Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που υποστηρίζει την πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα, αφού έλαβε 14 ψήφους, και η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία.
Το κείμενο, το οποίο «χαιρετίζει» μια πρόταση εκεχειρίας που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου και καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς «να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς περιορισμούς», αντιμετωπίστηκε με την αποχή της Ρωσίας από την ψηφοφορία.
Σχετικά με τους λόγους της αποχής της Ρωσίας από την ψηφοφορία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, δήλωσε:
«Το Συμβούλιο δίνει απόλυτη εντολή και υποστηρίζει ένα σχέδιο του οποίου τις λεπτομέρειες δεν γνωρίζει».
Ο Νεμπένζια εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη «σαφήνειας σχετικά με την επίσημη έγκριση του Ισραήλ » αυτού του σχεδίου.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται τον Νεμπένζια να είπε:
«Δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με την επίσημη έγκριση από το Ισραήλ όπως αναγράφεται στο ψήφισμα και υπάρχουν πολλές δηλώσεις από το Ισραήλ για παράταση του πολέμου μέχρι την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς».
Και πρόσθεσε: «Έχουμε πάντα θετική στάση απέναντι σε οποιεσδήποτε διπλωματικές προσπάθειες επί τόπου με στόχο μια συμφωνία, οι διαστάσεις της οποίας ταιριάζουν και στις δύο πλευρές. Ταυτόχρονα, έχουμε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, στο οποίο Το Συμβούλιο χαιρετίζει μια συγκεκριμένη συμφωνία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τις τελευταίες πινελιές στο έργο την Κυριακή μετά από έξι ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.
Το ψήφισμα πραγματεύεται τις λεπτομέρειες της πρότασης και αναφέρει ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες στην πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».
Τον Μάρτιο, το Συμβούλιο ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.
Διαπραγματευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες , την Αίγυπτο και το Κατάρ προσπαθούν εδώ και μήνες να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός.
Η Χαμάς λέει ότι επιθυμεί ένα μόνιμο τέλος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα, η οποία έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το Ισραήλ ξεκίνησε μια στρατιωτική εκστρατεία κατά του κινήματος της Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι μαχητές του κινήματος στις ισραηλινές πόλεις στις 7 Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές στατιστικές δείχνουν ότι περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 250 όμηροι οδηγήθηκαν στη Γάζα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές πόλεις.
Πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100 όμηροι κρατούνται ακόμη στη Γάζα.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας από αέρος, ξηρά και θάλασσα, η οποία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα, οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους.
—
Η αναφορά σας να γίνεται πλήρης σχετικά με το θέμα αυτό.
2024.04.19 Οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στην ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-μέλους.
Η έγκριση ενός σχεδίου ψηφίσματος, το Συμβούλιο πρέπει να έχει τουλάχιστον εννέα μέλη υπέρ και κανένα από τα μόνιμα μέλη του -Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες- να μη χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του.
2024.06.11Ο υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. επανέλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ, ποιες είναι αυτές οι εγγυήσεις και για ποιους λόγους το ισχυρό Ισραήλ αποβλέπει σε εγγυήσεις ασφαλείας?
2024.06.12 Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα δηλώνει πως η συγκέντρωση (σ.σ. στρατιωτικών δυνάμεων) στην Ελλάδα -Αλεξανδρούπολη είναι απλώς μια προσπάθεια ανεφοδιασμού. Δεν ευνοούμε τον έναν σύμμαχο έναντι του άλλου. Και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να είναι το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Παρακαλώ θάλασσα ειρήνης, αφού πλέον οι έριδες και εμπόλεμες απειλές παραμέρισαν υποκινούμενες από ποιους, με όλα όσα γνωστά έχουμε βιώσει, έχουμε πληρώσει και σε ανθρώπινες ψυχές και σε εξοπλισμό (το απαγορευμένο πλέον ως αναφορά 7 προς 10). Ο ανεφοδιασμός από την θάλασσα ειρήνης έχει κατεύθυνση προς τα που και για ποιο σκοπό? 2024.06.12 Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία για το ψήφισμα εκεχειρίας στη Γάζα. Σε ποιας μορφής εκεχειρία κάνουν λόγο λοιπόν όταν οι συμπεριφορές- οι υποσχέσεις- οι αθετήσεις χάσαμε τον λογαριασμό.
Το μαύρο πρόβατο και ο κακός ο λύκος έχουν κουράσει από αμέτρητες μη πειστικές αναφορές.
Κάποτε οι υπεύθυνες θέσεις όσο και να καθυστερούν επιβάλλονται με όρους διαφάνειας και σοβαρότητας.
Οι αναμετρήσεις άνισες όσο και εάν καθυστερούν, αποβλέπουν σε οριστικό τέλος. Το τέλος του ταπεινωμένου και προδομένοι όπως ήξεραν να το χειρίζονται ας αλλάξει στο χρόνο με την λέξη δίκαιη λύση. Ας αποτελέσει η Γάζα τον τελευταίο τόπο μαρτυρίου εάν πράγματι αγαπάμε να ζούμε με ειρήνη επάνω στον πλανήτη γη και να ταξιδεύουμε στις θάλασσες με γαλήνια νερά ειρήνης.