Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ανακοίνωσε ότι η Σόφια ενδέχεται να επανεξετάσει την υποστήριξή της στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της στάσης του Βελιγραδίου απέναντι στη βουλγαρική μειονότητα στη χώρα.
«Δεδομένου ότι η Σόφια έχει ιστορικό μπλοκαρίσματος νέων μελών από την είσοδο, το ερώτημα είναι πόσο δυνατό είναι αυτό το ανασηκωμένο δάχτυλο; Και πώς μπορεί να μοιάζει αυτό;»
Οι αναλυτές είναι διχασμένοι: ορισμένοι πιστεύουν ότι η απειλή είναι ρητορική, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμβεί μια μέρα», έγραψε η εφημερίδα του Βελιγραδίου Blic σε άρθρο με τίτλο «Βουλγαρική Ανατροπή στη Σερβία».
Διευκρινίζοντας τη θέση του, ο Ράντεφ όχι μόνο απείλησε, αλλά ανέλυσε και ποιες προϋποθέσεις θα ακολουθούσε όταν θα πάρει μια απόφαση.
«Το βασικό κριτήριο με το οποίο θα κρίνουμε και θα υποστηρίξουμε την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι ακριβώς η θέση των συμπατριωτών μας σε κάθε χώρα – οι συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και κυρίως η ικανότητά τους να προστατεύουν την εθνική τους ταυτότητα, τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορική μνήμη», δήλωσε ο Ράντεφ.
Η απειλή ήρθε απροειδοποίητα, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί, δεδομένου ότι η Βουλγαρία άσκησε βέτο στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ πριν από τρία χρόνια, κατηγορώντας την κυβέρνηση στα Σκόπια ότι χρησιμοποιεί ρητορική μίσους κατά των Βουλγάρων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία, ιστορικά πολύ φιλική προς το Βελιγράδι, εμπόδισε για λίγο τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Σερβία το 2012, λόγω διαφορετικής άποψης για το ζήτημα της βλάχικης μειονότητας στη χώρα.
«Δεν θα εκπλαγώ αν η Βουλγαρία κάνει κάτι αντίστοιχο με τη Σερβία, αναφερόμενη στις αρχές προστασίας των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Σερβία», δήλωσε ο Σάβα Μίτροβιτς, ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στη Σερβία ζουν 12.918 πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι. Ανάμεσά τους και ο Στέφαν Στόικοφ, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Βουλγαρικής Εθνικής Μειονότητας στη Σερβία. Μια μέρα μετά τη δήλωση του Ράντεφ, ο Στόικοφ, είναι σταθερός στη θέση του ότι η βουλγαρική εθνική μειονότητα δεν υφίσταται διακρίσεις στη Σερβία.
Για το θέμα ο Τόμισλαβ Ζίγκμάνοφ Υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων και Κοινωνικού Διαλόγου της Σερβίας, δήλωσε ότι η ανάπτυξη του Σχεδίου Δράσης για τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων συνεχίζεται και το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης των παραμεθόριων περιοχών όπου ζουν Βούλγαροι στη Δημοκρατία της Σερβίας είναι το θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών της κυβέρνησης στις πολιτικές της για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
«Τα διασυνοριακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακριβώς για αυτά τα ζητήματα. Φοβάμαι ότι πίσω από τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κρύβονται άλλα συμφέροντα και όχι η βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης της βουλγαρικής εθνικής κοινότητας», είπε ο Σέρβος υπουργός, σύμφωνα με τη βουλγαρική blitz.
—