Μια νεα πολη γεννιέται στο Ωραιοκαστρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια νέα πόλη, στην περιοχή επέκτασή του και σε μια έκταση 4.500 στρεμμάτων, πρόκειται να δημιουργηθεί στο δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, καθώς σύντομά ολοκληρώνεται η διαδικασία της πολεοδομικής μελέτης, ένα κρίσιμο βήμα πριν από τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, για να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Σε αυτή τη φάση η διοίκηση του δήμου, που κατάφερε να τρέξει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ικανοποιώντας αιτήματα εκατοντάδων πολιτών και επενδυτών που βρίσκουν ενδιαφέρον στην περιοχή, αναμένει την ολοκλήρωση του συμβατικού ελέγχου επί της πολεοδομικής μελέτης, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να εκδοθεί το πολυπόθητο ΦΕΚ. Η έγκριση επρόκειτο να δοθεί τον τρέχοντα μήνα, ωστόσο όπως εξήγησε στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Τοπικής Ανάπτυξης και Δημοτικής Περιουσίας Ευάγγελος Κανταρτζής, σημειώνεται καθυστέρηση και η δημοσίευση στο ΦΕΚ ενδέχεται να γίνει στα τέλη του καλοκαιριού.

«Εκτιμώ ότι λόγω του καλοκαιριού οι ρυθμοί θα είναι πιο αργοί, εκτός αν υπάρξει έκπληξη και το ΦΕΚ εκδοθεί άμεσα. Εμείς ως διοίκηση του δήμου, προς το παρόν, δεν έχουμε ενημέρωση, καθώς ότι ήταν να γίνει από εμάς έγινε, όπως και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι πιθανό αυτό να γίνει ίσως και σε ένα μήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση το ΦΕΚ ενδέχεται να έχει τελειώσει στα τέλη του καλοκαιριού» ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχεδιασμό του δήμου Ωραιοκάστρου στην επέκταση εντάσσεται έκταση 4.500 στρεμμάτων που ήταν εκτός σχεδίου σε μια προσπάθεια να οριοθετηθούν «φιλέτα» γης προς ανοικοδόμηση που θα συμβάλλουν στην οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη. Οι εντάξεις των εκτάσεων αυτών άρχισαν το 2003, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν ξεκίνησαν οι διαδικασίες του ρυμοτομικού σχεδίου, στο πλαίσιο του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού που πλέον ολοκληρώθηκε.

Σχεδιάζονται τα νέα οικόπεδα

Για τη δημοτική αρχή εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι γίνεται σχεδιασμός των οικοδομικών τετραγώνων, για να χαραχθούν οι δρόμοι της νέας περιοχής επέκτασης, ενώ σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κανταρτζή μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ θα αρχίσει ο σχεδιασμός των οικοπέδων, εντός των οικοδομικών τετραγώνων.

«Αυτό είναι και το σημείο που περιμένουν ιδιοκτήτες και ενδιαφερόμενοι που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, ωστόσο και για αυτή τη φάση θα χρειαστεί ένα με δυο χρόνια. Στη συνέχεια με βάση το νόμο θα δοθεί στο δικαίωμα των ενστάσεων από πολίτες, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την πράξη εφαρμογής από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» επισήμανε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο θα αρχίσει η ανοικοδόμηση στην περιοχή της επέκτασης.
Στην ουσία, είπε ο αντιδήμαρχος, πρόκειται για οικόπεδα που θα σχεδιαστούν για κάθε ιδιοκτήτη. Άρα, όπως ανέφερε, επόμενο βήμα είναι η διαδικασία των χρήσεων γης έχει ολοκληρωθεί και έγινε ΦΕΚ 31 Μαρτίου 2024. «Ωστόσο ήταν αναγκαία η εκπόνηση του ΓΠΣ προκειμένου να ενοποιηθεί η έκταση αυτή στο Ωραιόκαστρο και να υπάρξει πλήρης τακτοποίηση» σημείωσε ο κ. Κανταρτζής. Ο δήμος Ωραιοκάστρου πάντως εκτιμά ότι η νέα επέκταση σχεδίου πόλης κατά 4.000 στρέμματα θα δώσει ώθηση στην περεταίρω ανάπτυξη του Ωραιοκάστρου, καθώς τακτοποιήθηκε ήδη και η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) της οικείας Δημοτικής Ενότητας και περιβαλλοντική έγκριση αυτού (ΦΕΚ 198/Δ 30.03.2024) που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. «Με αυτή την απόφαση η γη στο Ωραιοκάστρου αποκτά πλέον πρόσθετη αξία με χωροθετήσεις και καθορισμό των χρήσεων γης» σχολίασε ο κ. Κανταρτζής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ