Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διατείνονται ότι Ιρανοί εκπαιδευτές που εστάλησαν από την Τεχεράνη εκπαιδεύουν τους Κούρδους αντάρτες του PKK σε νέα όπλα και σε drone.
Όπως επισημαίνει τουρκικό δημοσίευμα, «η συνεργασία του Ιράν με την κουρδική τρομοκρατική οργάνωση PKK φτάνει σε νέο επίπεδο. Το Ιράν έχει τώρα αρχίσει να τους εκπαιδεύει και να τους παρέχει μυστικές πληροφορίες».
«Οι άνθρωποι στην Τεχεράνη αγαπούν τις καταστάσεις όταν ένας γείτονας αρχίζει να έχει προβλήματα. Και όχι για να βοηθήσει δείχνοντας σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά για να ρίξει βενζίνη στη φωτιά που φουντώνει. Η Τουρκία επιδιώκει να εξαλείψει το κουρδικό PKK στο Ιράκ. Η Τεχεράνη έχει άλλα σχέδια, αρχίζει να παρεμβαίνει σε αυτό», όπως σημειώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών, αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, του IRGC και εκπαιδευτές των ιρακινών πληρεξουσίων τους από τη Χασντ αλ-Σάαμπι εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και δολιοφθοράς, στη χρήση drones και στην αντιμετώπιση τουρκικών UAV.
Οι Ιρανοί οργανώνουν επίσης προμήθειες όπλων, πυρομαχικών και μαχητών. Οι τελευταίες παραδόσεις έγιναν στο Σιντζάρ, στη Σουλεϊμανίγια και στην Καντίλ.
Επιπλέον, το Ιράν έστειλε 50 τρομοκράτες στο Ζάγκρος, Αβασίν Μπασιάν και το Ζαπ στο βόρειο Ιράκ. Επιπλέον, το Ιράν μετέφερε στο PKK 50 drones καμικάζι, 358 πυραύλους εδάφους-αέρος, καθώς και συστήματα αεράμυνας για την προστασία της υποδομής του PKK, αποθήκες, θέσεις ελέγχου και άλλα πράγματα που είναι τόσο απαραίτητα στην άμυνα της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK.
Και, ως συνήθως, το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά το αυτονόητο ότι όλα αυτά -η συνεργασία του με το PKK- γίνονται.
«Οι τρομοκράτες του ΡΚΚ καταφεύγουν πέρα από τα σύνορα προς το Ιράν [μετά την έναρξη των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού]. Το Ιράν μας λέει ότι δεν υπάρχει κανείς εκεί. Δυστυχώς, οι Ιρανοί φίλοι μας αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες του PKK διαφορετικά από εμάς», δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα και οι Ιρανοί αρνήθηκαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο το προφανές – την προμήθεια UAV στη Ρωσία.
Επομένως, η σφοδρή άρνησή τους μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως πειστική απόδειξη ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε σχέση με το RKK.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τεχεράνη υπέφερε πολύ από τους Κούρδους αυτονομιστές, το ίδιο PKK, μόνο με διαφορετικό όνομα. Σε σημείο που κάποια στιγμή Κούρδοι αυτονομιστές του Κόμματος Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν, PJAK, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους Αμερικανούς εναντίον της Τεχεράνης.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 2007, ο ηγέτης της RJAK, Αμπντούλ Ραχμάν Χατζί Αχμάντι επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον και είχε συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αύξηση του αριθμού των ξένων εκπαιδευτών στα στρατόπεδα των «Κούρδων προσφύγων» στο Ιράκ, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των τακτικών ανταρτοπόλεμου που χρησιμοποιούσαν κατά των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και οι ποιοτικές βελτιώσεις (εμφάνιση RPG και βαριά πολυβόλα) στον οπλισμό μαχητών της PJAK στα σύνορα Ιράν-Ιράκ.
Το ιρανικό Κουρδιστάν έχει γίνει ένας διάδρομος μέσω του οποίου γινόταν το λαθρεμπόριο και η διαμετακόμιση ναρκωτικών, τον οποίο από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 «κυριάρχησαν» οι ακτιβιστές της RJAK και κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να «βάλουν στέγη» σε αυτόν τον διάδρομο.
Χρειάστηκαν λίγο περισσότερα από επτά χρόνια για να καταλάβουν οι περισσότεροι Κούρδοι την πραγματική φύση του PJAK ως αμερικανικού σχεδίου.
Στις 8 Αυγούστου 2011, ο Μουράτ Καραγιλάν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να αποσύρει τους μαχητές της PJAK από το Ιράν. Προφανώς, από εκείνη τη στιγμή και μετά, η Τεχεράνη αποφάσισε ότι μπορούσε να πάρει υπό την προστασία της τους Κούρδους μαχητές και να τους κατευθύνει σε έναν νέο στόχο, δηλαδή την Τουρκία.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρεται σε «ειδύλλιο των Ιρανών με το PKK, σημειώνοντας ότι ο Ιρανός πολιτικός Μουχάμεντ αλί Αμπντεχί σε ανάρτησή του αναφέρει για την επέμβαση του τουρκικού στρατού στη βόρεια Συρία:
«Πόλεμοι σε αυτήν την περιοχή διεξάγονται για τους Κούρδους. Η Τουρκία έστειλε στρατιώτες και οι Κούρδοι θυσιάστηκαν. Οι καταπιεσμένοι Κούρδοι επιλέγονταν πάντα ως θύματα στο περιφερειακό παζάρι. Οι Κούρδοι, μια όμορφη, πολύχρωμη, μουσική κοινότητα, δεν πρέπει να μείνει μόνη».
Ένας άλλος Ιρανός πολιτικός, ο Αμπντουλάχ Ραμαζανζάντε, είπε στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ας αντιταχθούμε στην επίθεση της Τουρκίας, ας μην αφήσουμε τους Κούρδους της Συρίας μόνους, γιατί θα είναι οι στρατηγικοί εταίροι του Ιράν».
Επιπλέον, ο πολιτικός επιστήμονας, ο Καθηγ. Σαντίκ Ζιμπακελάμ κατηγόρησε τον τουρκικό στρατό ότι επιτέθηκε στους Κούρδους στην ανάρτησή του στο Instagram, λέγοντας ρομαντικά: “Ο μόνος προστάτης των Κούρδων είναι τα βουνά. Θα ανθίσουν ξανά”.
Μάλιστα και οι αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος δεν έμειναν αδρανείς και πήραν θέση στην αντίθεσή τους στην Τουρκία. Την ίδια στάση επέδειξαν και ο Μεσιάχ Αλινετζάντ, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και είναι γνωστός για την ακραία αντίθεσή του στο καθεστώς καθώς και ο Ρεζά Παχλαβί, που είναι εξόριστος.
Το τουρκικό δημοσίευμα καταλήγει:
« Η αγνόηση του ΡΚΚ από την κυβέρνηση της Τεχεράνης, η κώφωση στα επιχειρήματα της Τουρκίας και η άδεια εκστρατειών κατά της Τουρκίας στη χώρα της θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις. Μόνο εκείνες οι δυνάμεις που τους αρέσει να κυνηγούν σε θολά νερά θα ωφεληθούν από ένα τέτοιο αποτέλεσμα».
—