Είναι γλυκό γνωστό σε ολόκληρο τον Έβρο, τόπος παραγωγής του θεωρείται το Διδυμότειχο και καταγωγής του η Κωνσταντινούπολη. Το χαζουρλόπ είναι το γλυκό-σήμα κατατεθέν της πόλης, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο ζαχαροπλάστης Παναγιώτης Μπουρουλίτης. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τη μυστική συνταγή του το γνωρίζουν περίπου πέντε άτομα, πρόσθεσε.
Το χαζουρλόπ είναι ένα σιροπιαστό μικρό κέικ σαν μπαμπάς, αλλά στη ζύμη περιέχει τελεμέ, δηλαδή ανάλατο λευκό τυρί που μπορεί να είναι φέτα πριν μπει στην άλμη ή ακόμη και μυζήθρα. Στο Διδυμότειχο το χαζουρλόπ ρίζωσε αμέσως καθώς εδώ υπήρχε άφθονη η πρώτη ύλη, από την ακμάζουσα κτηνοτροφία γύρω από όλο το μήκος του ποταμού Έβρου.
Ο τελεμές ήταν άφθονος. Τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης είναι αυγά και αλεύρι, επίσης παρόντα. Το έφτιαχναν πολύ οι γυναίκες των τυροκόμων αφού διέθεταν άφθονο τυρί, το οποίο μάλιστα αποτελεί πάνω από το 30% του συνολικού μείγματος της ζύμης. Ο τελεμές τριβόταν στο κόσκινο για να γίνει μικρά κομματάκια και μετά πρόσθεταν το αλεύρι και τα αυγά. Το μείγμα έμπαινε σε μικρά φορμάκια, ψηνόταν και σιροπιαζόταν μόλις έβγαινε από τον φούρνο. Πάει εξαιρετικά με παγωτό, κατέληξε ο κ. Μπουρουλίτης.
Ρεπορτάζ Μ. Μανάκα