Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Περίπου το 30% της ελληνικής ακτογραμμής οπισθοχωρεί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το μέλλον της ελληνικής ακτογραμμής, μετά την διαπίστωση πως το 30% έχει υποστεί διάβρωση.

«Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών υπήρχε κατά το παρελθόν, υπάρχει σήμερα και θα υπάρχει και στο μέλλον, ωστόσο είναι πολύ πιο έντονο τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό εξαιτίας των ανθρώπινων παρεμβάσεων επάνω στην ακτή», εξηγεί, ο Βασίλης Καψιμάλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και συνεχίζει:

«Έχουμε διαπιστώσει ότι περίπου το 30% της ελληνικής ακτογραμμής οπισθοχωρεί, δηλαδή η θάλασσα κατακλύζει τη στεριά, επομένως έχουμε απώλεια γης».

«Έπρεπε να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, μία στρατηγική»

Ο ίδιος επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει περίπου 20.000 χλμ έκταση ακτογραμμής, γύρω στις 7.500 παραλίες. «Εκεί βασίζεται η εθνική της οικονομία, ως ένας ισχυρός πυλώνας από τον τουρισμό, ο οποίος συγκεντρώνεται σε αυτές τις περιοχές. Έπρεπε να είχαμε κάνει πάρα πολλά πράγματα πριν από χρόνια και να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, μία στρατηγική», επεσήμανε ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και κατέληξε:

«Αυτό δεν έχει γίνει και ελπίζουμε να ξεκινήσει η διαδικασία και να θέσουμε κάποιους στόχους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ