Έρχονται ξανά νεες αλλαγές στην φορολόγηση των Ελεύθερων Επαγγελματιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγές ενόψει. Τον Σεπτέμβριο κι αφού προφανώς θα έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα επαναξιολογηθεί ο τεκμαρτός τρόπος προσδιορισμού των κερδών για τους ελεύθερους επαγγελματίες… Με στόχο, όπως τονίζεται από τους αρμόδιους, το σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό και να διορθωθούν κάποιες αδικίες που έχουν παρατηρηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, θα αξιολογηθούν τα ευρήματα από αυτές και όπου διαπιστωθούν αστοχίες, θα υπάρξει παρέμβαση, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι οι αδικίες διορθώνονται.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενες στο θέμα επιβεβαιώνουν την πρόθεση αλλαγών, αλλά σημειώνουν με έμφαση ότι «ο βασικός πυρήνας του νόμου δεν θα αλλάξει». Αποφεύγουν πάντως να μπουν στην ουσία, και αυτό διότι, όπως αναφέρουν, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής λίγες (σε σχέση με τις αναμενόμενες) δηλώσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Παράλληλα, από το υπουργείο αναφέρουν ότι εφόσον στην πράξη προκύψουν στρεβλώσεις κατά την εφαρμογή του νόμου, όπως για παράδειγμα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες λόγω μεταβλητής στον νόμο και προκύψει ένας μεγάλος φόρος, μεγαλύτερος από τα έσοδα ή τον τζίρο της συγκεκριμένης επιχείρησης, θα γίνει παρέμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα κινηθούν στους εξής άξονες:

Στην ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή, που ενδεχομένως να μειωθεί.

Να λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα.

Να μπορεί να γίνεται πιο εύκολη – διαδικαστικά – η αμφισβήτηση των τεκμηρίων.

Να αξιοποιηθεί περισσότερο η τεχνητή νοημοσύνη.

Να γίνονται διασταυρώσεις μέσω του myDATA

Όσοι δε, ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου, αποκαλύπτοντας, ωστόσο, αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και τις δαπάνες διαβίωσης. Προβλέπεται η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά, ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ