Η Δανία νοικιάζει φυλακές στο Κοσσυφοπέδιο για να μεταφέρει εκεί κατάδικους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Δανία πρόκειται να στείλει  μια πρώτη παρτίδα περίπου 300 κρατούμενων στο Κοσσυφοπέδιο, έπειτα από συνεννόηση με τις αρχές της Πρίστινα, φυσικά με το αζημίωτο.

Το σχέδιο αυτό για τη μεταφορά φυλακισμένων σε μια χώρα που απέχει περισσότερο από 2.000 χιλιόμετρα επικρίθηκε έντονα από τους Δανούς ειδικούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι φυλακές που απέχουν 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, στο Γκιλάν, έχουν ενοικιασθεί από το δανικό κράτος και τώρα Δανοί σχεδιάζουν  τη νέα εγκατάσταση των 300 κελιών.

Ποιοι θα σταλούν εκεί

Η Υπηρεσία Φυλακών του Κοσσυφοπεδίου θα ανοικοδομήσει τη φυλακή του Γκιλάν τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με τα πρότυπα της Δανίας, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να δέχεται κατάδικους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρόκειται να απελαθούν από τη Δανία για να εκτίσουν τις ποινές τους.

Η ίδια η φυλακή δεν εγείρει τόσο ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο η απόφαση να στεγαστούν στο Κοσσυφοπέδιο, είπε η Τερέζα Ρούτερ, νομική διευθύντρια στο Dignity, μια δανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υπήρξαν αξιόπιστες καταγγελίες για κατάχρηση στο παρελθόν», είπε  η Ρούτερ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμβεί κάτι (στο Κοσσυφοπέδιο), αλλά σίγουρα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος σε σύγκριση με το αν τους έβαζαν σε φυλακή της Δανίας», είπε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε στην έκθεσή του για τη χώρα του 2023 ότι ενώ οι φυλακές στο Κοσσυφοπέδιο πληρούν ορισμένα διεθνή πρότυπα, η βία μεταξύ κρατουμένων, η διαφθορά και η ανεπαρκής μεταχείριση των κρατουμένων με ψυχική αναπηρία εξακολουθούν να υφίστανται.

«Ένα διμηνιαίο μάθημα δεν αλλάζει τη συμπεριφορά»

Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων δήλωσε σε έκθεση του Δεκεμβρίου 2023 ότι ανησυχεί για την πρόσβαση των κρατουμένων στην ιατρική περίθαλψη και τις οικογενειακές επισκέψεις.

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε τη συμφωνία την περασμένη Πέμπτη, η οποία Δανία, μια πλούσια σκανδιναβική χώρα, λέει ότι θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις υπερπληθυσμένες φυλακές και την έλλειψη φρουρών.

Σε αντάλλαγμα, το Κοσσυφοπέδιο, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, θα λάβει 210 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια.

Κανένα άτομο που καταδικάζεται για τρομοκρατία ή εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης δεν θα μεταφερθεί στο Γκιλάν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας και τον Ισμαήλ Ντιμπράνι, τον επικεφαλής των φυλακών του Κοσσυφοπεδίου.

«Αυτοί οι άνθρωποι που θα φτάσουν διαχειρίζονται εύκολα από το σύστημά μας», είπε ο Ντιμπράνι. Το φύλο των συλληφθέντων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί

Ένας Δανός διοικητής φυλακών θα συνδιαχειρίζεται την εγκατάσταση με έναν τοπικό διευθυντή, ενώ όλοι οι φρουροί θα είναι από το Κοσσυφοπέδιο.

Οι Κοσοβάροι φρουροί θα εκπαιδευτούν από τις δανικές αρχές για να διασφαλίσουν ότι η μεταχείριση των κρατουμένων ανταποκρίνεται στα δανικά και διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας.

Αλλά οι Δανοί ειδικοί στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν πειστεί. «Ένα διμηνιαίο μάθημα δεν αλλάζει συμπεριφορά», είπε η Ρούτερ.

Ο Ρινόρ Μπεχλούλι, που ζει κοντά στη φυλακή στο χωριό Παστζάκ, είπε ότι δεν έχει σημασία από πού προέρχονται οι κρατούμενοι.

«Είτε είναι από τη Δανία, την Αγγλία ή αλλού, είναι φυλακισμένοι άνθρωποι», είπε.

Οι πρώτοι κατάδικοι θα μεταφερθούν εντός 21 με 25 μηνών από την έναρξη της ανοικοδόμησης της φυλακής, η οποία αναμένεται να γίνει σε λίγες εβδομάδες.

Όπως σημειώνει το αλβανικό Top Channel, η Δανία, με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, θα παραδώσει στο Κοσσυφοπέδιο ένα αρχικό τέλος πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ η πληρωμή θα γίνεται σε τριμηνιαίες δόσεις, κατά τους πρώτους 12 μήνες χρήσης της φυλακής, ανάλογα με τον αριθμό των κρατουμένων που μπορεί να φιλοξενήσει η εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία, η Δανία δεν θα στέλνει κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικά αδικήματα, κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου και κρατούμενους με διάγνωση σοβαρών ψυχικών διαταραχών που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη έξω από τη φυλακή.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ