Η Κομισιόν διερευνά σκάνδαλο – μαμούθ 2,5 δις με αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με προσεκτική διατύπωση, αλλά απαντώντας ταχύτερα απ’ ό,τι συνηθίζεται σε επείγουσα ερώτηση που είχε καταθέσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, η Κομισιόν, διά του αρμόδιου επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του “Politico”, ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για την ανάθεση από την κυβέρνηση της Ν.Δ., κατά κανόνα με την υποβολή μίας μόνο προσφοράς ανά έργο, εκατοντάδων έργων τεχνολογίας-ψηφιακής μετάβασης στην Ελλάδα, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του “Politico” στις αρχές Απριλίου, το οποίο απέφυγε να σχολιάσει η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ανάθεση σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα περισσότερων από 600 έργων στον τομέα της τεχνολογίας, συνολικού ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα που ανατέθηκαν στις τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας, πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, την περίοδο 2020-2023, μετά από διαδικασίες που, κατά κανόνα, είχαν μόνο μία προσφορά ανά έργο.

Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι σε γνώση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο επίτροπος Τζεντιλόνι υπενθυμίζει τη θεσμική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Στο ερώτημα, δε, αν σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις για τον σκανδαλώδη τρόπο ανάθεσης με την υποβολή, κατά κανόνα, μίας μόνο προσφοράς ανά έργο, η Κομισιόν επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ερευνά και η ίδια τη σχετική υπόθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Επιτροπή επαληθεύει ότι τα κράτη-μέλη εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τον κανονισμό ΜΑΑ και τη συμφωνία χρηματοδότησης που έχει υπογραφεί μεταξύ της Επιτροπής και του κράτους-μέλους».

Τέλος, σε συνέχεια των παραπάνω, ο επίτροπος Τζεντιλόνι υπενθυμίζει τους αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων, υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου για την πρόληψη της απάτης και των παρατυπιών.

neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ