Χιλιάδες Αρμένιοι διαδήλωσαν ξανά την Κυριακή στην πρωτεύουσα Ερεβάν για να καταγγείλουν τις παραχωρήσεις που έκανε στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, αναφέρει το France Presse.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν από τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνηση της Αρμενίας συμφώνησε να επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα συνοριακά χωριά στην περιοχή Ταβούς που είχαν κατασχεθεί τη δεκαετία του 1990, παρά την αντίθεση του λαού από τον χαρισματικό αρχιεπίσκοπο της περιοχής Ταβούς, τον 53χρονο Μπαγκράτ Γκαλστανιάν.
Ο Γκαλστανιάν ζήτησε ψήφο δυσπιστίας στον πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, και τον Μάιο παραιτήθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του για να διεκδικήσει τη θέση.
Μπαγκράτ Γκαλστανιάν
Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν έχει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο για να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής για τον πρωθυπουργό και ο Μπαγκράτ Γκαλστανιάν δεν μπορεί επί του παρόντος να είναι υποψήφιος επειδή έχει διπλή υπηκοότητα Αρμενίας και Καναδά. Ωστόσο, τίποτα δεν θα τον εμπόδιζε να παραιτηθεί από την καναδική υπηκοότητα, μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι μακρά.
Αρκετές χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο του Ερεβάν, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης. Μπροστά τους, ο Μπαγκράτ Γκαλστανιάν δήλωσε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας έφτασε σε «αποφασιστικό στάδιο», υποσχόμενος «την απομάκρυνση του Πασινιάν από την εξουσία».
Τα χωριά που παραχωρήθηκαν είναι στρατηγικής σημασίας για την Αρμενία, ένα κράτος του Καυκάσου που δεν έχει στεριά, καθώς ελέγχουν τμήματα ενός ζωτικού δρόμου προς τη Γεωργία.
Οι Αρμένιοι σε αυτήν την περιοχή υποστηρίζουν ότι η παραχώρησή τους τους χωρίζει από την υπόλοιπη χώρα και κατηγορούν τον Νικόλ Πασινιάν ότι έκανε εδαφικές παραχωρήσεις χωρίς να λάβει τίποτα σε αντάλλαγμα.
Από την πλευρά του, ο Πασινιάν επιμένει ότι αυτή η απόφαση έχει σκοπό να εγγυηθεί την ειρήνη με το Μπακού.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έκαναν δύο πολέμους για τον έλεγχο της περιοχής Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν.
Τον πρώτο, τη δεκαετία του 1990, κέρδισε η Αρμενία. Στη συνέχεια, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον έλεγχο μέρους της περιοχής το φθινόπωρο του 2020, προτού την ανακτήσει ολόκληρη σε μια αστραπιαία επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2023, εκδιώκοντας τους Αρμένιους αυτονομιστές που το κυβερνούσαν για τρεις δεκαετίες.
—