Οι Χούθι στόχευσαν εμπορικό πλοίο – Το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ επιστρέφει στις ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια επίθεση των ανταρτών Χούτι της Υεμένης είχε στόχο ένα εμπορικό πλοίο που ταξίδευε μέσω του Κόλπου του Άντεν, αλλά προφανώς δεν προκάλεσε ζημιές, δήλωσαν οι αρχές το Σάββατο, στο τελευταίο χτύπημα της οργάνωσης στη ναυτιλιακή λωρίδα, αναφέρει το AP.

Η επίθεση των Χούθι έρχεται μετά τη βύθιση αυτή την εβδομάδα του πλοίου Tutor, το οποίο σηματοδότησε μια νέα κλιμάκωση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στην εκστρατεία τους για χτυπήματα σε πλοία στον ζωτικό θαλάσσιο διάδρομο, για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα Λωρίδα.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι διέταξαν το USS Dwight D. Eisenhower, το αεροπλανοφόρο που ηγείται της απάντησης της Αμερικής στις επιθέσεις των Χούθι, να επιστρέψει στις ΗΠΑ μετά από δύο παρατεταμένες περιοδείες.

Ο καπετάνιος του πλοίου που στοχοποιήθηκε αργά την Παρασκευή είδε «εκρήξεις σε πλευρά του σκάφους», δήλωσε το Κέντρο Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου του βρετανικού στρατού.

Μια μεταγενέστερη ενημέρωση από το υπό επίβλεψη των ΗΠΑ Κοινό Κέντρο Πληροφοριών Ναυτιλίας είπε ότι το πλοίο ανέφερε αρχικά δύο εκρήξεις από την αριστερή πλευρά του και μια τρίτη αργότερα.

«Το σκάφος δεν χτυπήθηκε και δεν υπέστη ζημιές», είπε το κέντρο. «Το σκάφος και το πλήρωμα αναφέρεται ότι είναι ασφαλή και προχωρούν στο επόμενο λιμάνι προορισμού του».

Οι Χούθι, που κρατούν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, από το 2014, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου.

Ο στρατηγός Γιαζία Σαρί, στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, αποκάλεσε το σκάφος που στοχεύτηκε ως το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου «Transworld Navigator».

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 60 επιθέσεις με στόχο συγκεκριμένα σκάφη και εκτόξευσαν άλλους πυραύλους και drones στην εκστρατεία τους που σκότωσαν συνολικά τέσσερις ναύτες. Έχουν κατασχεθεί ένα σκάφος και βυθίστηκαν δύο από τον Νοέμβριο.

Μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει στοχεύσει τους Χούθι από τον Ιανουάριο, με μια σειρά επιδρομών στις 30 Μαΐου σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 42, λένε οι αντάρτες.

Τον Μάρτιο, το πλοίο Rubymar, με σημαία Μπελίζ, έγινε το πρώτο που βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα μετά από επίθεση ανταρτών.

Οι ΧούΘι υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις τους στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία. Ωστόσο, πολλά από τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση έχουν ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία ειδήσεων του Ναυτικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ ανέφερε, επικαλούμενη έναν ανώνυμο αξιωματούχο, ότι το Αϊζενχάουερ θα επέστρεφε στο επιστρέψει στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια, μετά από οκτώ και πλέον μήνες ανάπτυξη στη μάχη που το Πολεμικό Ναυτικό λέει ότι είναι η πιο έντονη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η έκθεση ανέφερε ότι ένα αεροπλανοφόρο που επιχειρεί στον Ειρηνικό θα πάρει τη θέση του Αϊζενχάουερ.

Πέρασε από το Σουέζ στη Μεσόγειο

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας αργότερα στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις κινήσεις των πλοίων, επιβεβαίωσαν ότι το Αϊζενχάουερ είχε διαταχθεί να επιστρέψει και είχε ήδη φτάσει στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το AP έδειξαν ότι ένα ελικόπτερο Sikorsky MH-60R Seahawk που σχετίζεται με τον Αϊζενχάουερ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα ακριβώς έξω από την ακτή του Πορτ Σάιντ, στην Αίγυπτο, το βράδυ του Σαββάτου.

Το πλησιέστερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο που είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται στην Ασία είναι το USS Theodore Roosevelt.

 Το Ρούσβελτ αγκυροβόλησε το Σάββατο στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων της Σεούλ με τη Βόρεια Κορέα. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι το Ρούσβελτ θα αντικαταστήσει το Αϊζενχάουερ.

Το Αϊζενχάουερ είχε γίνει επανειλημμένα στόχος ψευδών ισχυρισμών επίθεσης από τους Χούθι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Σαρί το βράδυ του Σαββάτου ανέφερε άλλη μια επίθεση στο αεροπλανοφόρο – αλλά και πάλι δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει τις δηλώσεις του, καθώς το πλοίο είχε ήδη εγκαταλείψει την περιοχή.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ