Άλλη μια πρωτιά-Η Ελλάδα η πιο πολύπλοκη χώρα στον κόσμο για επιχειρηματική δραστηριότητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμιος Δείκτης Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας (GBCI)

Ο Όμιλος TMF, κορυφαίος σε θέματα συμμόρφωσης και διοικητικών υπηρεσιών, παρουσίασε στις 29 Μαι. 2024 την 11η έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας (GBCI).
Η ολοκληρωμένη έκθεση αναλύει 79 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 93% του συνολικού ΑΕΠ παγκοσμίως και το 88% των καθαρών παγκόσμιων ροών. Συγκρίνει 292 ετησίως παρακολουθούμενους δείκτες, προσφέροντας δεδομένα για βασικές πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των χρονοδιαγραμμάτων ενσωμάτωσης, της μισθοδοσίας και των παροχών, της νομοθεσίας, των κανονισμών, των φορολογικών συντελεστών και άλλων παραγόντων συμμόρφωσης.
Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης, οι ΗΠΑ παραμένουν εκτός της πρώτης δεκάδας των απλούστερων χωρών στις οποίες μπορεί κανείς να ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα, μεταβαίνοντας από την 68η το 2023 στην 63η το 2024. Εν τω μεταξύ, οι Κάτω Χώρες, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Χονγκ Κονγκ,  διατηρούν τις θέσεις τους μεταξύ των δέκα χωρών με λιγότερο πολύπλοκες διαδικασίες
Η λίστα με τις δέκα πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις χώρες έχει μια νέα καταχώρηση στην Τζαμάικα (70η θέση έναντι 49ης θέσης το 2023), ενώ τα Νησιά Κέιμαν (79η) διατηρούν τη θέση τους ως η ευκολότερη χώρα στην οποία μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις.
Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια νέα χώρα, τη Σαουδική Αραβία, η οποία κατέχει την 37η θέση στην κατάταξη της επιχειρηματικής πολυπλοκότητας.
Με την πάροδο των ετών, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των λιγότερο περίπλοκων χωρών στις οποίες μπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί, φέτος στην 73η θέση, υποχωρώντας κατά μία θέση από το 2023. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει χαμηλή πολυπλοκότητα τόσο στη λογιστική και φορολογική (A&T) όσο και στην παγκόσμια οντότητα σύνολο κανόνων διαχείρισης (GEM) λόγω του απλού, σταθερού φορολογικού συστήματος και της τήρησης των διεθνών χρηματοοικονομικών προτύπων. Το ρυθμιστικό περιβάλλον είναι επίσης σταθερό, δημιουργώντας προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούνται εκτός των δέκα λιγότερο περίπλοκων δικαιοδοσιών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο λόγος για την τοποθέτησή του μπορεί να αποδοθεί στην εισαγωγή του νόμου περί εταιρικής διαφάνειας, ο οποίος είναι ασαφής ως προς την εφαρμογή του και ασαφής σχετικά με τις ευθύνες των παρόχων υπηρεσιών, με τις ΗΠΑ να στερούνται επί του παρόντος ουσιαστικής νομοθεσίας. Επιπλέον, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές και η πρόσφατη εισαγωγή ξένων δασμών αντιπροσωπεύουν έναν άλλο παράγοντα αβεβαιότητας, με τους ξένους επενδυτές να είναι αβέβαιοι για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της χώρας. Ωστόσο, σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι ΗΠΑ παραμένουν ελκυστική χώρα για ξένους επενδυτές, χάρη στο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό τους και τη σαφή παγκόσμια εμβέλειά τους.
Όσον αφορά τις πολύπλοκες χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη φετινή έκθεση, ανεβαίνοντας από την 6η το 2022 και τη 2η το 2023. Η Ελλάδα θεωρείται σταθερά περίπλοκη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη λογιστική, τη φορολογία, τους κανόνες HR και μισθοδοσίας (HRP). Επιπλέον, η ψηφιοποίηση έχει γίνει μια πρόσθετη πρόκληση που πρέπει να εξεταστεί.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου TMF, Mark Weil, δήλωσε:
Αυτοί οι δείκτες έχουν σημασία τόσο για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε μια χώρα, όσο και για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις. Υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής επιχειρηματικής πολυπλοκότητας και του κατά κεφαλήν πλούτου μεταξύ των χωρών, και ενώ αυτό διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, η γραφειοκρατική επιβάρυνση που τίθεται στις επιχειρήσεις συμβάλλει σημαντικά.
Το GBCI 2024 προσδιορίζει επίσης τα βασικά θέματα που διαμορφώνουν το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο και το ρυθμιστικό περιβάλλον
Η έκθεση υποδηλώνει ότι αντί για το μέγεθος ή την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας που αποτελεί πρόκληση, η πραγματική δυσκολία έγκειται στην ταχύτητα με την οποία εισάγονται οι ρυθμιστικές αλλαγές.
Γεωπολιτικοί παράγοντες και γεφυροποιούμενες οικονομίες
Η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει προφανώς τη ροή του εμπορίου και τις επενδυτικές επιλογές παγκοσμίως. Ενώ οι τιμές της ενέργειας παραμένουν υψηλές, η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού και οι εμπορικοί φραγμοί αποτελούν επίσης σημαντική πρόκληση για τους παγκόσμιους παίκτες. Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες επανεξετάζουν  πιθανά σχέδια ανάπτυξης και στόχους επέκτασής τους μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, ενώ τα γεωπολιτικά ζητήματα μπορεί να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού ή να δημιουργήσουν εμπορικούς φραγμούς για ορισμένες χώρες, άλλες  διαπιστώνουν ότι επωφελούνται από μια παγκόσμια αλλαγή. Λόγω της ουδετερότητάς τους σε παγκόσμια ζητήματα, οι χώρες που είναι γνωστές ως «χώρες γέφυρες» μπορούν να επωφεληθούν από την απομάκρυνση από τα καθιερωμένα μπλοκ εξουσίας. Για αυτές τις «χώρες-γέφυρες», η νεοσύστατη θέση τους στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού έχει γίνει βασικός τρόπος για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που θέλουν να διαχειριστούν τον κίνδυνο σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας.
Αβέβαιοι χρόνοι και στρατηγικές επιτυχίας – τεχνολογία και διατήρηση προσωπικού
Παρόλο που οι χώρες ονόμασαν μια ποικιλία παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη, η πληροφορική και η τεχνολογία ήταν στην κορυφή της κατάταξης ως με τη μεγαλύτερη επιρροή. Η τεχνολογία προσφέρει ανάπτυξη με πολλούς τρόπους, καθώς μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης όπου οι χώρες διαθέτουν τεχνολογική τεχνογνωσία στην κατασκευή και μπορούν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους μέσω της παραγωγής. Η χρήση τεχνολογίας για την ενίσχυση της παραγωγικότητας εντοπίστηκε επίσης σε σχέση με τον εξορθολογισμό του εργατικού δυναμικού. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και του Χονγκ Κονγκ, SAR, έβλεπαν εταιρείες να αυτοματοποιούν θέσεις εργασίας back-office, εισαγωγικού επιπέδου και μερικής απασχόλησης χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να διατηρήσουν τον αριθμό του εργατικού δυναμικού σε χαμηλά επίπεδα και να επικεντρωθούν σε εργασίες υψηλότερης αξίας.
Οι πρώτες 10 πιο πολύπλοκες και οι 10  λιγότερο πολύπλοκες χώρες:

IMG 20240602 225715

1. Ελλάδα

2. Γαλλία

3. Κολομβία

4. Μεξικό

5. Βολιβία

6. Τουρκία

7. Βραζιλία

8. Ιταλία

9. Περού

10. Καζακστάν

70. Τζαμάικα
71. Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
72. Τζέρσεϊ
73. Ηνωμένο Βασίλειο
74. Ολλανδία
75. Νέα Ζηλανδία
76. Χονγκ Κονγκ, SAR
77. Δανία
78. Κουρασάο
79. Νησιά Κέιμαν

tmf-group.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ