Η Τουρκία συνεχίζει να δυναμιτίζει το Κυπριακό, ετοιμάζοντας «εκπλήξεις» στο θέμα, με εμπροσθοφυλακή το Αζερμπαϊτζάν.
Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Τα σχέδια της Αγκυρας για την Κύπρο έχουν, στην παρούσα φάση, έναν και μοναδικό άξονα: την αναγνώριση του ψευδοκράτους από έστω μία χώρα-μέλος του ΟΗΕ. Το Μπακού προσφέρεται να εξυπηρετήσει την Αγκυρα ξεπληρώνοντας την υποχρέωση προς την Τουρκία για την καθοριστική συμβολή της στην επιτευχθείσα νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας και την εκδίωξη χιλιάδων Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ως μέσο εργαλειοποίησης για την επίτευξη του στόχου χρησιμοποιείται από την Αγκυρα ο λεγόμενος «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών», ενώ το σύνθημα που κυριαρχεί στο επικοινωνιακό πεδίο είναι «Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου – Ενα έθνος, τρία κράτη»! Το σύνθημα επινόησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν «δύο κράτη, ένα έθνος».
Ηδη, βήμα προς την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Κύπρου αποτελεί η σύσταση της λεγόμενης «Ομάδας Εργασίας Διακοινοβουλευτικών Σχέσεων Αζερμπαϊτζάν – Κατεχομένων» στην Εθνοσυνέλευση του Αζερμπαϊτζάν, ενώ επίκειται σύνοδος των τουρκικών κρατών που θα φιλοξενηθεί στη συγκεκριμένη χώρα. Η Τουρκία δεν βιάζεται… Εχει τον χρόνο με το μέρος της, τον τουρκικό στρατό ως κατοχική δύναμη στο βόρειο τμήμα της νήσου και -το κυριότερο- την Ελλάδα και την Κύπρο σε θέση αμυνομένων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM), Κουρτουλμούς, συμμετείχε την εβδομάδα που έληξε στη 13η Σύνοδο του «Συμβουλίου της Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Τουρκικών Κρατών- TÜRKPA» στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, εκφράζοντας την ευχή η «ΤΔΒΚ» να καταστεί από παρατηρητής πλήρες μέλος στον οργανισμό.
Θεωρείται από την Τουρκία «ιστορική» η σύσταση της υπ’ όψιν «ομάδας εργασίας», καθώς συνιστά «βήμα στη διαδικασία διπλωματικής αναγνώρισης της ΤΔΒΚ». Στις αρχές της εβδομάδας, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν στην τουρκική Βουλή ότι «θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση της ΤΔΒΚΤ και την ανάπτυξη των σχέσεών της με άλλες χώρες» είναι χαρακτηριστική των προθέσεων. Και ο κατοχικός ηγέτης Ε. Τατάρ ευχαρίστησε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για την πρωτοβουλία.
Αθήνα και Λευκωσία δεν διαθέτουν σχέδιο αποτροπής της συγκεκριμένης εξέλιξης που θα τινάξει στον αέρα τις προσπάθειες τόσων ετών, αλλά και του ΟΗΕ, για επανέναρξη του διαλόγου.