10/08/2013
Για το «χρυσάφι» που κρύβει το Αιγαίο και οι ελληνικές θάλασσες μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Λευκό Οίκο.
Πρόκειται ουσιαστικά για τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία εκτιμώνται σε 4,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αριθμούς είπε ότι κατά τους υπολογισμούς τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ – Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα ενώ τα ελληνικά εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το σύνολο του
εν λόγω δυναμικού που κρύβεται στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο TAP από μόνος του μπορεί να καλύψει το 1,5-3% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.
Δείτε το σχετικό βίντεο…
Υ.Γ
Λόγω της απίστευτης…της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε με τον πόλεμο στην Ουκρανία…
Όλα αυτά μου ήρθαν στο μυαλό και διερωτώμαι…
Εκείνα τα αποθέματα υδρογονανθράκων 4,7 τρισ. κυβικών μέτρων που είχαμε βρει το 2013…τι απέγιναν;
Ας θυμηθούμε τώρα τι είπε στις 19 Ιουν. 2022 σε ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο συμπόσιο με τίτλο
«διάλογοι της Νισύρου», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Γεωργιος Μιχαλος σε
συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής
Αλλαγής.
«Μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναδεικνύεται κι αυτό που υπήρξε για χρόνια… ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Δηλαδή αυτό που όλοι έβλεπαν ή διαισθάνονταν και κανείς δεν τολμούσε να κατονομάσει.
Ότι η Ευρώπη για να απεξαρτηθεί πραγματικά από το ρωσικό αέριο, έπρεπε να αναδείξει τις δικές της – τις ευρωπαικές πηγές και ευρύτερα γειτονικές – πηγές φυσικού αερίου», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
«Κι εδώ μπαίνουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. Κυρίως αυτά! Τα οποία βρίσκονται μέσα στα κυριαρχικά δικαιώματα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – ΑΟΖ όπως λέμε – της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Τα οποία στο σύνολό τους μπορούσαν να απεξαρτήσουν πλήρως την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο»,
«Πράγματι, η Γερμανία, αποφάσισε το 2015 να προχωρήσει στον αγωγό North Stream-2 που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο από τη Βαλτική, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Προσέξτε: Τότε που όλοι ήδη καταγγέλλαμε τη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, η Γερμανία ταυτόχρονα συμφωνούσε στον νέο αγωγό που θα εξασφάλιζε τη ροή ρωσικού αερίου, παρακάμπτοντας την Ουκρανία!».
«Και δείτε τώρα: Πάμε μερικά χρόνια αργότερα. Όταν μας προέκυψε και η «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας. Δηλαδή, το μεγάλο σχέδιο του Ερντογάν να διεκδικήσει τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα στις ΑΟΖ δύο κρατών μελών της ΕΕ: της Ελλάδας και της Κύπρου!
Κι ύστερα το τουρκολυβικό Μνημόνιο που δέσμευε ως δήθεν «τουρκική» ΑΟΖ θαλάσσια περιοχή κάτω από την Κρήτη.
Δηλαδή η Τουρκία δεν αμφισβητούσε μόνο μέρος της επήρειας κάποιων
μικρών νησιών στο Αιγαίο, αλλά το σύνολο της επήρειας ΟΛΩΝ των νησιών
και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο παντού – ακόμα και της Κρήτης.
Ενώ το Δίκαιο της Θάλασσας – το λεγόμενο UNCLOS του 1982 – προβλέπει
σαφώς, ότι ΟΛΑ τα κατοικήσιμα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα ΑΟΖ, ακόμα
και τα πιο μικρά, ακόμα και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου…Πολλώ μάλλον η Κρήτη… Και λάβετε υπόψιν σας στο σημείο αυτό, ότι η Τουρκία ξεδίπλωνε αυτή τη στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας», την περίοδο που άρχισε να συνδέεται όλο και περισσότερο, με ποιόν; Με τη Ρωσία!
Την ίδια περίοδο, που πήρε τους S-400 από τη Ρωσία. Την ίδια περίοδο που ξεκίνησε την οικοδόμηση πυρηνικού σταθμού από τη Ρωσία, στο Ακουγιού. Την ίδια στιγμή που διεύρυνε η ίδια την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, από τη Μαύρη Θάλασσα.
Την ίδια περίοδο που εξαρτιόταν όλο και περισσότερο μέσω κυκλωμάτων
«μαύρης οικονομίας» από το Κατάρ, που είναι συνεταίρος του ρωσικού
μονοπωλίου ενεργεία».
«Αρχίζουμε λοιπόν, να βλέπουμε τώρα την πλήρη εικόνα: Η Τουρκία, εξαρτημένη με ποικίλους τρόπους από τη Ρωσία, έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την ανάδειξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτότων ευρωπαϊκών την έφερε σε ευθεία αντιπαράθεση με τις δύο χώρες μέλη της ΕΕ στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα κυριαρχικά δικαιώματα των οποίων προσπαθεί να καταπατήσει…
Ποιός ευνοείται απ’ αυτό; Εκείνη η χώρα που είναι ο βασικός πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη: η Ρωσία. Που δεν θέλει με τίποτε να χάσει την ολιγοπωλιακή της ισχύ πάνω στην Ευρώπη…
Και ποια άλλη Ευρωπαίκή χώρα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην παρθούν μέτρα από την ΕΕ κατά της Τουρκίας; Η Γερμανία! Τι «σύμπτωση»; Η χώρα που κατ’ εξοχήν είχε αποφασίσει να εξαρτηθεί από το «φθηνό» ρωσικό αέριο…