Διακριση – Βραβειο στην ποίηση, της μαθήτριας, Εύας Αγκοπιάν – του Αρμενικού Δημ. Σχολείου “Κυανούς Σταυρός” Αθηνών – σε Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπουδαία ΔΙΑΚΡΙΣΗ – ΒΡΑΒΕΙΟ πέτυχε η μαθήτρια της Δ’ τάξης, Εύας Αγκοπιάν, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό, την κα Μαγδαληνή Μίνη -του Αρμένικου Δημ. Σχολείου “Κυανούς Σταυρός” Αθηνών – στην κατηγορία της ποίησης, στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό: Ελληνισμός της Ανατολής – Πόντος, Θράκη, Μικρασία!

Στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό έλαβαν μέρος 8.500 μαθητές, με 600 δημιουργίες σε διαφορετικές κατηγορίες, από 200 σχολεία της Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού (Κύπρος, Βρετανία, Γερμανία, Κονγκό, Πολωνία) και διοργανώνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η μαθήτριά της Δ’ τάξης, Εύα Αγκοπιάν, πήρε το 3ο Βραβείο στην κατηγορία της ποίησης, με το ποίημα της: “Το μοβ λουλούδι” (λουλούδι με την γνωστή ονομασία Μη Με Λησμόνει – Σύμβολο Μνήμης), αφιερωμένο στην πατρίδα και σε όλα αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε!

Οι μαθητές του Αρμενικού Δημοτικού Σχολείου “Κυανούς Σταυρού” Αθηνών κι όλων των σχολείων μας, αποτελούν μια, ιδιαιτέρως, ευαίσθητη κοινωνική ομάδα της ελληνικής κοινωνίας. Ακριβώς, γιατί φέρουν την ελληνική αλλά και την αρμενική καταγωγή, “σηκώνοντας” παράλληλα, στις πλάτες τους, δύο έθνη με βαριά, αδιαμφισβήτητα, ιστορία και μνήμες νωπές, χαραγμένες με αδυσώπητη σκληρότητα.

IMG 8744 IMG 8745 IMG 8746 IMG 8747

Έλληνες και Αρμένιοι μοιράζονται, ανακουφιστικά μεν, μια πορεία αναπόφευκτα επίπονη δε, έχοντας κοινά “τραύματα”, κοινά βιώματα που στιγμάτισαν κι ένωσαν καρμικά κι οριστικά τους δύο λαούς.

Στόχος του συνολικού πρότζεκτ -μέσα στο οποίο, οι μαθητές της Δ τάξης, έγραψαν ποιήματα και παραμύθια – ήταν να δηλώσουν, μέσα από τον έντεχνο τρόπο της γραφής, το αδιαμφισβήτητο παρόν τους κόντρα στη δίνη της σύγχρονης πολεμικής πραγματικότητας που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, ο ελληνισμός κι ιδιαιτέρως, ο αρμενικός λαός του Αρτσάχ που αναγκάζεται να ζήσει άλλη μια σύγχρονη γενοκτονία, η οποία, ακόμα, βρίσκεται εν εξελίξει, με τη Διεθνή κοινότητα να κωφεύει και να “λυπάται” άπραγη και επιλεκτικά….

Γίνεται άραγε οι “μυρωδιές” των λέξεων που αναδύονται από το μοβ λουλούδι της μικρής Εύας να κρατήσουν τη μνήμη ζωντανή και η γραφή να αποτελέσει “όπλο” ισχυρότερο των όπλων τους;;;
Η ιστορία έχει αποδείξει ότι γίνεται!!!

Μέσα από “Το μοβ λουλούδι” της Εύας, οι συμμαθητές της, τα παιδιά της Γ’ τάξης – που συμμετείχαν και στο βίντεο που κατατέθηκε κι έλαβε Έπαινο Συμμετοχής στο διαγωνισμό – και όλα τα παιδιά του ελληνοαρμένικου Δημοτικού Σχολείου μας- γίνονται οι γενοκτονίες μας , γίνονται ο ξεριζωμός, γίνονται η ιστορία μας, γίνονται η μνήμη και η ΦΩΝΗ που πρέπει να ακουστεί…

Συγχαρητήρια στην Εύα για το Βραβείο της!!! Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές της Δ’ τάξης, για τον ζήλο που υπέδειξαν, μέσα από τον γραπτό τους λόγο, αλλά και σε όλους τους μαθητές του Σχολείου μας για τις άπειρες ικανότητες, την τόλμη και το ταμπεραμέντο τους !!!
Η ψυχή μας λάμπει! Πάλι και πάλι!!!
Τα παιδιά μας δηλώνουν το Παρόν και δείχνουν τον δρόμο!!!
Είμαστε περήφανοι για όλους!!!

Η βράβευση της μαθήτριας και του Σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί επίσημα, τον Νοέμβρη του 2024 , στη Συνεδριακή Αίθουσα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ), με την παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών, κυρίου Στάθη Κωνσταντινίδη , Καθηγητών της έδρας Σπουδών του ΑΠΘ, για τον ελληνισμό της Ανατολής, καθώς και των υπευθύνων του διαγωνισμού, και αναμένουν την παρουσία μας!

Θα είμαστε όλοι εκεί!!!

“Λίγο ακόμα…Να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα”!

Γ. Σεφέρης (Νομπελίστας Έλληνας ποιητής)

Είμαι σαν το χορτάρι στην άκρη του δρόμου …Όσο περισσότερο με πατάνε, τόσο πιο πολύ οι ρίζες μου βαθαίνουν”.

Μπαρούιρ Σεβάκ (Αρμένιος ποιητής)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ