Η Σερβία ενδιαφέρεται να αγοράσει μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη από την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σερβία ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεταχειρισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών χρήσεων Mirage 2000-5, τα οποία η Ελλάδα θα προσφέρει σύντομα προς πώληση στο πλαίσιο του σχεδίου ενοποίησης του στόλου της αεροπορίας, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Η προμήθεια του αεροσκάφους Mirage 2000-5 θα μπορούσε να είναι μια φυσική μεταβατική φάση για τη Σερβία για να αντικαταστήσει τα μαχητικά MiG-29 και τα επιθετικά αεροσκάφη Orao πριν εξαντληθούν οι πόροι και μέχρι να φτάσουν τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, εάν υπογραφεί η ανακοινωθείσα σύμβαση με τη Γαλλία , γράφει η πύλη του γράφει η πύλη του Balkanska Bezbednosna Mreza .

Οι Έλληνες έχουν παραγγείλει 24 Rafale για μία μοίρα από τη Γαλλία, αλλά θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό των αεροσκαφών σε ισοδύναμο με δύο μοίρες και θα παραγγείλουν και αμερικανικά F-35.

Υπέρ της μετάβασης σε δύο μοντέλα σύγχρονων αεροσκαφών μάχης, οι Έλληνες θα πουλήσουν 108 αεροσκάφη F-16, Mirage 2000 και F-4. Ο πλεονασματικός κατάλογος περιλαμβάνει 18 Mirage 2000-5 Mk 2 με μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών και 22 επιπλέον κινητήρες M53-P2, καθώς και 18 αεροσκάφη Mirage 2000EG/BG που παροπλίστηκαν το 2021 και συντηρήθηκαν.

Αυτή τη στιγμή, τα ελληνικά Mirage είναι πολύ συμπαγή μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος MICA, τους οποίους παρέλαβε η κροατική αεροπορία με τα Rafales.

Τα αεροπλάνα Mirage φέρουν επίσης πυραύλους κρουζ SCALP EG, που χρησιμοποιούνται από την ουκρανική αεροπορία για επιχειρήσεις βαθιά μέσα στο ρωσικό υπόβαθρο, στις βάσεις της Κριμαίας.

Η πρώτη στη σειρά ενδιαφέροντος για τα ελληνικά Mirage είναι η Ινδία, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοια αεροσκάφη και θέλει να αυξήσει τον αριθμό των αεροσκαφών και να παράσχει ανταλλακτικά, ενώ η Γαλλία έχει δείξει ενδιαφέρον να στείλει το Mirage 2000-5 στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

 Τα ελληνικά ΜΜΕ γράφουν ότι η Ινδία δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για πληροφορίες σχετικά με την προσφορά και έμαθαν ότι η Σερβία ενδιαφέρεται για την αγορά του Mirage 2000-5.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε πριν από δύο μήνες, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ότι ετοιμάζεται η προμήθεια του Rafale με τη γαλλική εταιρεία Dassault.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, μόνο η δημόσια εταιρεία Jugoimport-SDPR, η οποία είναι εξουσιοδοτημένη για στρατηγικές προμήθειες, μπορεί να διεξάγει διαπραγματεύσεις, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για την κατάσταση μιας πιθανής σύμβασης.

 Ένα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα στο πρόγραμμα Rafale είναι η προθεσμία για την παράδοση του αεροσκάφους λόγω του μεγάλου αριθμού παραγγελιών. Η γραμμή παραγωγής δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς και επομένως είναι αβέβαιο εάν τα Rafale μπορεί να φθάσουν στο Βελιγράδι πριν απαξιωθούν τα MiG-29.

 Τα ρωσικά αεροπλάνα μπορούν να υπολογίζονται μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας και υπάρχουν τεχνικές προϋποθέσεις ώστε αυτά τα αεροπλάνα να πετούν έως και 45 χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής, η οποία για τα περισσότερα αεροσκάφη MiG-29 είναι μέχρι το 2032. Ωστόσο, πολύπλοκες διεθνείς σχέσεις πολιτικής και ασφάλειας ενδέχεται στο μεταξύ να οδηγήσουν σε διακοπή της υποστήριξης για τη διατήρηση της ρωσικής τεχνολογίας.

Τα επιθετικά αεροσκάφη Orao από τη βάση Λατζέβτσι δεν είναι μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση, καθώς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού εξελίσσεται πολύ αργά και δεν προσφέρει ελπίδα ότι είναι μια κερδοφόρα ιδέα όσον αφορά την απόδοση τιμής, γράφει η πύλη.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ