε στην Αλόννησο. Η εγχώρια ζήτηση για κατοικία προς πώληση στις Σποράδες είναι ελαφρώς μειωμένη, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται στη ζήτηση από το εξωτερικό, με τη Σκιάθο να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των δυνητικών αγοραστών εκτός Ελλάδας. Οι κορυφαίες πέντε χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για κατοικία προς πώληση στις Σποράδες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία.

Νησιά Βόρειου Αιγαίου

Σημαντική αύξηση σημειώνεται στη διεθνή ζήτηση για κατοικία προς πώληση στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, ενώ αύξηση παρατηρείται και στην εγχώρια ζήτηση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Σάμο και την Ικαρία προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, την Ολλανδία, ενώ στη Λέσβο έντονο ενδιαφέρον για κατοικία προς πώληση προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Αυστραλία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στη Χίο προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Τουρκία.

Το νησί με τους μακροβιότερους κατοίκους, η Ικαρία, αναδεικνύεται ως το νησί του Βόρειου Αιγαίου με την υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, ενώ το οικονομικότερο είναι η Σάμος. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εντοπίστηκε στη Χίο (17,4%).

Κρήτη

Μείωση παρουσίασε η εγχώρια ζήτηση για κατοικίες προς πώληση, ενώ η διεθνής ζήτηση αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η Περιφέρεια Χανίων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον αριθμό αναζητήσεων, ενώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων δυνητικών αγοραστών επικεντρώνεται στο Ηράκλειο. Οι χώρες του εξωτερικού με το εντονότερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Κρήτη είναι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Ισραήλ και η Ολλανδία.

Σε ό,τι αφορά τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στην Περιφέρεια Χανίων, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Ηρακλείου. Ωστόσο, στο Ηράκλειο παράλληλα καταγράφεται και η μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικιών (9,9%) τον Μάιο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο την περσινή χρονιά.

Εύβοια

Η εγγύτητα με την Αττική και την Αθήνα δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο για τον οποίο η Εύβοια αποτελεί έναν αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό. Η Εύβοια παρέχει πληθώρα επιλογών για αγορά κατοικίας σε ένα εύρος τιμών και, συγκεκριμένα, η Κάρυστος είναι η περιοχή με την πιο υψηλή τιμή για αγορά κατοικίας, ενώ στην Ιστιαία κάποιος μπορεί να βρει κατοικίες προς πώληση με μέση ζητούμενη τιμή 974 ευρώ/τ.μ..

Η εγχώρια ζήτηση για αγορά κατοικίας στην Εύβοια παρουσιάζεται αυξημένη σε σχέση με το 2023, ενώ αύξηση παρατηρείται και στο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας από το εξωτερικό. Οι χώρες με τις περισσότερες αναζητήσεις για κατοικίες προς πώληση στην Εύβοια είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς.

Εκτίναξη της οικοδομικής δραστηριότητας

Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σε αρκετά νησιά της χώρας, ειδικά στη νότια Κρήτη και στα Ιόνια Νησιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία επεξεργάστηκε η Elxis-At Home in Greece, το τελευταίο δωδεκάμηνο καταγράφεται αύξηση του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας έως 58,2% στα Ιόνια Νησιά, όπου επίσης σημειώθηκε αύξηση οικοδομικών αδειών κατά 31,3% και επιφάνειας κατά 50,2%.

Τα ποσοστά αυτά αφορούν την ετήσια σύγκριση του δωδεκαμήνου Μάρτιος 2023-Φεβρουάριος 2024 με το δωδεκάμηνο Μάρτιος 2022 – Φεβρουάριος 2023. Το ίδιο διάστημα η άνοδος του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη αγγίζει το 37,4%. Ακόμη, το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας αυξήθηκε ετησίως κατά 157,4% στα Ιόνια Νησιά και κατά 73,8% στην Κρήτη, ενώ στην Αττική ο όγκος μειώθηκε κατά 3,4%.

Η ανάλυση διαπιστώνει σημαντική επιτάχυνση στην κατασκευή νέων εξοχικών κατοικιών και άνοδο στις τιμές πώλησής τους, μεταξύ 8% και 12%, λόγω της σταθερά υψηλής ζήτησης από το εξωτερικό. Επίσης, καταγράφεται η τάση απόκτησης εξοχικού «από τα σχέδια» που αναμένεται να συνεχιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με την εταιρία, οι πελάτες από το εξωτερικό προτιμούν εξοχικές κατοικίες που είναι ακριβότερες και υψηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποτυπώνεται πλέον και στις τιμές πώλησης, οι οποίες σημειώνουν ετήσια αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 8% και 10%. Κάτι που προκύπτει και από τους δείκτες τιμών της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών στις περιοχές της περιφέρειας με τουριστική δραστηριότητα ανήλθε σε 12,1% ετησίως, έναντι αύξησης 10,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,4% στην Αττική. Είναι η πρώτη περίσταση κατά την οποία συμβαίνει αυτό, δηλαδή η άνοδος των τιμών να είναι υψηλότερη στην περιφέρεια συγκριτικά με το λεκανοπέδιο.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ