Υάκινθος (ζουμπούλι), φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλοι τον λένε υάκινθο και άλλοι ζουμπούλι! Όπως και να το πεις, το έντονο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών του παραμένει μοναδικό! Ο υάκινθος, λοιπόν, είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που συναντάμε σε παρτέρια, σε μεγάλους κήπους, καθώς και σε γλάστρες σε μπαλκόνια, όπου ανθίζει συνήθως 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση του βολβού.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες υάκινθου σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζέ, γαλάζιο, πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο μέχρι και λευκό. Και βέβαια, το ξεχωριστό διατσέντο, μια πολύ αρωματική ποικιλια υάκινθου με λευκά άνθη που καλλιεργείται στα Επτάνησα και σε νησιά του Αιγαίου.

1. Πώς γίνεται η φύτευση του υάκινθου;

Ο πολλαπλασιασμός του υάκινθου γίνεται κυρίως με βολβούς, καθώς εισέρχεται πιο γρήγορα στην ανθοφορία σε σχέση τη φύτευση από σπόρο. Φυτεύουμε λοιπόν τον βολβό σε βάθος περίπου 8-12 εκατοστών, μέσα στο χώμα φροντίζοντας ώστε η μύτη (οφθαλμός) του βολβού να είναι προς τα πάνω.

Τοποθετούμε τους βολβούς του υάκινθου σε αποστάσεις μεταξύ 15-20 εκατοστών για τη φύτευση, ώστε να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία. Ο υάκινθος αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις, προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους και τον έντονο μεσημεριανό ήλιο.

2. Πώς φυτεύουμε τον υάκυνθο σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε υάκινθους στο μπαλκόνι, επιλέγουμε γλάστρα βάθους περίπου 20 εκατοστών και χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκετά αφράτο, για να απομακρύνεται εύκολα το νερό.

Βάζουμε αρχικά μία στρώση φυτοχώματος 5 εκατοστών, τοποθετούμε τους βολβούς του υάκινθου σε αποστάσεις περίπου 7-8 εκατοστών και προσθέτουμε άλλη μία στρώση φυτοχώματος περίπου 10 εκατοστών.

Επιλέγουμε μπαλκόνι με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό για τη γλάστρα με τους υάκινθους, που μας εξασφαλίζει αρκετή ηλιοφάνεια ώστε να οι βολβοί να μας χαρίσουν πολλά λουλούδια.

3. Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα θέλει ο υάκινθος;

Ο υάκινθος έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του. Βέβαια, μέχρι να φυτρώσει ο βολβός και αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα θα πρέπει να ποτίζουμε λιγότερο για να μη σαπίσει.

Σχετικά με τη λίπανση, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, μόλις το φυτό αρχίσει να εισέρχεται στην ανθοφορία και επαναλαμβάνουμε τη λίπανση μετά από δύο εβδομάδες.

Για την προστασία του υάκινθου από το έντομο της μελίγκρας και του θρίπα ψεκάζουμε κάθε εβδομάδα προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

4. Πώς διατηρούμε τους βολβούς του υάκινθου για την επόμενη χρονιά;

Για να διατηρήσουμε τους βολβούς του υάκινθου και την επόμενη χρονιά, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία: Μέσα στην άνοιξη, όταν τελειώσει η ανθοφορία του και όταν αρχίσει να ξεραίνεται το φύλλωμα του, διακόπτουμε το πότισμα.

Σταδιακά απομακρύνουμε τους βολβούς του υάκινθου από το χώμα για να τους καθαρίσουμε. Στη συνέχεια, τους τοποθετούμε σε σκιερό μέρος για να στεγνώσουν καλά και τους αποθηκεύσουμε σε ξηρό μέρος, χωρίς υγρασία, σε μικρά ή μεγαλύτερα χάρτινα κουτιά, που διαθέτουν μικρές τρύπες για καλύτερο αερισμό.

5. Κι ένα μυστικό για τον υάκινθο

Ο υάκινθος μπορεί να ανθίσει και μέσα στο νερό! Για να το πετύχουμε, προμηθευόμαστε ειδικό βάζο με στενό στόμιο και τοποθετούμε τον βολβό του υάκινθου στο πάνω μέρος, με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νερό του βάζου. Σταδιακά, ο βολβός αναπτύσσει ριζίδια που εισχωρούν στο νερό και δημιουργείται ο ανθοφόρος βλαστός του ζουμπουλιού που μας δίνει το υπέροχο αρωματικό του λουλούδι. Για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορούμε να προσθέσουμε διακοσμητικό βότσαλο ή χαλίκι στο σημείο που αναπτύσσονται οι ρίζες για να τις παρακολουθήσουμε να αναπτύσσονται ανάμεσα.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ