Οι απειλές της Τουρκίας για εισβολή στη βόρεια Συρία ανέβαλαν τις κουρδικές εκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άραβες πολιτικοί εμπειρογνώμονες και αναλυτές πιστεύουν ότι οι αυτονομιστικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία ανέβαλαν τις δημοτικές εκλογές στο πλαίσιο των τουρκικών απειλών για έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Την άποψη εκφράζει η εφημερίδα Al-Arabi Al-Jadeed  η οποία αναφέρει ότι η Τουρκία προειδοποίησε πρόσφατα για κλιμάκωση στη Συρία, καλώντας για συντονισμό των προσπαθειών της με το περιφερειακό περιβάλλον, ειδικά τον αραβικό κόσμο, για την ανάπτυξη λύσεων στη συριακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου 13 χρόνια.

Αυτό έγινε πιο έντονα υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων κυρίως της προσέγγισης μιας σειράς χωρών, ιδιαίτερα του Κόλπου με το συριακό καθεστώς στο πλαίσιο των διαδικασιών εξομάλυνσης.

Η τουρκική προειδοποίηση για την κλιμάκωση στη Συρία ήρθε την ίδια στιγμή που το Ιράκ εισήλθε στη γραμμή διαμεσολάβησης για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού,  σύμφωνα με την Al-Arabi Al-Jadeed.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της έκτης κοινής υπουργικής συνάντησης του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και της Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, την περασμένη Κυριακή, ότι «η Συρία είναι μια άλλη επικίνδυνη περιοχή που τείνει να κλιμακωθεί».

Επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια συνολική προσέγγιση για την επίτευξη βιώσιμης λύσης και ότι η διεθνής κοινότητα στη Συρία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική έναντι των προσπαθειών προώθησης τρομοκρατικών και αυτονομιστικών ατζέντηδων υπό διάφορα προσχήματα, όπως η καταπολέμηση του ISIS ή η οργάνωση ψεύτικων εκλογών», αναφερόμενος σε αυτό που οι Κούρδοι αποκαλούν «Αυτοδιοίκηση» στη βόρεια και ανατολική Συρία με τον στρατιωτικό βραχίονα τους που  είναι οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), της οποίας η ραχοκοκαλιά, όπως πιστεύει η Τουρκία, αποτελείται από την «Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν» που καθορίζεται από την ίδια ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Φιντάν επεσήμανε ότι έχει έρθει η ώρα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκαλύψουν την κοινή τους θέση για τη Συρία και να εργαστούν σε ευρύτερο συντονισμό.

«Ο κοινός μας γείτονας Ιράκ, που είναι η πύλη της Τουρκίας στην περιοχή του Κόλπου, ξεπερνά σταδιακά προβλήματα που προκύπτουν από μακροχρόνιες συγκρούσεις», είπε, προσθέτοντας ότι το Ιράκ είναι «ένα καλό παράδειγμα για το πώς η συνεργασία μπορεί να οδηγήσει σε τρομερά αποτελέσματα».

Στις 7 Ιουνίου, η κουρδική Αυτοδιοίκηση στη Βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει τις δημοτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 11 αυτού του μήνα, για τον επόμενο Αύγουστο, «ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των πολιτικών κομμάτων και συμμαχιών».

Αλλά σύμφωνα με τα γεγονότα, πήρε αυτή την απόφαση λόγω της έλλειψης υποστήριξης των Αμερικανών σε αυτό το βήμα και της τουρκικής απειλής να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να υπονομεύσει αυτή τη διοίκηση, όπως τονίζεται.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ