Το Ισπανικό Κοινοβούλιο συζητά τα υπέρ και τα κατά της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες το βράδυ διεξήχθη συζήτηση στο ισπανικό κοινοβούλιο για το εάν η Ισπανία πρέπει να αναγνωρίσει την αυτοανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία αντιτάχθηκαν τα συντηρητικά κόμματα Vox, το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλικίας.

Η πρόταση να μπει η πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έγινε από το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Juntas, του οποίου ο βουλευτής Eduard Pujol Bonel, εξηγώντας την πρόταση, είπε ότι η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου είναι ένα «νόμιμο κράτος», του οποίου η απόφαση για αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αναγνωρίστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Κάρλος Φλόρες Χουμπέριας από το κόμμα Vox αντιτάχθηκε σθεναρά στην αναγνώριση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ισπανία δεν πρέπει να το κάνει και δήλωσε ότι η θέση της Ισπανίας γίνεται σεβαστή από άλλες χώρες, ότι κανείς δεν αναγκάζει την Ισπανία να το κάνει, συμπληρώνοντας ότι την αναγνώριση της επικράτειάς κάποιου ως κράτους, υιοθετούν οι χώρες με βάση τα εθνικά τους συμφέροντα.

«Στο διεθνές πλαίσιο, τα μισά Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο και τα άλλα μισά όχι. Παρεμπιπτόντως, ξέρετε πόσες νέες χώρες προσχώρησαν σε αυτήν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου τα τελευταία 10 χρόνια; Θα αναφέρω την Τόνγκα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Σιγκαπούρη, Σουρινάμ, Μπαγκλαντές και Μπαρμπάντος .

Πόσες από αυτές θα μπορούσατε να εντοπίσετε σε έναν χάρτη;» είπε ο Κάρλος Φλόρες Χουμπέριας .

Ως έναν από τους λόγους, ο Χουμπέριας ανέφερε το διεθνές δίκαιο και υπενθύμισε το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβεβαίωσε τη δέσμευση των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και άλλων χωρών της περιοχής.

Τόνισε ότι η αναγνώριση θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με τη Σερβία, η οποία, όπως είπε, είναι μια χώρα κλειδί για τη σταθερότητα των Βαλκανίων και με την οποία η Ισπανία έχει εμπορικές συναλλαγές που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Σερβίας βελτιώνονται.

«Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ούτε πλήρως δημοκρατική ούτε πλήρως κυρίαρχη χώρα. Όσον αφορά το πρώτο πράγμα, θα αρκεστώ στο να σας δώσω την πληροφορία ότι από την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 200.000 Σέρβοι έπρεπε να εγκαταλείψουν αυτό το έδαφος και ότι η κατάσταση αυτών που παραμένουν σε αυτό το έδαφος στο βορρά είναι πολύ ασταθείς», είπε και τόνισε ότι η Ισπανία πρέπει να παραμείνει σταθερή στην άρνησή της να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Τα κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών εκτίμησαν ότι μέχρι στιγμής η Ισπανία δεν έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο λόγω του φόβου των εσωτερικών παραλληλισμών και πρόσθεσαν ότι η Πρίστινα έχει δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

Efe, Politika

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ