Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα αλλάζουν τη στρατιωτική ισορροπία στην Ασία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας -ΛΔΚ (Βόρεια Κορέα) έχουν αποκτήσει μια ποιοτικά νέα διάσταση. Η Συνολική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών περιέχει ρήτρα για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη της συμφωνίας. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό στην πράξη και πώς θα αλλάξει η εταιρική σχέση μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ τα περίγραμμα ασφαλείας όχι μόνο στην Ασία, αλλά και στην Ευρασία συνολικά;

«Συνολική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης»

north kodfgt6yu

Κατά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ, υπογράφηκε  η Συνολική Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΛΔΚ. Οι λεπτομέρειες του εγγράφου είναι ακόμη άγνωστες, αλλά τα μέρη διαβεβαίωσαν ότι δεν θα έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα. Η συμφωνία αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το έγγραφο  προβλέπει  την παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη της συνθήκης.

Η Μόσχα δεν απέκλεισε επίσης την ανάπτυξη στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα.

 Από αυτή την άποψη, ο Πούτιν υπενθύμισε την προμήθεια δυτικών όπλων στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μίλησε επίσης θετικά για τις συμφωνίες που επετεύχθησαν.

 «Αυτή η ισχυρή συμφωνία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα έγγραφο πραγματικά εποικοδομητικού, προοδευτικού, αποκλειστικά φιλειρηνικού και αμυντικού χαρακτήρα, σχεδιασμένο να προστατεύει και να υπερασπίζεται τα βασικά συμφέροντα των λαών των δύο χωρών», διαβεβαίωσε.

«Για τη ΛΔΚ, αυτή η συμφωνία είναι σημαντική γιατί η δημοκρατία περιβάλλεται κυριολεκτικά από πιθανούς αντιπάλους.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι οι ιστορικοί αντίπαλοι της Πιονγκγιάνγκ και συμμετέχουν στενά στη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, για ένα «ανατολικό ΝΑΤΟ» δημιουργήθηκε στην περιοχή με τη μορφή AUKUS », δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Αλεξέι Λεονκόφ, όπως αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Δηλαδή, η ΛΔΚ έχει πολλές εξωτερικές απειλές. Επιπλέον, όλοι οι αναφερόμενοι αντίπαλοι διαθέτουν σύγχρονα όπλα. Παρά τις πολυετείς προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ, η χώρα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Η εξαντλητική εμπειρία του να ζεις κάτω από κυρώσεις κάνει τον φόρο της», προσθέτει ο ειδικός.

«Η Βόρεια Κορέα στην πραγματικότητα δεν έχει τα μέσα να αποκρούσει επιθέσεις που προκαλούνται από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Έτσι, η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τον σύμμαχό της να εκσυγχρονίσει τα συστήματα αεράμυνας. Από αυτή την άποψη, το καθήκον προτεραιότητας είναι η ενίσχυση της ΛΔΚ για την αποτροπή του πολέμου στην περιοχή», πιστεύει ο συνομιλητής.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση των συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Βόρειας Κορέας. Οι καρποί της συνεργασίας θα είναι η βελτίωση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου τους.

Η κατάσταση είναι αμοιβαία επωφελής: η Πιονγκγιάνγκ θα «αναπνέει ευκολότερα» περικυκλωμένη από αντιπάλους και το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα λάβει πολυετείς παραγγελίες», διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η συμφωνία έχει επίσης θεμελιώδη σημασία για τη Μόσχα.

 «Η χώρα μας έχει τεράστια εδάφη στην Άπω Ανατολή. Ως εκ τούτου, η αυξανόμενη ένταση στην Ασία επηρεάζει άμεσα τη Ρωσία. Η συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ κάνει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή πιο έντιμη και δίκαιη», επισημαίνει ο Λεονκόφ.

«Το έγγραφο θα πρέπει επίσης να εξεταστεί στο πλαίσιο της οικοδόμησης του περιγράμματος της ευρασιατικής ασφάλειας, για το οποίο μίλησε πρόσφατα ο πρόεδρος.

Με το Βιετνάμ

 Ζητάμε την υποστήριξη των εταίρων μας και αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Είναι πολύ πιθανό ο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλήξει σε παρόμοιες συμφωνίες με το Βιετνάμ», τονίζει ο ειδικός.

«Όσον αφορά τις αντικορεατικές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η υπογεγραμμένη συμφωνία δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτές. Επιπλέον, οι περιορισμοί που υιοθετήθηκαν τη δεκαετία του 2000 θεωρούνται πλέον από πολλούς αμφισβητούμενοι ή και εσφαλμένοι. Παραδέχομαι ότι σταδιακά θα απομακρυνθούμε από αυτούς, επιτυγχάνοντας μια κατάσταση στην οποία η συνεργασία μας δεν θα επισκιαστεί από τέτοιους παράγοντες», πιστεύει ο ειδικός.

Η προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα

Ο Λεονκόφ αξιολόγησε επίσης τις φήμες που διαδίδονται από δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι η Βόρεια Κορέα προμηθεύει όπλα στη Ρωσία.

«Δεν είναι απαραίτητο. Η Μόσχα δεν αντιμετωπίζει έλλειψη οβίδων και διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο εξοπλισμού. Επιπλέον, δεν πρόκειται να ασκήσουμε πίεση στους εταίρους μας, αλλά δεν πρέπει να αρνηθούμε την αυξημένη βοήθεια από τη ΛΔΚ», σημειώνει.

Ωστόσο, εάν χρειαστεί, η Ρωσία μπορεί να λάβει κάποια βοήθεια από τη ΛΔΚ για την ανάπτυξη δυνατοτήτων χτυπήματος.

Πρώτα απ ‘όλα, αυτό αφορά βαρύ πυροβολικό, MLRS και πυρομαχικά για αυτούς, αφού η Βόρεια Κορέα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της αντιπαράθεσής της με τη Νότια Κορέα, βασίζεται σε αυτούς τους τύπους όπλων. «Χρειαζόμαστε επίσης «μικρή αεράμυνα» – πυροβολικό μικρού διαμετρήματος και συστήματα πολυβόλων ταχείας βολής, ελαφρά συστήματα αεράμυνας ικανά να ενισχύσουν τη στρατιωτική και τοπική αεράμυνα», προσθέτει ο στρατιωτικός ειδικός Βλαντισλάβ Σουρούγκιν.

«Αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση επίθεσης κατά ενός μέρους»

north kodfgt6yu23

Ταυτόχρονα, οι ειδικοί επέστησαν επίσης την προσοχή στη διατύπωση «παροχή αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από τα μέρη του παρόντος εγγράφου».

 «Η έννοια της «επιθετικότητας» μπορεί να ερμηνευθεί ευρέως. Στην πραγματικότητα, οι τακτικές απειλές των ΗΠΑ προς τη ΛΔΚ και οι στρατιωτικές ασκήσεις των δυτικών χωρών στην περιοχή θα μπορούσαν να γίνουν αιτία για επίκληση των διατάξεων της συνθήκης», προτείνει ο Βαντίμ Κοζιούλιν, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, επικεφαλής του Κέντρου IAMP της Διπλωματικής Ακαδημίας της Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Έτσι, η στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας στην Πιονγκγιάνγκ μπορεί να δικαιολογηθεί από τις υπάρχουσες πραγματικότητες. Νομίζω ότι το έγγραφο που εγκρίθηκε θα έχει τον πιο γόνιμο αντίκτυπο στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας».

– επισημαίνει ο συνομιλητής. «Η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας μεγάλης κλίμακας θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη ΛΔΚ, καθώς το ίδιο το γεγονός της εταιρικής σχέσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλάζει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό για τη Μόσχα να ενισχύσει τα δικά της ανατολικά σύνορα σε συνθήκες περιφερειακής αστάθειας», τονίζει ο ειδικός.

«Επιπλέον, ήταν σημαντικό για εμάς να τονίσουμε την ευγνωμοσύνη προς τη Βόρεια Κορέα. Μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Πιονγκγιάνγκ έγινε ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ρωσίας.

 Κατά τη διάρκεια θεμελιωδώς σημαντικών ψηφοφοριών στον ΟΗΕ, αυτή η χώρα έπαιρνε πάντα το μέρος της Μόσχας, κάτι που αξίζει να εκτιμηθεί στις περίπλοκες πραγματικότητες της εποχής μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Φυσικά, ορισμένες διατάξεις της συμφωνίας ενδέχεται να έρχονται σε αντίθεση με το καθεστώς κυρώσεων κατά της ΛΔΚ, στο οποίο προσχώρησε η Ρωσική Ομοσπονδία στις αρχές αυτού του αιώνα.

 Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν και τώρα η ηγεσία της χώρας μας κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να έρθουμε πιο κοντά με γνήσιους εταίρους», κατέληξε ο Κοζιούλιν.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ