Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Χαγιάν Αμπντούλ Γκάνι, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν, στις ακτές της Μεσογείου Θάλασσας.
Ο Αμπντούλ Γκάνι δήλωσε στο Al-Iraqiya News, ότι «το ποσοστό των επενδύσεων σε φυσικό αέριο αυξήθηκε στο 63%,» σημειώνοντας ότι «οι ποσότητες φυσικού αερίου που επενδύθηκαν έφτασαν τα 1.900 εκατομμύρια κυβικά πόδια».
Πρόσθεσε ότι «χίλια εκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου καίγονται καθημερινά», τονίζοντας ότι «η καύση φυσικού αερίου θα σταματήσει εντελώς για την περίοδο από το 2028 έως το 2030». Σύμφωνα με το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (INA).
Επισήμανε ότι «το Ιράκ δεν θα χρειαστεί να εισάγει φυσικό αέριο στο μέλλον», σημειώνοντας ότι «το κοίτασμα Okaz παράγει 60 εκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου».
Συνέχισε, «τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ιράκ υπολογίζονται σε 140 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια», επισημαίνοντας ότι «το φυσικό αέριο θεωρείται ο καθαρότερος τύπος ενέργειας και καυσίμου αυτή τη στιγμή».
Δήλωσε, «μια δυναμικότητα διύλισης που υπολογίζεται σε 360 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα προστέθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κυβέρνησης», εξηγώντας ότι «το Ιράκ καταναλώνει 28 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης την ημέρα».
Επεσήμανε ότι «το Ιράκ παράγει 21 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης την ημέρα», σημειώνοντας, «θα πετύχουμε αυτάρκεια σε βενζίνη μέσα στον επόμενο χρόνο».
Επισήμανε ότι «η βενζίνη επιδοτείται από το 50 τοις εκατό του κράτους», τονίζοντας ότι «η τιμή της βενζίνης στο Ιράκ είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες χώρες».
Εξήγησε, «Έχουμε επιτύχει αυτάρκεια σε λευκό πετρέλαιο και πετρέλαιο εσωτερικής καύσης», σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράκ πετύχαμε αυτάρκεια σε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης».
Συνέχισε, «το Ιράκ παράγει 4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα», σημειώνοντας ότι «η χώρα εξάγει 3 εκατομμύρια 400 χιλιάδες βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και μερικές φορές 3 εκατομμύρια και 450 χιλιάδες βαρέλια».
Συνέχισε λέγοντας: «Ελπίζουμε να έχουμε πολλαπλές διεξόδους για την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου στο εξωτερικό», επισημαίνοντας ότι «οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ εκδίδονται σε συντονισμό με το Ιράκ».
Ο υπουργός συνέχισε, «Αναζητούμε άλλες πηγές για να παραδώσουμε το ιρακινό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές», προσθέτοντας: «Είχαμε κάνε εξαγωγές 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέσω του τουρκικού Τζεϊχάν πριν σταματήσει».
Ανέφερε ότι «διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του Τζεϊχάν», σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του κέντρου και της περιοχής σχετικά με τον αγωγό πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας».
Επισήμανε ότι «το έργο του αγωγού Άκαμπα βρίσκεται στο τραπέζι από το 1983», τονίζοντας ότι «πήγαμε προς την ενεργοποίηση του αγωγού Basra Haditha μέχρι τον αγωγό Ιράκ-Τουρκίας».
—