Ιταλία: Ψηφίστηκε ο νόμος για μεγαλύτερη αυτονομία στις Περιφέρειες- παρά τις αντιδράσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «πρόταση νόμου για τη διαφοροποιημένη αυτονομία των περιφερειών», που εκπονήθηκε από τη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού στην Ιταλία, η οποία προβλέπει την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στις περιφερειακές κυβερνήσεις, έγινε αποδεκτή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, και έγινε νόμος του κράτους.

Ο νόμος για την αυτονομία, ήταν μία από τις εξέχουσες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης συνασπισμού υπό την Τζόρτζια Μελόνι, που στοχεύει να δώσει περισσότερη αυτονομία στις περιφέρειες και αντιτίθεται από την αριστερή αντιπολίτευση με το σκεπτικό ότι θα προκαλέσει διχασμούς στην χώρα.

«Πέρασε με 172 ψήφους»

Italia 234dt3412

Η πρόταση νόμου για την αυτονομία, που αποτελείται από 11 άρθρα, η οποία προβλέπει την παραχώρηση μεγαλύτερης εξουσίας στις 20 περιφερειακές κυβερνήσεις στη διοικητική δομή της χώρας σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, το περιβάλλον, η ενέργεια, οι μεταφορές και ο πολιτισμός και έγινε δεκτή στη Γερουσία τον Ιανουάριο, και σήμερα (χθες) οι Αντιπρόσωποι την ψήφισαν στη Συνέλευση.

Η πρόταση, γνωστή και ως νόμος της αυτονομίας, ψηφίστηκε τα ξημερώματα στη Γενική Συνέλευση της 400μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από συζητήσεις που διήρκεσαν όλη τη νύχτα. Σε απάντηση 99 ψήφων «όχι», 172 βουλευτές από τα κυβερνώντα κόμματα ψήφισαν «ναι». Με αυτό το αποτέλεσμα η πρόταση έγινε δεκτή από τη Βουλή και έγινε νόμος.

Μελόνι: Περισσότερη αυτονομία, αρμονία και αντιπροσωπευτική εξουσία

Η Πρωθυπουργός Μελόνι, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης X μετά την ψήφιση του νόμου για την αυτονομία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε:

«Περισσότερη αυτονομία, περισσότερη αρμονία, περισσότερη ανάθεση εξουσίας. Εδώ είναι οι τρεις πτυχές του νόμου για διαφοροποιημένη αυτονομία που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

«Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη και δικαιότερη Ιταλία, να ξεπεράσουμε τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των περιφερειών της χώρας και να συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί προς τους πολίτες προκειμένου να διασφαλιστεί η ίδια ποιοτική και ποσοτική απόδοση σε όλη την περιοχή».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, εταίρος της κυβέρνησης,  που κατέβαλε προσπάθειες για την ψήφιση αυτού του νόμου, χαρακτήρισε τη σημερινή «ιστορική ημέρα» και ισχυρίστηκε ότι η Ιταλία θα είναι πιο αποτελεσματική και σύγχρονη χάρη σε αυτόν τον νόμο.

Γιατί είναι αντίθετη η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτίθενται στον νόμο περί αυτονομίας, τον οποίο η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για να περάσει, με το σκεπτικό ότι θα προκαλέσει διχασμούς στη χώρα.

Η Έλι Σλάιν, ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι αυτός ο νόμος της κυβέρνησης θα ανοίξει το δρόμο για τους πολίτες στη χώρα να κατηγοριοποιηθούν ως πολίτες Α ή σε πολίτες Β, ανάλογα με την περιοχή γέννησής τους.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) αντέδρασαν επίσης στο να γίνει νόμος το νομοσχέδιο ξεδιπλώνοντας ιταλικές σημαίες και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο στη Γενική Συνέλευση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ηγέτης του M5S, Τζουζέπε Κόντε, υποστήριξε επίσης ότι ο νόμος για την αυτονομία διχάζει την Ιταλία και είπε, «Διαιρούν την Ιταλία κάτω από την κάλυψη του σκότους. Θα συνεχίσουμε να τους πολεμάμε με οποιονδήποτε τρόπο, είτε στο κοινοβούλιο είτε στους δρόμους».

Italia 234dt3412a%CE%B2

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που έγιναν στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα για την εν λόγω πρόταση, ο βουλευτής του M5S Λεοντάρντο Ντόννο πήγε στα κυβερνητικά έδρανα και ύψωσε την ιταλική σημαία και στο μεταξύ γρονθοκοπήθηκε σε καυγά με κάποιους βουλευτές του Κόμματος της Λέγκα, σύμφωνα με τα ιταλικά media.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ