Γιατί ξεραίνονται οι φραουλιές;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί χαλάνε τα φύλλα της φραουλιάς και σταδιακά το φυτό ξεραίνεται;

Η φράουλα είναι το αγαπημένο φρούτο που φυτεύεται παντού, από μικρούς κήπους και παρτέρια μέχρι γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

Αν και η καλλιέργεια της φράουλας διαρκεί συνήθως 3-4 χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρούμε τις φραουλιές να παρουσιάζουν πρόωρα προβλήματα και σταδιακά τα φυτά να ξεραίνονται.

Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε άμεσα τα αρχικά σημάδια ξήρανσης των φυτών της φράουλας ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον κατάλληλο τρόπο.

Στο σημερινό μας άρθρο, θα δούμε τους λόγους που ξεραίνονται τα φυτά της φράουλας και θα δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να απολαμβάνουμε φραουλιές με ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία.

Τι ξεραίνει τα φύλλα της φραουλιάς και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Αν παρατηρήσουμε τα φύλλα της φραουλιάς να χάνουν τη ζωηράδα τους και σταδιακά να παίρνουν ένα καφέ χρώμα, είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα γρήγορα για να σώσουμε τα φυτά μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ξεραίνονται οι φραουλιές, οι οποίοι συνήθως οφείλονται σε προβλήματα με το πότισμα, στην ελλιπή λίπανση και στην προσβολή από τετράνυχο.

α) Οι φραουλιές μπορεί να ξεραθούν όταν βρέχουμε τα φύλλα

Σε ώρες έντονης ηλιοφάνειας και ζέστης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα της φραουλιάς, καθώς δημιουργούνται εγκαύματα και ξηράνσεις στα φύλλα.

Επιπλέον, σε αυτές τις συνθήκες, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος προσβολής από μυκητολογικές ασθένειες, ειδικά αν έχουμε κάνει πυκνή φύτευση της φράουλας.

β) Οι φραουλιές ξεραίνονται όταν ποτίζονται υπερβολικά

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας λόγω ποτίσματος ή βροχοπτώσεων, τα φύλλα της φράουλας κιτρινίζουν, το ριζικό σύστημα σαπίζει και τα φυτά της φράουλας σταδιακά ξεραίνονται.

Η ξήρανση της φράουλας λόγω υπερβολικής υγρασίας είναι συχνό φαινόμενο όταν φυτεύεται σε εδάφη που δεν έχει καλή αποστράγγιση το χώμα.

γ) Οι φραουλιές σταδιακά ξεραίνονται όταν δεν βάζουμε λίπασμα

Τα φύλλα της φράουλας μπορεί να κιτρινίσουν όταν υπάρχει έλλειψη θρεπτικών στοιχείων αζώτου και σιδήρου, με αποτέλεσμα σταδιακά να ξεραθούν οι φραουλιές.

Για να αποφύγουμε τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, είναι σημαντικό να προσθέτουμε τακτικά, κάθε 3 εβδομάδες, πλήρες βιολογικό λίπασμα που περιέχει άζωτο και σίδηρο.

δ) Οι φράουλιες ξεραίνονται όταν μείνουν απότιστες

Η φραουλιά μπορεί να παρουσιάσει ξηράνσεις στο φύλλωμα και σταδιακά να ξεραθεί, όταν το φυτό μείνει απότιστο σε συνθήκες καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για το λόγο αυτό, ποτίζουμε τακτικά τα φυτά με σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, επαναλαμβάνοντας το πότισμα μόλις στεγνώνει το χώμα.

ε) Οι φραουλιές ξεραίνονται όταν προσβάλλονται από τετράνυχο

Σε έντονη προσβολή από τετράνυχο, η καλλιέργεια της φράουλας εμφανίζει χαρακτηριστικές ξηράνσεις και καψίματα του φυλλώματος σαν να έχει περάσει φλόγιστρο.

Για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, ψεκάζουμε προληπτικά με βιολογικά σκευάσματα όπως τα άλατα καλίου και το φυσικό πύρεθρο.

Κι ένα μυστικό για να μην ξεραίνονται οι φράουλες

Για να μην ξεραίνονται οι φράουλες από υπερβολική υγρασία όταν τις φυτεύουμε στον κήπο, είναι σημαντικό να διαμορφώνουμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλύτερα το νερό.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ