Ύποπτος για τη φωτιά στην Υδρα ο Καζακστανός Daniyar Abulgazin – Η μυθιστορηματική ζωή του από την KGB στα πετρέλαια του Καζακστάν – Οι αρχές συνέλαβαν τον μάγειρα του

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με το πώς χειρίστηκαν οι Αρχές το περιστατικό με τη θαλαμηγό «Περσεφόνη» στην Ύδρα και κυρίως για το «πράσινο φως» που άναψαν στους 10 υπηκόους Καζακστάν να ταξιδέψουν στην πατρίδα χωρίς να δώσουν προηγουμένως γραπτές καταθέσεις.

Το γεγονός μάλιστα ότι ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και ο ολιγάρχης, Daniyar Abulgazin, κάνει την υπόθεση ακόμα πιο σκοτεινή.

Καλά πληροφορημένες πηγές του iΕidiseis σημειώνουν ότι όταν έφτασαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στη θαλαμηγό, οι υπήκοοι Καζακστάν ήταν ακόμα εκεί. Ωστόσο, «εξετάστηκαν προφορικά» και αποχώρησαν για το αεροδρόμιο. Και αυτό παρότι ακόμα και να μην έχουν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση (κάτι που ελέγχεται) αποτελούσαν ουσιώδεις μάρτυρες που θα μπορούσαν να έχουν δώσει μαρτυρικές καταθέσεις.

Το επιχείρημα ότι θα έχαναν την πτήση τους φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να αποχωρήσουν. Το ερώτημα είναι εάν οι αρμόδιοι αξιωματικοί ενημέρωσαν τον αρμόδιο Εισαγγελέα και πήραν εντολή να τους αφήσουν ελεύθερους ή εάν λειτούργησαν αυτοβούλως; Αξιόπιστες πηγές με γνώση της υπόθεσης εκτιμούν ότι εάν δεν είχαν φύγει από τη χώρα μας ενδεχομένως εν τέλει να είχαν συλληφθεί: «Γίνεται να συλλαμβάνεις τον μάγειρα και να μη συλλαμβάνεις αυτόν που διοργάνωσε το «event», είτε αυτό ήταν «dinner» (δείπνο) είτε ένα πάρτι; Δηλαδή πως ξέρεις ποιος έριξε τη φωτοβολίδα; Εάν την έριξε μέλος του πληρώματος ή κάποιος από τους υπηκόους Καζακστάν; Το ποιος έδωσε την εντολή να αποχωρήσουν από τη χώρα μας είναι ένα καλό ερώτημα».

Δεν είναι εύκολη η δικαστική συνεργασία με το Καζακστάν

Τα στοιχεία των 10 υπηκόων Καζακστάν είναι γνωστά στις ελληνικές Αρχές, ωστόσο, η δικαστική συνεργασία με το Καζακστάν μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Σημειώνεται ότι οι υπήκοοι Καζακστάν, βάσει του προγράμματός τους, θα έφταναν με τη θαλαμηγό στην Αττική το Σάββατο (ημέρα λήξης της μίσθωσης) και λίγες ώρες αργότερα θα έφευγαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προγραμματισμένη πτήση για την πατρίδα τους.

Από την Πυροσβεστική συνελήφθησαν τα 13 μέλη του πληρώματος. Ανάμεσά τους είναι 5 αξιωματικοί (ο καπετάνιος και τέσσερις αξιωματικοί υφιστάμενοί του). Μεταξύ των συλληφθέντων ωστόσο είναι ένας μάγειρας και καμαριέρες, με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτήματα για την εμπλοκή τους στη χρήση των πυροτεχνημάτων. Εκτιμάται πάντως ότι η χρήση της φωτοβολίδας έγινε κατά τη διάρκεια του δείπνου και όχι κατά τη διάρκεια κάποιου πάρτι. Η εικόνα της «Περσεφόνης» όταν κατέπλευσε στην Αττική δεν ήταν εικόνα σκάφους στο οποίο έγινε πάρτι.

Το στοιχείο που «δείχνει» πιθανή εμπλοκή των επιβαινόντων στη θαλαμηγό με τη φωτιά που κατέκαψε ανεκτίμητης οικολογικής αξίας δάσος στην Ύδρα αφορά στο στίγμα του σκάφους, που δείχνει ότι ήταν το μόνο που ήταν στο συγκεκριμένο σημείο την επίμαχη ώρα. Επίσης, υπάρχει μία κατάθεση καπετάνιου παραπλέοντος σκάφους που αναφέρει ότι άκουσε θόρυβο που παραπέμπει σε χρήση πυροτεχνήματος ή φωτοβολίδας (εντούτοις σημειώνεται ότι δεν είδε παρά μόνο άκουσε). Παράλληλα, υπάρχει μία αναφορά ότι εθεάθησαν άτομα με τέντερ (βοηθητικό φουσκωτό, μέρος θαλαμηγού) να έχουν βγει στη στεριά και να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά. Ο καπετάνιος της «Περσεφόνης» αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες και σύμφωνα με δικαστικές πηγές υποστηρίζει ότι ήταν αυτός που ενημέρωσε τις Αρχές για την εκδήλωση της φωτιάς και παρέμεινε στο σημείο.

Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της Πυροσβεστικής πάνω στη θαλαμηγό οι φωτοβολίδες που υπήρχαν στο σκάφος για χρήση έκτακτης ανάγκης ήταν άθικτες. Παράλληλα, φαίνεται ότι δεν βρέθηκε κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, αν και όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές «εάν πράγματι οι επιβαίνοντες έκαψαν το δάσος, είχαν πολύ χρόνο για να εξαφανίσουν κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο πετώντας το στη θάλασσα».

Οι 13 Έλληνες συλληφθέντες, ο καπετάνιος, οι υπόλοιποι τέσσερις αξιωματικοί και τα οχτώ μέλη του πληρώματος, θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στον Ανακριτή Πειραιά. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό δασικής έκτασης με ενδεχόμενο δόλο. Το σύνολο των συλληφθέντων αρνείται τις κατηγορίες.

Αυτός είναι ο Καζακστανός ολιγάρχης που βρισκόταν στη θαλαμηγό

Ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού «Περσεφόνη» που ερευνώνται για τη φωτιά στην Ύδρα αναφέρεται πως ήταν και ο ολιγάρχης από το Καζακστάν, Daniyar Abulgazin.

Ποιος είναι όμως ο Daniyar Abulgazin, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού;

Ο Daniyar Abulgazin ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα και αποφοίτησε το 1991.

Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε την ίδια χρονιά, γεγονός που άφησε τον νεαρό Daniyar για λίγο άνεργο. Ωστόσο, οι δεξιότητές του και οι οικογενειακοί του δεσμοί του επέτρεψαν να εξελιχθεί στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους.

«Kazaworld leaks»

Το ανώτατο αξίωμα στην κρατική ιεραρχία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά ο ίδιος προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις από το κράτος. Κατάλαβε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο εισόδημα και δύναμη στις εταιρικές ημικρατικές επιχειρήσεις από ό,τι στους ταχέως μεταβαλλόμενους μηχανισμούς του Καζακστάν.

Ο Timur Kulibayev πιθανώς γνώρισε τον Daniyar Abulgazin στην κρατική εταιρεία Kazakh Oil το 2002. Από τότε δεν έχουν απομακρυνθεί ποτέ ο ένας από τον άλλο. Ο Daniyar Abulgazin του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, προσέφερε στον γαμπρό του προέδρου Timur Kulibayev αφοσίωση και εμπειρία που χρειαζόταν. Αυτές οι ιδιότητες είναι σπάνιες και επομένως είναι περιζήτητες στην ολιγαρχία του Καζακστάν. Ο Dias Suleimenov, γαμπρός του Daniyar Abulgazin εντάχθηκε γρήγορα στη φιλόδοξη τριάδα.

Δυστυχώς για την εταιρεία, η αλληλογραφία μεταξύ του Daniyar Abulgazin και του Dias Suleimenov σχετικά με πετρελαϊκές υποθέσεις διέρρευσε στο διαδίκτυο και έγινε αυτό που είναι γνωστό ως «Kazaworld leaks», η οποία έριξε φως στη μυστικοπαθή κοινότητα γύρω από τον Timur Kulibayev και στα χρυσά χρόνια των υποθέσεων που σχετίζονται με το πετρέλαιο.

Ο Timur Kulibayev διορίστηκε ως επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Πλούτου και τον ακολούθησε ο Daniyar Abulgazin. Ο Abulgazin ήταν ο επικεφαλής διαχειριστής του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του KazMunayGas – του κρατικού γίγαντα του Καζακστάν.

Μαζί ο Timur Kulibayev και ο Daniyar Abulgazin ενεργούσαν προς το συμφέρον της εταιρείας Vitol διατηρώντας παράλληλα τις δικές τους εταιρικές θέσεις. Επέτρεψαν στη Vitol να αποκτήσει το μονοπώλιο στην εμπορία των πετρελαϊκών πόρων του Καζακστάν έναντι μίζας που έδωσαν σε ένα περίπλοκο σχέδιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη δίωξη.

Η Vitol απέκτησε τον έλεγχο των δύο σημαντικότερων κοιτασμάτων πετρελαίου παρέχοντας δάνειο στην KazMunayGas.

Η συμφωνία «μετρητά για αργό πετρέλαιο» έδωσε στη Vitol προνομιακή πρόσβαση. Δεν υπάρχει τίποτα εγκληματικό σε αυτό από μόνο του, εφαρμόζεται συχνά σε χώρες του τρίτου κόσμου που διψούν για μετρητά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάνει την εικόνα ολοκληρωμένη. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια κατέληξε στις τσέπες της φατρίας Nazarbayev/Kulibayev.

Οι τοπικές κρατικές αρχές

Τα αρχεία της Kazaworld δείχνουν ότι η προνομιακή θέση της Vitol αποκτήθηκε με την εκμετάλλευση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Το σύστημα βασιζόταν στην ανάληψη κοινής επιχείρησης. Καταχωρήθηκε το 2003 από τη Vitol στο Ρότερνταμ.

Το όνομα της εταιρείας είναι Ingma Holding BV. Δημιουργήθηκε για να «επενδύσει στο Καζακστάν», αλλά στην πραγματικότητα η Ingma Holding BV εξυπηρετεί αντίθετο σκοπό, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

Ο Daniyar Abulgazin και η ομάδα του τη δημιούργησαν για να αποσπάσουν χρήματα από το Καζακστάν και να δωροδοκήσουν τις τοπικές κρατικές αρχές. Η μικρή και φαινομενικά άγνωστη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας κρυμμένος έμπορος πετρελαίου παγκόσμιας κλάσης με πωλήσεις και έσοδα δισεκατομμυρίων.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2016 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 93,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το 1/5 του συνολικού πετρελαίου που εξάγεται από το Καζακστάν. Η Ingma δήλωσε τα έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων που καταβλήθηκαν στους μετόχους της ιδιωτικής εταιρείας χωρίς να δηλώσει ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι.

ieidiseis.gr

  1. Η χώρα εμφανίζεται ξέφραγο αμπέλι μόνο σε κάθε περίπτωση που θέλουν να εξαφανίζουν στοιχεία, να παραποιήσουν την αλήθεια, να προκαλέσουν σύγχυση, να ξεχαστεί κάποιο περιστατικό.
    Σε κάθε περίπτωση που αφορά απλούς πολίτες η πολιτεία είναι εκεί με εμφανή τα στοιχεία εφαρμογής των νόμων, με την επιβολή ποινών και με την διαδικασία που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις.
    Στην περίπτωση Ύδρας ας παρακολουθείτε την συγκεκριμένη τοποθεσία εάν ποτέ φυτρώσουν εκεί ξανά πεύκα, η νέες πολυτελής κατοικίες για έχοντες και κατέχοντες.
    Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, ο αναγνώστης έχει μόνο από την ανάγνωση υποστεί πλύση σκέψης, που να ασχοληθεί με βαθύτερες έννοιες.
    Οι μεγαλύτεροι φεύγουμε από την ζωή, οι νεότεροι ας δώσετε απαντήσεις ποιας μορφής φυσικό περιβάλλον θα παραδώσετε σε επόμενους.
    Μία ματιά στις παραλίες ολόκληρης της χώρας και τα φαινόμενα από μόνα τους δίνουν την απάντηση.
    Οι πολλοί, λαός, θα στοιβάζονται ένας πάνω στον άλλο για λίγη δροσιά στην θάλασσα.
    Οι ελίτ θα απολαμβάνει φυσική ομορφιά, χαλαρότητα, ήλιο και θάλασσα μακριά από την κοσμοπλημμύρα.
    Ουδέποτε οι άνθρωποι στο παρελθόν υπήρξαν τόσο αδίσταχτοι στο φυσικό περιβάλλον.
    Και ας μην προσπαθούν να μας πείσουν πως οι ξένοι έρχονται και καταστρέφουν την χώρα.
    Χωρίς εφαρμογή των νόμων με τους ίδιους όρους, το ίδιο μέτρο έχοντες-κατέχοντες και μη έχοντες, ισορροπία δεν επιτυγχάνεται, αντιθέτως το χάσμα διευρύνεται χωρίς μέτρο και πέρα από όρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ