Υπουργός Ουκρανίας: Διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια θα καθιστούσε ακατοίκητη την ανατολική Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας, Ρούσλαν Στρέλετ, προειδοποίησε ότι μια πιθανή διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια θα επηρεάσει ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και θα μπορούσε να δημιουργήσει ραδιενεργή ρύπανση για έναν αιώνα. Ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται στα εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος έκανε τις δηλώσεις στο πλαίσιο άλλων οικολογικών καταστροφών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια κατάσταση παρόμοια με τη ραδιενεργή διαρροή του Τσερνομπίλ το 1986 θα είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σήμερα.

«Μπορώ μόνο να πω ότι αυτή η καταστροφή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την καταστροφή του Τσερνομπίλ του 1986.

Επειδή ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνομπίλ είχε μόνο έναν αντιδραστήρα. Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και διαθέτει έξι αντιδραστήρες. Δεν μπορώ καν να φανταστώ ποια περιοχή θα επηρεαστεί. Φυσικά, οι μεγάλες πόλεις, δηλαδή Ζαπορόζιε, Κιροβόγκραντ, Ντνίπρο, Νικολάεφ, Χέρσον, θα ακολουθήσει η Δημοκρατία της Μολδαβίας , η ανατολική Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. Ένα μεγάλο μέρος της Μαύρης Θάλασσας. Όλες αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Ακόμη και τώρα, 38 χρόνια μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ, νιώθουμε τις συνέπειες. Αλλά αν μπορείτε να πολλαπλασιάσετε αυτά τα ίχνη έξι φορές, μια πολύ μεγάλη περιοχή θα επηρεαστεί. Και θα υπάρχει ραδιενεργή ρύπανση που θα διαρκέσει 100 χρόνια», εξήγησε ο υπουργός σε συνέντευξή του στη μολδαβική «Deschide».

Ο Ρούσλαν Στρέλετ, υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας, επέστησε επίσης την προσοχή στις καταστροφικές οικολογικές επιπτώσεις του βομβαρδισμού υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Δνείστερο, που θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει το έδαφος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα ήταν η μεγαλύτερη πράξη οικοκτονίας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι οικολογικές απώλειες που προκλήθηκαν από την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα ανέρχονται σε περισσότερα από 147 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (περίπου 3,35 δισεκατομμύρια ευρώ).

%CE%96%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%8C%CE%B6%CE%B9%CF%81%CF%81%CF%81%CF%84%CF%85ffhrder

Καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Η Ουκρανία έχασε τότε 14 κυβικά χιλιόμετρα πόσιμου νερού, αρκετό νερό για να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη για δύο ημέρες.

Έχασε αυτή την ποσότητα νερού σε δύο μέρες.

Άρα, αν καταστρέψουν άλλο φράγμα, θα έχουμε την ίδια κατάσταση. Και είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις ποιο θα είναι το κόστος. Αλλά το κύριο ζήτημα δεν είναι πόσο θα κοστίσει. Το βασικό πρόβλημα είναι πώς θα το αποκαταστήσουμε», τόνισε ο Ουκρανός υπουργός.

Δήλωσε επίσης ότι, εξαιτίας των Ρώσων, το 30% των δασών της Ουκρανίας κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

«Η έκταση των καμένων δασών στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερη από τη συνολική έκταση της Κύπρου ή περίπου τα δύο τρίτα της έκτασης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Υπολογίζουμε το κόστος. Πες μας όμως πώς να αποκαταστήσουμε το δέντρο που μεγάλωσε 80 χρόνια, 100 χρόνια;

Πώς να το επιστρέψετε μια μέρα; Πόσα χρήματα πρέπει να πληρώσουμε για να το επαναφέρουμε σε μια μέρα; Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να επιδιορθώσει αυτές τις απώλειες», εξήγησε ο Ρούσλαν Στρέλετ.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ