Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (5 Φεβρουαρίου 1919 – 23 Ιουνίου 1996) ήταν Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος και ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), του οποίου η ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση». Διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996.
Φωτογραφία από: sansimera
Ήταν γιος του επίσης πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Γέρος της Δημοκρατίας». Μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η Σοφία Μινέικο (κόρη του Πολωνού Ζίγκμουντ Μινέικο). O γιος του Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις 8 Φεβρουαρίου 2004 έως τις 18 Μαρτίου 2012 και πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 6 Οκτωβρίου 2009 ως τις 11 Νοεμβρίου 2011.
Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή: σε έρευνα της εφημερίδας Καθημερινή το 2007, η πρώτη κυβέρνησή του αναδείχθηκε η καλύτερη της Μεταπολίτευσης και ο ίδιος ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της περιόδου. Ομοίως, σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα Real News το 2010 και σε έρευνα της εταιρείας ALCO το 2013, ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974.
Από την άλλη δημιούργησε πολλούς φανατικούς εχθρούς στο εσωτερικό, και προκάλεσε συχνά την αγανάκτηση της δυτικής κοινής γνώμης και σωρεία επικριτικών κειμένων στα δυτικά ΜΜΕ.
Ήταν ίσως ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Ανέτρεψε τον κυρίαρχο πολιτικό διαχωρισμό «Εθνικόφρονες-Κομμουνιστές» και στη θέση του επέβαλλε το δίπολο «Δεξιά-Αντιδεξιά».
Το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε ήταν το πρώτο κόμμα εξουσίας στην ελληνική ιστορία με μαζική οργάνωση (στα πρότυπα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας), αντί του παραδοσιακού κόμματος στελεχών, ένα πρότυπο οργάνωσης που θα υιοθετούσε από τον Παπανδρέου και η Νέα Δημοκρατία.
Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και η συνταγματική αναθεώρηση του 1985-1986, η οποία παγίωσε το σύστημα κοινοβουλευτικής εξουσίας που ισχύει έως και σήμερα, περιορίζοντας δραστικά τις «βασιλικές» εξουσίες του Προέδρου.
Άλλες σημαντικές τομές των κυβερνήσεών του ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18, η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής (1982), η κατάργηση της σχολικής ενδυμασίας (1982), η θέσπιση των επιδομάτων (τέκνων, αναπηρίας κτλ), η αναγνώριση του εργατικού ατυχήματος, οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δύο φύλων και η απαγόρευση του αναχρονιστικού θεσμού της προίκας, η κατάργηση πλείστων μεταξικών και μετεμφυλιακών νόμων, όπως αυτοί του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπείας, η άσκηση ακηδεμόνευτης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και η μεγάλη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η παραχώρηση άδειας επιστροφής στην Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Δημοκρατικού Στρατού.
Οι αντίπαλοι του Ανδρέα Παπανδρέου από τον συντηρητικό και τον φιλελεύθερο χώρο αναγνώρισαν τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις και ταπεινώσεις από το αυταρχικό μετεμφυλιακό κατεστημένο και να χτίσει κράτος πρόνοιας, αλλά επέκριναν την μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών και του δημοσίου χρέους στην οικονομική του διαχείριση, την προσπάθεια επιβολής στη δημόσια διοίκηση που του καταλόγισαν και την εξωτερική του πολιτική, την οποία θεωρούσαν μαξιμαλιστική και επικίνδυνη στις μεθόδους και τους στόχους της, ενώ από τον χώρο της Αριστεράς υπήρξαν επικρίσεις για την αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων καθώς και για το καθεστώς προσωπολατρίας με το οποίο τον περιέβαλλαν τα πλήθη των πολιτικών οπαδών του.
Εκτός από πολιτικός, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν και «σταρ» και συχνά απασχολούσε τα ΜΜΕ με την κοινωνική του ζωή, ενώ πτυχές από το προσωπικό «στυλ ζωής» του έγιναν αντικείμενο μίμησης από πολλούς Έλληνες.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
ΕΡΤ/ΕΤ-1 ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ/1989: «Η προσωπογραφία ενός Ηγέτη»
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: ΕΡΤ/ΕΤ-1 «Η προσωπογραφία ενός Ηγέτη» ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (26/10/1989), σε δημοσιογραφική έρευνα-επιμέλεια και πρόλογο από τον εξαιρετικό δημοσιογράφο Γιώργο Δουατζή. Η έναρξη γίνεται από την αιώνια φίλη και αγαπημένη του, Μελίνα. ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ!
.
.
ΕΡΤ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ 23/6/1996
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: Το πρωινό της 23ης Ιουνίου 1996 οι Έλληνες ξύπνησαν ακούγοντας από τα ΜΜΕ τη θλιβερή είδηση του θανάτου του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
Ενός αδιαμφισβήτητα ιστορικού πολιτικού ηγέτη, διεθνούς βεληνεκούς, που σφράγισε με τις ιδέες και τα έργα του την πορεία αυτού του τόπου, κάνοντας τους Έλληνες να νοιώθουν υπερήφανοι για αυτό που είναι, καταργώντας τις ανισότητες που τους ταλαιπώρησαν για δεκαετίες ανάλογα με την πολιτική ιδεολογία τους.
Η ΕΡΤ σε εθνικό δίκτυο καλύπτει τις εξελίξεις σε συνεχή ροή, προβάλλοντας αφιερωματικά video στη μνήμη του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού μέχρι πριν από δύο μήνες.
Το συγκεκριμένο video, που ασχολείται με τον ΑΝΔΡΕΑ και την ΙΣΤΟΡΙΑ, έχει επιμεληθεί η δημοσιογράφος ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
.
.
Βίντεο από: LAMBROS PAPAXENAKIS
Ανδρέας Παπανδρέου – Αφιέρωμα
.
.
Βίντεο από: GorillaGrodd1979
1919 – 2019: 100 Χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου (08/02/2019)
1919 – 2019: 100 Χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου – «Ζωντανοί Διάλογοι» με τον Ανδρέα. Αφιέρωμα του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Ζωντανοί Διάλογοι» – συνεισφορά στην ιστορική έρευνα για την προσωπικότητα, το ρόλο και το έργο του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.
Με τη φροντίδα του Δημοσιογράφου Τάκη Κάμπρα ρίχνεται ο προβολέας της μνήμης στο πρόσωπο, το οποίο με την πολιτική του ενόραση σημάδεψε με την παρουσία του επί 35 περίπου χρόνια, την μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας. Για πρώτη φορά θα προβληθούν άγνωστα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δράση του, εντός και εκτός Ελλάδος.
.
.
Θεοποιούν είδωλα οι αριστεροί κ ξεχνάνε τι θα πει θεός!