Η Γαλλία εξέδωσε επίσημα ένταλμα σύλληψης κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Το Εφετείο στο Παρίσι επικύρωσε, την Τετάρτη, ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται για πολλές επιθέσεις με χημικά όπλα που διέπραξε ο συριακός στρατός το 2013 εναντίον των ανταρτών, σύμφωνα με το AFP.

Ο Άσαντ αντιμετώπισε μια εκτεταμένη εξέγερση την οποία προσπάθησε να καταστείλει βίαια, εκφυλίζοντας σε έναν πλήρη εμφύλιο πόλεμο κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Ιστορική θεωρείται η ετυμηγορία του Γαλλικού Εφετείου, ιδίως από τους δικηγόρους της εισαγγελίας, οι οποίοι τόνισαν ενώπιον του Τύπου ότι είναι η πρώτη φορά που εθνική δικαιοδοσία διαπιστώνει ότι η προσωπική ασυλία ενός εν ενεργεία αρχηγού κράτους δεν είναι απόλυτος.

 Σύμφωνα με έναν από αυτούς τους δικηγόρους, τον Clémence Witt, βάσει του γαλλικού εντάλματος σύλληψης, ο Άσαντ  μπορεί να συλληφθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και το ένταλμα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από τρίτες χώρες.

Αυτό το ένταλμα εκδόθηκε από τη Γαλλία πέρυσι, αλλά η Εθνική Αντιτρομοκρατική Εισαγγελία ζήτησε από το Εφετείο να το ακυρώσει, υποστηρίζοντας ότι η ασυλία ενός εν ενεργεία αρχηγού κράτους μπορεί να ακυρωθεί μόνο μετά από διαδικασίες διεθνών δικαστηρίων, όπως το Ποινικό Διεθνές Δικαστήριο (ICC), όχι τα εθνικά δικαστήρια.

 Στην ποινική διαδικασία που κινήθηκε στη Γαλλία κατά του Σύρου προέδρου που χαρακτηρίζεται ως ‘δικτάτορας’, κατηγορείται, μαζί με τον αδελφό του Μάχερ, διοικητή μιας επίλεκτης μονάδας του συριακού στρατού, και με δύο στρατηγούς, για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά τις επιθέσεις με αέριο σαρίν σε πολλές πόλεις της Συρίας το φθινόπωρο του 2013 και οι οποίες, σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, προκάλεσαν πάνω από χίλιους θανάτους.

 Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, ο οποίος έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια και έχει προσελκύσει παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, συνεχίζεται για περισσότερο από μια δεκαετία.

Αλλά οι μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών που προσπάθησαν να απομακρύνουν τον Άσαντ από την εξουσία έχουν μειωθεί σε ένταση.

Με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, ο στρατός του Άσαντ κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Συρίας, εκτός από ορισμένες περιοχές στα βόρεια της χώρας.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ