Καίγονται σπίτια στο Κρανίδι – Μεγάλες καταστροφές σε Μεγαλόπολη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεχίζεται ο καταιγισμός μηνυμάτων από το 112 της Πολιτικής Προστασίας, καθώς για μια ακόμη ημέρα η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό αφού διαρκώς ξεσπούν νέες δασικές πυρκαγιές, θέτοντας σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις Αρχές γενικότερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, μέσα στις τελευταίες ώρες ξέσπασαν 45 πυρκαγιές, με ορισμένες από τις πλέον επικίνδυνες να παραμένουν σε εξέλιξη, καθώς η ταχύτητα των ανέμων δυσχεραίνει το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στο Κρανίδι του Νομού Αργολίδας, όπου νωρίτερα ξέσπασε μεγάλη φωτιά, πλέον καίγονται σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής και τον δήμαρχο Ερμιονίδας να απευθύνει δραματικές εκκλήσεις στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Μάλιστα, ήδη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Από το 112 εστάλη μήνυμα που καλούσε τους κατοίκους του Κρανιδιού να εκκενώσουν τις ανατολικές περιοχές του κατευθυνόμενοι προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Βίντεο που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής, δείχνει τις φλόγες να έχει φτάσει στα σπίτια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να περιορίσουν.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, πάντως, χάρη στις σκληρές μάχες που δίνουν οι ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στο Μαύρο Λιθάρι, για το οποίο, μάλιστα, εστάλησαν δύο απανωτά μηνύματα από το 112, και στη Δροσοπηγή Κορινθίας.

Η φωτιά στην Σαρωνίδα έκαψε περίπου 40 στρέμματα, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία η Αθηνών – Σουνίου που είχε κλείσει προσωρινά λόγω της φωτιάς. Επιτόπου παραμένει πεζοπόρο τμήμα σε σημεία που μπορεί να γίνουν ξανά επικίνδυνα.

Η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης στην περιοχή ήταν μεγάλη, καθώς επιχείρησαν 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, τρία ελικόπτερα και εννέα οχήματα του Δήμου.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας και Λύρκεια Αργολίδας – Φωτιά και στην Κερατέα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά την μία το μεσημέρι και σε οικοπεδικούς χώρους στην περιοχή Φέριζα Κερατέας, για την κατάσβεση της οποίας έχουν κινητοποιηθεί 35 πυροσβέστες με 10 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο.

Παράλληλα, νέο μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας, καλώντας τους να απομακρυνθούν από αυτούς και να κατευθυνθούν προς Λύρκεια. Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Λύρκεια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Όσον αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 18 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων με βασικό στόχο να περιοριστεί το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες τα χωριά της περιοχής. Κάτι, που δυστυχώς, δεν κατάφεραν να κάνουν στη Χωρέμη, όπου κάηκαν περίπου 6-8 σπίτια, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό. Τουλάχιστον οι κάτοικοί του είχαν προλάβει να το εκκενώσουν.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην Λύρκεια Αργολίδας, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Λύρκειο όρος, που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 45 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και από αέρος ένα αεροσκάφος και τρία ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές δασοπυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ δόθηκε εντολή στους κτηνοτρόφους της περιοχής να απελευθερώσουν τα αιγοπρόβατά τους, για να μην κινδυνεύσουν.

Φωτιές και σε Μεσσηνία, Αχαΐα, Κεφαλονιά και Θήβα

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 σήμερα το μεσημέρι και κοντά στο Κορυφάσιο του δήμου Πύλου Νέστορος, ενώ λίγη ώρα αργότερα μια νέα εστία ξέσπασε στο Πετροχώρι, σε κοντινή απόσταση. Στην περιοχή όπου πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι έσπευσαν 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα και στην περιοχή Μαστραντώνη, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα. Επί τόπου σπεύδει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής. Μέχρι αυτή την ώρα δεν κινδυνεύει κάποιος οικισμός.

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση στον Μύρτο, στην Κεφαλονιά, και, πιο συγκεκριμένα, στο βουνό πάνω από τον δρόμο. Την πυροσβεστική ειδοποίησαν κάτοικοι της περιοχής που είδαν τον καπνό, με 21 πυροσβέστες να σπεύδουν στο σημείο με έξι οχήματα για την κατάσβεσή της, ενώ πέντε αεροσκάφη πραγματοποιούν ρίψεις νερού από αέρος. Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Δυο φωτιές είναι σε εξέλιξη και σε αγροτικές περιοχές της Θήβας. Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, καίνε ξερά χόρτα, ωστόσο εάν επεκταθούν υπάρχει κίνδυνος για επιχειρήσεις και εργοστάσια που λειτουργούν στο σημείο. Ειδικότερα, μία από αυτές ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας καίγοντας χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απείλησαν να μπουν σε επιχείρηση κουφωμάτων αλουμινίου.

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται και στα δύο σημεία, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν μηχανήματά και υδροφόρες των ΟΤΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ