Οι ΗΠΑ ανακατευθύνουν όλες τις παραγγελίες συστημάτων Patriot στην Ουκρανία – η Ρουμανία δίνει ένα από τα δικά της

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να αναστείλει όλες τις ανοιχτές παραγγελίες για συστήματα αεράμυνας Patriot και πυραύλους αναχαίτισης και να ανακατευθύνει τις προμήθειες στην Ουκρανία μέχρι να καλυφθούν οι αμυντικές της ανάγκες, ανέφεραν σήμερα οι Financial Times.

%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1 %CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%856545%CF%811

Financial Times

Η απόφαση θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη σήμερα, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο τρεις γνωστές πηγές.

Το Κίεβο απαιτεί την παράδοση των Αμερικανών Patriots, τα οποία αποδείχθηκαν κλειδί για την κατάρριψη ρωσικών βαλλιστικών και υπερηχητικών πυραύλων. Η Ουκρανία έχει πρόσφατα εντείνει τις απαιτήσεις της για πυραύλους μετά τις ρωσικές επιθέσεις στον ενεργειακό της τομέα.

Εν τω μεταξύ, η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει σύστημα Patriot στην Ουκρανία. Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας υπό την ηγεσία του προέδρου Κλάους Γιοχάνις, όπως σημειώνει η ρουμανική digi24.

%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1 %CF%80%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%84%CF%856545%CF%81

digi24

«Δεδομένης της σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα των επίμονων και μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, καθώς και των περιφερειακών επιπτώσεων αυτής της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της Ρουμανίας, στο εγγύς μέλλον, σε συντονισμό με τους συμμάχους, τα μέλη του συμβουλίου αποφάσισαν να δωρίσουν το σύστημα «Patriot» στην Ουκρανία», σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν.

Η δωρεά έγινε «με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την απόκτηση παρόμοιου ή ισοδύναμου συστήματος» για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της.

Η Ρουμανία, που συνορεύει με την Ουκρανία, χρειάζεται επίσης μια «προσωρινή λύση για να καλύψει την επιχειρησιακή ευπάθεια που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο».

Η απόφαση της Ρουμανίας έρχεται μετά από μακρύ δισταγμό και την επίσκεψη του Ρουμάνου προέδρου στον Λευκό Οίκο τον Μάιο.

 Ο Κλάους Γιοχάνις διαβεβαίωσε στη συνέχεια τον Τζο Μπάιντεν ότι η χώρα του θα βρει μια λύση για να παράσχει ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και να δούμε τι θα λάβει η χώρα σε αντάλλαγμα για να μην μείνει η Ρουμανία χωρίς αεράμυνα».

Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα η Ρουμανία έθεσε σε λειτουργία το δεύτερο πυραυλικό της σύστημα Patriot από τα συνολικά επτά συγκροτήματα για τα οποία η χώρα υπέγραψε συμβόλαιο το 2017 με την αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων Raytheon αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη συνάντηση της G7 στην Ιταλία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πέντε χώρες δεσμεύτηκαν να προμηθεύσουν συστοιχίες Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας.

Επιπρόσθετα, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα προμήθευε στην Ουκρανία 100 ακόμη πυραύλους Patriot ως μέρος μιας κοινής πρωτοβουλίας με τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ