Αν ο Ομηρος ήταν και είναι ο σπουδαιότερος ποιητής παγκοσμίως και ανά τους αιώνες, η Σαπφώ ήταν και είναι η μεγαλύτερη ποιήτρια οικουμενικά και διαχρονικά! Γι’ αυτό και καλλιτέχνες όπως η Μαρκέλλα Γιαννάτου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Λάκης Λαζόπουλος και η διεθνούς φήμης εικαστικός Julia Krahn έδωσαν δυναμικό «παρών» στο νησί της Σαπφούς και έβαλαν το λιθαράκι τους σε ένα φεστιβάλ που θα γίνει θεσμός στο βόρειο Αιγαίο!
- Από τη Μαρία Ανδρέου
Φέτος πρώτη φορά εγκαινιάστηκε μια νέα πολιτιστική δράση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το SAPPHO LESVOS FESTIVAL στη γενέτειρα της «δέκατης μούσας», της Σαπφούς, στη Λέσβο, και ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με μεγάλη θέρμη, ενώ η «Espresso» βρέθηκε εκεί για να το καλύψει!
Το «SAPPHO LESVOS FESTIVAL», που πραγματοποιήθηκε από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουνίου 2024, εκτός από το ότι ανέδειξε την εμβληματική προσωπικότητα και το έργο της Σαπφούς στην ποίηση, φώτισε και τον μεγάλο πολιτισμικό πλούτο της Λέσβου από την αρχαιότητα έως σήμερα μέσα από υψηλούεπιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και ομιλίες από ακαδημαϊκούς με επίκεντρο τη Σαπφώ.
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερεσού πραγματοποιήθηκεεκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη ποιήτρια Σαπφώ» με ομιλητές τους Sandra Boehringer, καθηγήτρια Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, με θεματική «Ο ίλιγγος του έρωτα», την Τασούλα Καραγεωργίου, συγγραφέα και μεταφράστρια ποιημάτων Σαπφούς, με θεματική «Η Σαπφώ και το νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι», τη Laurie Laufer, καθηγήτρια στις ψυχαναλυτικές σπουδές, Université Paris Cité, με θεματική «Οι ηρωίδες του μοντερνισμού», τον Παναγιώτη Βερναρδάκη, διδάκτορα του πανεπιστήμιου Φρανκφούρτης, με τίτλο «Οι προκαταλήψεις περί ομοφυλοφιλίας της Σαπφούς – Μία επιστημονική προσέγγιση».
Αμέσως μετά ακολούθησε ένα υπέροχο θεατρικό δρώμενο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερεσού, με απαγγελία ποιημάτων της Σαπφούς από την ηθοποιό Μαρκέλλα Γιαννάτου, συνοδευόμενη από τη μουσικό Σταυρούλα Σπανού στο σαντούρι. Η μυσταγωγία συνεχίστηκε και την Παρασκευή 21 Ιουνίου. Το ίδιο βράδυ στις 8.30 στο Ιερό του Μέσσου, με την εκπληκτική ενέργεια,παρουσιάστηκε το έργο «Σιλουέτες» με τις υπέροχες Στεφανία Γουλιώτη και Λουκία Μιχαλοπούλου, που μας ταξίδεψαν στον κόσμο της Αντιγόνης, της Κλυταιμνήστρας, της Φαίδρας, της Σαπφούς. Στο Κάτω Κάστρο, το Σάββατο 22 Ιουνίου, στη Μυτιλήνη, με τη δύση του ηλίου, παρουσιάστηκε ένα μοναδικό θεατρικό δρώμενο, δίπλα στη θάλασσα, αλλά και μέσα σ’ αυτήν.
Η διεθνώς βραβευμένη πολυσχιδής Γερμανίδα καλλιτέχνις Julia Krahn, που ζει στην Ιταλία, πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό δρώμενο εμπνευσμένο από την ποιήτρια Σαπφώ και τη θάλασσα του βόρειου Αιγαίου, με τον τίτλο «Hesperus – The lost Child». Η καλλιτέχνις βούτηξε με το λευκό της φουστάνι στη θάλασσα, κολύμπησε, ενώ το βλέμμα του κοινού την ακολουθούσε. Στον ίδιο χώρο, αμέσως μετά, ο δημοφιλής Λάκης Λαζόπουλος παρέα με τους κωμικούς Δημήτρη Χριστοφορίδη και Ζήση Ρούμπο, παρουσίασαν μια stand-up comedy παράσταση με τίτλο «Μια μάνα του χθες, του σήμερα και ένας πατέρας», μιλώντας για τη μαμά, τον μπαμπά τού τότε και του σήμερα.
Τον συντονισμό των ομιλιών και των εκδηλώσεων έκανε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου και την επιμέλεια των παραγωγών η LYMAD και η Βασιλεία Ζερβού. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης μετά το τέλος των παραστάσεων είπε στην «Εspresso»: «Το Φεστιβάλ της Σαπφούς και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν μέρος του πολιτισμού της Λέσβου, ενώ η αθρόα προσέλευση των θεατών όλες τις ημέρες και ειδικά την τελευταία στο Κάστρο Μυτιλήνης δείχνει πως ο κόσμος της Λέσβου διψά για υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Το Φεστιβάλ της Σαπφούς θέλουμε να γίνει θεσμός και να εμπλουτιστεί τα επόμενα χρόνια και με άλλα δρώμενα και καλλιτέχνες». Η εικαστικός Julia Krahn δήλωσε μετά την παράστασή της, που καθήλωσε το κοινό, με χαμόγελο: «Μελέτησα πολύ για αυτή την παράσταση, ειδικά τη Σαπφώ και τα ποιήματά της. Οταν έφτασα στη Λέσβο, είδα κάτι μαγικό, κάτι παραπάνω από μαγικό. Περιμένω με πολλή χαρά να ξανάρθω».
Πηγή: Espresso