Η είδηση ότι Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν αγάλματα του Διός-του κύριου θεού των αρχαίων Ελλήνων- και της Αφροδίτης -της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς των αρχαίων Ελλήνων- κατά τις ανασκαφές που διεξήχθησαν στην αρχαία πόλη της Ασπένδου, προκάλεσε τον ενθουσιασμό της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας, γράφει η αραβική Al Jazeera.
Η αρχαία πόλη Άσπενδος φημίζεται για το ιστορικό της θέατρο και βρίσκεται 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της τουρκικής πόλης Αττάλειας.
Η ίδρυσή της χρονολογείται πριν από περισσότερα από 3 χιλιάδες χρόνια, επομένως θεωρείται μια από τις πρώτες πόλεις που ιδρύθηκαν από τους Έλληνες στην περιοχή.
Κατά τις ανασκαφές και τις ιστορικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, Τούρκοι αρχαιολόγοι στην αρχαία πόλη Άσπενδος βρήκαν ίχνη ανθρώπινης ζωής στην περιοχή, που χρονολογούνται περίπου 6 χιλιάδες χρόνια πριν.
Η πόλη, η οποία περιέχει ένα από τα σπάνια αρχαία θέατρα και τα κανάλια που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, διακρίνεται για τα αρχαία της κτίρια όπως η αγορά (κυκλικό κτίριο που χρησιμοποιείται σε διοικητικές, θρησκευτικές και εμπορικές συνεδριάσεις) χτισμένο σε ένα λόφο που περιβάλλεται από τα τείχη της πόλης, την αρχαία κρήνη, τον ναό, το στάδιο, το κτίριο του κοινοβουλίου και τη ρωμαϊκή εκκλησία.
«Κληρονομιά για το Μέλλον»
Το 2008 ξεκίνησαν αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνες στην αρχαία πόλη, μέσω επιφανειακής έρευνας, ενώ μετά το 2022 ακολούθησε ομάδα μελετών, ερευνών, ανασκαφών και ανασκαφικών εργασιών, από ομάδες Τούρκων αρχαιολόγων με επικεφαλής ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο Afyon Kocaeta, ο καθηγητής Μουσταφά Μπελκίν.
Στο πλαίσιο ενός έργου του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που ονομάζεται «Κληρονομιά για το Μέλλον», μια ομάδα Τούρκων αρχαιολόγων εντείνει τις εργασίες ανασκαφών σε ένα από τα διώροφα καταστήματα στην περιοχή της Αγοράς της Αρχαίας Πόλης.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας, οι Τούρκοι επιστήμονες κατάφεραν φέτος να βρουν αγάλματα του Δία και της Αφροδίτης που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και η γλυπτική τους χρονολογείται σε σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια.
Το θέατρο της Ασπένδου, όπως είναι σήμερα
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας αρχαιολογικών ανασκαφών και ανασκαφών στην Άσπενδο, ο Τούρκος αρχαιολόγος Χουσεΐν Τογκά Τζαντόρ, δήλωσε ότι οι τελευταίες μελέτες που έγιναν στην αρχαία πόλη έδειξαν την παρουσία ιχνών ζωής στην περιοχή που χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια.
Ο Τζαντόρ εξήγησε ότι η πόλη της Ασπένδου είναι ένα από τα πιο διάσημα και φιλικά προς τους τουρίστες μνημεία στην Τουρκία, με το ιστορικό θέατρο και τα αρχαία κανάλια νερού.
Και πρόσθεσε, «Τα κύρια μεγάλα κτίρια της πόλης βρίσκονται στην περιοχή της Ακρόπολης και δυστυχώς αυτές οι πληροφορίες δεν είναι γνωστές σε πολλούς ανθρώπους».
Και συνέχισε, «Ένας ποταμός διέρχεται από την πόλη, γνωστή σήμερα ως Γέφυρα Γάι, και χύνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα… Αυτό ουσιαστικά δίνει στην Άσπενδο, όπου οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται εδώ και αρκετά χρόνια, τα χαρακτηριστικά των παράκτιων πόλεων».
Ο Τζαντόρ επιβεβαίωσε ότι οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην ομάδα ανασκαφών και παρακολουθούν το έργο της ομάδας νιώθουν μεγάλο ενθουσιασμό και ευτυχία κάθε φορά που ανακαλύπτονται περισσότερα αρχαιολογικά ευρήματα.
Επεσήμανε ότι εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό στο διώροφο συγκρότημα καταστημάτων που βρίσκεται δυτικά της Αγοράς, το οποίο αποτελείται από 15 καταστήματα και αποθηκευτικούς χώρους.
Αγάλματα σε εργαστήριο γλυπτικής
Ζευς και Αφροδίτη
Ο Τζαντόρ είπε ότι οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη έδειξαν ότι ο χώρος ήταν εργαστήριο γλυπτικής κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Και πρόσθεσε, «Βρήκαμε για πρώτη φορά ένα άγαλμα του αρχαίου Έλληνα θεού Δία φτιαγμένο σε μορφή προτομής. Το κεφάλι είναι άθικτο και βλέπουμε μια μυϊκή πτυχή στην κοιλιά. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να απεικονίστηκε καθισμένος ο θρόνος όμως το κάτω μέρος του αποκόπηκε και χρησιμοποιήθηκε ξανά αργότερα».
Το άλλο άγαλμα είναι της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς.
Σχετικά με αυτό, ο αρχαιολόγος εξήγησε, «Το άγαλμα της Αφροδίτης ήταν σμιλεμένο με τη μορφή μιας όρθιας γυναίκας, που κρατούσε ένα ένδυμα στο χέρι της και φορούσε αυτοκρατορική πανοπλία, ακουμπισμένη δίπλα της».
Πανέμορφα γλυπτά
«Η ίδρυσή της χρονολογείται πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, επομένως θεωρείται μια από τις πρώτες πόλεις που ίδρυσαν οι Έλληνες στην περιοχή», γράφει το κείμενο
Τα αγάλματα έχουν ύψος περίπου 50 εκατοστά, σύμφωνα με τον Τζαντόρ, ο οποίος λέει ότι είναι «εξαιρετικά λαξευμένα και σίγουρα σκαλίστηκαν σε πρώιμο στάδιο στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική εποχή».
Όπως δήλωσε τα αγάλματα θα παραδοθούν στο Μουσείο της Αττάλειας, μετά από εργασίες τεκμηρίωσης, καθαρισμού και αποκατάστασης, και ότι οι ανασκαφές και οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται ακόμη σε άλλες περιοχές της αρχαίας πόλης.
Πρόσθεσε: «Αναμένεται φέτος να ολοκληρωθούν οι εργασίες εκσκαφής σε όλα τα καταστήματα. Πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες εκπλήξεις εδώ και σε άλλες περιοχές της Παλιάς Πόλης».
—