To καλοκαίρι είναι η πιο ζεστή εποχή του χρόνου και μία ευχάριστη περίοδος χαλάρωσης, όπου απολαμβάνουμε το σπίτι και τον κήπο με φίλους και με την οικογένεια μας.
Μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι εργασίες κηπουρικής μπορεί να είναι πιο δύσκολες καθώς επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνας, είναι απόλυτα αναγκαίες ωστόσο για να διατηρήσουμε τον κήπο μας όμορφο και καταπράσινο.
Ξεκινάμε με τα ποτίσματα που θέλουν μεγάλη συχνότητα, καθώς τα φυτά μας μπορεί να υποφέρουν από έλλειψη νερού λόγω της ζέστης.
Φροντίζουμε τα φυτά και παρατηρούμε προσεκτικά για εμφάνιση εντόμων και ασθενειών που μέσα στο καλοκαίρι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα.
Το καλοκαίρι συγκομίζουμε τους καρπούς των ανοιξιάτικων φυτεύσεων, έχοντας μία μεγάλη ποικιλία από φρέσκα φρούτα και υπέροχα λαχανικά εποχής.
Συνεχίζουμε τις φυτεύσεις με όψιμα κηπευτικά που θα μας δώσουν παραγωγή μέσα στο φθινόπωρο και φτιάχνουμε σπορείο για να ετοιμάσουμε τα λαχανικά που θα φυτέψουμε το φθινόπωρο.
Ας δούμε λοιπόν, αναλυτικά, τις καλοκαιρινές εργασίες κηπουρικής για να κάνουμε έναν καλό προγραμματισμό ώστε να απολαύσουμε υγιή φυτά, πλούσια ανθοφορία και πολλούς νόστιμους καρπούς μέσα σε έναν υπέροχο καλοκαιρινό κήπο.
1. Ποτίζουμε τακτικά τα φυτά στον κήπο και σε γλάστρες
Λόγω των ξηροθερμικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή, τα φυτά μας χρειάζονται πολύ συχνά και άφθονα ποτίσματα, για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες ειδικά την περιόδους καύσωνα. Προτιμούμε να ποτίζουμε νωρίς το πρωί τα φυτά μας ή κατά το σούρουπο και αποφεύγουμε το πότισμα και τη διαβροχή των φύλλων κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Ποτίζουμε προσεκτικά ανά σταθερά χρονικά διαστήματα τα λαχανικά και τα καρποφόρα δέντρα, για να αποφύγουμε διάφορα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν, όπως πτώση φύλλων και ανθέων, καθώς επίσης σκασίματα καρπών όπως τα ρόδια που σκάνε και το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές.
Πριν φύγουμε για καλοκαιρινές διακοπές, φροντίζουμε για το πότισμα του κήπου μας ειδικά αν δεν υπάρχει καλός γείτονας, φίλος ή συγγενής για να ποτίσει τα φυτά μας όσο θα λείπουμε.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να εγκαταστήσουμε αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή και σύστημα άρδευσης με σταγόνες στον κήπο μας και στις γλάστρες του μπαλκονιού μας.
2. Προστατεύουμε τα φυτά από τον έντονο ήλιο και τον καύσωνα
Το καλοκαίρι, ο ήλιος είναι πολύ έντονος και καυτός, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλούνται εκτεταμένα ξηράνσεις στα φύλλα των καρποφόρων δέντρων και των καλλωπιστικών φυτών, καθώς επίσης εγκαύματα στα λαχανικά.
Για να προστατέψουμε τα λαχανικά και τα καλλωπιστικά φυτά, μπορούμε να τοποθετήσουμε ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας πάνω από τα φυτά. Να δημιουργούμε δηλαδή ένα δικτυοκήπιο που προστατεύει σημαντικά την βλάστηση και την καρποφορία των φυτών μας από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου.
Εναλλακτικά, ο ψεκασμός του φυλλώματος με ζεόλιθο, καολίνη ή με εκχύλισμα από φύκια βοηθά στην προστασία των φυτών σε συνθήκες καύσωνα, έντονου μεσημεριανού ήλιου και υψηλών θερμοκρασιών.
3. Συγκομίζουμε φρέσκα καλοκαιρινά λαχανικά από τον κήπο μας
Μέσα στο καλοκαίρι συγκομίζουμε μία μεγάλη ποικιλία λαχανικών για να φτιάξουμε δροσερές σαλάτες και νόστιμες καλοκαιρινές συνταγές!
Βγάζουμε τα κρεμμύδια από το έδαφος και τα αποξηραίνουμε για να τα αποθηκεύσουμε για τους επόμενους μήνες. Συνεχίζουμε με τις πατάτες που τις συγκομίζουμε και τις σκονίζουμε με βάκιλο Θουριγγίας κατά την αποθήκευση για να τις διατηρήσουμε χωρίς να προσβληθούν από κάμπια.
Αυτή την εποχή απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά κηπευτικά, όπως την καλλιέργεια του ντοματινιού, την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια του κολοκυθιού, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του βλίτου, την καλλιέργεια της μπάμιας, την καλλιέργεια του καλαμποκιού και την καλλιέργεια του φασολιού.
4. Απολαμβάνουμε μία μεγάλη ποικιλία από πεντανόστιμα καλοκαιρινά φρούτα
Οι καλοκαιρινοί μήνες μας προσφέρουν μία μεγάλη ποικιλία από αγαπημένα φρούτα. Από τον λαχανόκηπο μας, θα γευτούμε και υπέροχες λαχταριστές φράουλες, αρωματικά πεπόνια και δροσιστικά καρπούζια.
Μέσα στο καλοκαίρι, θα γευτούμε λαχταριστά ζουμερά καλοκαιρινά φρούτα όπως βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, κεράσια, σύκα και μήλα.
Από την κρεβατίνα και το αμπέλι, συγκομίζουμε διάφορες υπέροχες πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού, όπως την υπέροχη λευκόκαρπη Σουλτανίνα και την μαύρη ποικιλία σταφυλιού την Αττική που έχουν ξεχωριστή γεύση.
5. Φυτεύουμε όψιμα καλοκαιρινά λαχανικά
Την άνοιξη κάνουμε τις πρώτες φυτεύσεις λαχανικών και συνεχίζουμε να φυτεύουμε τον λαχανόκηπο μέσα στο καλοκαίρι για να έχουμε μεγαλύτερη διάρκεια στην παραγωγή κηπευτικών.
Με τη σταδιακή φύτευση του λαχανόκηπου, μπορούμε να φυτέψουμε όψιμα διάφορα καλοκαιρινά λαχανικά, όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, αγγούρι, κολοκύθι και φασόλια για να έχουμε παραγωγή όλο το καλοκαίρι και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.
Αυτή την περίοδο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να φυτεύουμε τα λαχανικά μας κατά το σούρουπο, ώστε τα νέα φυτά μας να μη ζοριστούν λόγω της έντονης ζέστης και του καυτού μεσημεριανού ήλιου.
Σε νότιες περιοχές της χώρας, όπου ο χειμώνας είναι ήπιος, χωρίς έντονη παγωνιά και χαμηλές θερμοκρασίες, η παραγωγή των όψιμων φυτεύσεων των όψιμων καλοκαιρινών λαχανικών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τους χειμερινούς μήνες.ς
6. Ετοιμάζουμε σπορείο για τα φθινοπωρινά λαχανικά
Την περίοδο του καλοκαιριού, ξεκινάμε τη δημιουργία σπορείου για φθινοπωρινά λαχανικά με τις αγαπημένες μας ποικιλίες.
Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για σπορά λαχανικών και ετοιμάζουμε σπορείο για τα φθινοπωρινά λαχανικά όπως η καλλιέργεια του λάχανου, η καλλιέργεια του μπρόκολου και η καλλιέργεια του κουνουπιδιού.
Προτιμούμε σπόρους από τοπικές αποδοτικές ποικιλίες με ποιοτικά χαρακτηριστικά που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.
Τα φυτά από το σπορείο μας θα είναι έτοιμα στις αρχές του φθινοπώρου για να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι.
7. Προστατεύουμε τα λαχανικά μας από έντομα και ασθένειες
Oι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού προκαλούν έξαρση σε προσβολές από ασθένειες, έντομα και τον τετράνυχο και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να ελέγχουμε τα φυτά μας.
Παρατηρούμε προσεκτικά τα φυτά μας για χαρακτηριστικά σημάδια προσβολής από τετράνυχο, όπως οι μετάξινοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα προσβεβλημένα μέρη των ανθών και των φύλλων και το κάψιμο στα φύλλα.
Αν τα φύλλα της αγγουριάς, της κολοκυθιάς, του πεπονιού και του καρπουζιού κολλάνε, είναι σύμπτωμα ότι υπάρχει το έντομο της μελίγκρας και του αλευρώδη που εξασθενούν τα φυτά.
Αν δούμε άσπρισμα πάνω στα φύλλα, σαν αλεύρι, είναι σίγουρο ότι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του ωιδίου.
Οι μικρές τρύπες στους καρπούς της ντομάτας είναι ένδειξη προσβολής από το έντομο της τούτα, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι οι βρωμούσες, που προκαλούν κίτρινα στίγματα εξωτερικά της ντομάτας και φελλώδεις περιοχές στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα να μην ωριμάζουν καλά οι καρποί και να μην τρώγονται.
Για να προστατέψουμε τα φυτά μας από έντομα και ασθένειες, προμηθευόμαστε διάφορα οικολογικά σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για να χρησιμοποιηθούν σε βιολογική καλλιέργεια όπως το θειάφι, η θειοχαλκίνη, ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου.
Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής και σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά για να φτιάξουμε αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα με πράσινο σαπούνι, μαγειρική σόδα, γάλα, ξύδι και πιπέρι καγιέν.
8. Φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά του κήπου και του μπαλκονιού
Μέσα στο καλοκαίρι, αφαιρούμε τα ξεραμένα φύλλα και τα αποξηραμένα άνθη από τα καλλωπιστικά φυτά για να δυναμώσει η βλάστηση των φυτών και να μας δώσουν νέα πλούσια ανθοφορία που θα διαρκέσει μέχρι το φθινόπωρο.
Αφού αφαιρέσουμε τα ξεραμένα φύλλα και άνθη των καλλωπιστικών φυτών, είναι σημαντικό να τα ψεκάζουμε με θερινό πολτό για προστασία από έντομα που δημιουργούν προβλήματα, όπως η βαμβακάδα, η μελίγκρα και ο αλευρώδης.
Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία των φυτών και να μας δώσουν πολλά υπέροχα λουλούδια στα τέλη του καλοκαιριού, αλλά και μία όψιμη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο, προσθέτουμε πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και φώσφορο.
9. Αντιμετωπίζουμε τον δάκο στις ελιές
Την περίοδο του καλοκαιριού, ο δάκος της ελιάς προσβάλλει τα ελαιόδεντρα μας, τόσο για επιτραπέζιες όσο και τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς κάνοντας σημαντικές ζημιές.
Μπορούμε να κάνουμε βιολογική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, χρησιμοποιώντας ειδικές παγίδες για δάκο, ψεκάζοντας με καολίνη το φύλλωμα των ελαιόδεντρων ή πραγματοποιώντας δολωματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα.
Για την προστασία της ελιάς, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε τις παγίδες παρατήρησης για τον δάκο που έχουμε στο χωράφι μας, ώστε σε αύξηση του πληθυσμού να πραγματοποιούμε τους κατάλληλους ψεκασμούς.
Πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε συνθήκες καύσωνα, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35°C, οι πληθυσμοί του δάκου καθηλώνονται καθώς δεν πολλαπλασιάζονται κι έτσι δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια επέμβαση.
10. Προστατεύουμε τον κήπο μας από πυρκαγιά
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι υψηλός και είναι απαραίτητο να κάνουμε προληπτικά κάποιες εργασίες που προστατεύουν τον κήπο μας από τη φωτιά.
Για την προστασία από πυρκαγιά, καθαρίζουμε και απομακρύνουμε έγκαιρα τα ξερά χόρτα του κήπου μας, αλλά και γύρω από την περίφραξη του σπιτιού μας και του εξοχικού μας. Επιπλέον, κλαδεύουμε ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τα απομακρύνουμε άμεσα για να μην αποτελέσουν εύφλεκτη πρώτη ύλη σε περίπτωση φωτιάς.