Η εξομάλυνση στις σχέσεις με την Τουρκία θα επηρεάσει θετικά το Κυπριακό», λέει ο Έλληνας ΥΠΕΞ (τουρκικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιολογήσεις για την τρέχουσα ατζέντα έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 στην Κύπρο.

Ερωτηθείς για τις προειδοποιήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τη χρήση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως βάσης για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν εποικοδομητικές.

Ο Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η Κύπρος επιτελεί σημαντικό ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή και δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υποστήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς αυτό στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

%CE%97 %CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7 %CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82 %CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82 %CE%BC%CE%B5 %CF%84%CE%B7%CE%BD %CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1 %CE%B8%CE%B1 %CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9 %CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC %CF%84%CE%BF %CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C1

Ο Έλληνας υπουργός είπε, «Ως Ελλάδα και Κύπρος, δεν δεχόμαστε ούτε υποδείξεις ούτε συμβουλές. Θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε για να μιλήσουμε με όλα τα μέρη και να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και στην εγκαθίδρυση της ειρήνης».

Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να υπάρξει εξομάλυνση των τουρκοελληνικών σχέσεων πριν επιλυθεί το Κυπριακό, ο Γεραπετρίτης είπε:

 «Η προσπάθειά μας να προχωρήσουμε σε πιο ήρεμα νερά με την Τουρκία είναι μια προσπάθεια να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι η εξομάλυνση στις τουρκοελληνικές σχέσεις θα συμβάλει θετικά και στο Κυπριακό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τη βασική θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό και γνωρίζει ότι αυτή δεν θα αλλάξει.

Δηλώνοντας ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ο Γεραπετρίτης είπε, «Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», είπε.

Ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι σημαντικοί για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που θα επιτρέψει μια ευεργετική εξέλιξη στο Κυπριακό προσθέτοντας:

«Η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το θέμα, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αυτός είναι ο τρόπος για μια λύση, χωρίς διάλογο δεν μπορεί να υπάρξει». αυτός είπε.

Προειδοποίηση από τον Χακάν Φιντάν

Στην αξιολόγηση της χθεσινής ατζέντας στο Habertürk, ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σημείωσε τα εξής σχετικά με την Κυπριακή Δημοκρατία που συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατά της Γάζας:

%CE%97 %CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7 %CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82 %CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82 %CE%BC%CE%B5 %CF%84%CE%B7%CE%BD %CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1 %CE%B8%CE%B1 %CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9 %CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC %CF%84%CE%BF %CE%9A%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C12

«Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος έχει γίνει κέντρο επιχειρήσεων… Μετά τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, βλέπουμε πάντα μέσα από αναφορές πληροφοριών ότι η Κύπρος έχει γίνει βάση που χρησιμοποιούν ορισμένες χώρες, ιδίως στις επιχειρήσεις κατά της Γάζας.

Το γεγονός ότι η Κύπρος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις προς τη Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την Κύπρο ούτε την Ελλάδα στη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή «Όταν εμπλακείς σε τέτοιους πολέμους, όταν πάρεις πλευρά, αυτή η φωτιά θα έρθει και θα σε βρει, έτσι κι αλλιώς στην ίδια γεωγραφία είμαστε, θα έρθει και θα μας βρει».

Ο Φιντάν τόνισε ότι οι περιφερειακοί παράγοντες πρέπει να δουν ότι υπάρχει σοβαρή στρατιωτικοποίηση εκεί και ότι αυτό πρέπει να αποτραπεί.

Habertürk

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ