ο Πανελλαδικό Περιοδικό “Πατρινόραμα” σε συνεργασία με το Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη και τον Σύλλογο Νέων Καλλιτεχνών Πατρών παρουσίασαν το βιβλίο της πρώτης γυναίκας Πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κας Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη με τίτλο «Για την Ελλάδα που Ματώνει», από τις εκδόσεις “Μπαρμπουνάκη”.
Η εκδήλωση, που υποστηρίχθηκε από το βιβλιοπωλείο discover έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο “Βυζαντινό” της Πάτρας την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 19:00 το απόγευμα.
Tην παρουσίαση συντόνισε ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου
Χαιρετισμούς απηύθηναν
Εφη Αναλυτή
Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών
Ευτυχία Λαμπροπούλου
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Περιοδικού Πατρινόραμα.
Για το βιβλίο μίλησαν :Χρήστος Μπούρας Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, βάζοντας την Ελλάδα στο κάδρο της Ευρωπαϊκής οικογένειας και τονίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της χώρας μας, μέσα στην Ευρώπη.
Πέτρος Γρουμπός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή το βιβλίο της κας Μαρίας Νεγρεπόντη Δελιβάνη, κατέθεσε μερικές σκέψεις για την Ελλάδα που ματώνει, παράλληλα μέσα από τον λόγο του έδωσε ένα στίγμα ελπίδας για την Ελλάδα του αύριο.
Ανδρέας Παπακυριακόπουλος,Τέως Διευθυντής ενημέρωσης ΥΠΕΘΑ, δικαιολόγησε τον τίτλο του βιβλίου μέσα από σκέψεις και απόψεις οι οποίες πηγάζουν από πολύχρονη δημοσιογραφική έρευνα όπως ανέφερε. Μίλησε για την Ελλάδα του χθές και των μνημονίων. Έδωσε την δική του άποψη για το πως η χώρα βυθίστηκε σε τέλμα.
Γεώργιος Χαρβαλιάς, Δημοσιογράφος, αρθρογράφος και συγγραφέας τεκμηρίωσε τον τίτλο του βιβλίου “Για την Ελλάδα που ματώνει”. Ενώ με εύστοχο τρόπο έκανε μικρές ιστορικές αναδρομές τεκμηριώνοντας τα λεγόμενά του.
Τέλος, μίλησε η πρώην πρύτανης και συγγραφέας του βιβλίου “Για την Ελλάδα που ματώνει” Μαρία Νεγρεπόντη–Δελιβάνη, αναφέροντας τι ήταν εκείνο που την οδήγησε να γράψει αυτό το βιβλίο. Μεταφέροντας τα συναισθήματά της καθώς έγραφε, ενώ τόνισε την ορθοδοξία των απόψεων του πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών Χρήστου Μπούρα. Αλλά και για το επαχθές χρέος.
Τον Λόγο πήραν
πήραν πολλοί από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι ανέπτυξαν έναν εποικοδομητικό διάλογο τόσο με την συγγραφέα όσο και με τους δημοσιογράφους Γεώργιο Χαρβαλιά και Ανδρέα Παπακυριακόπουλο.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας,στο πλαισιο των 60 χρόνων φέτος από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών, προσέφερε το σύμβολο της σοφίας στην πρώτη γυναίκα πρύτανη της χώρας.
Αμέσως μετά την παρουσίαση ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Ματσούκας προσέφερε στην κα Νεγρεπόντη– Δελιβάνη το βιβλίο “Η Ελλάδα Τιμά Τον James D. Watson, Διπλή έλικα DNA, η ανακάλυψη που άλλαξε τον κόσμο”.Η “έκδοση αποτελεί μια καταγραφή της ιστορικής επίσκεψης του James Watson στην Ελλάδα το 2011 και το 2016 στα συνέδρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιατρική Χημεία» του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε αυτά τα συνέδρια, με τιμώμενο πρόσωπο τον James Watson, δόθηκε η ευκαιρία ώστε η Ελληνική Πανεπιστημιακή Κοινότητα να γνωρίσει από κοντά τον σπουδαίο ερευνητή.
Η ανακάλυψη της δομής και λειτουργίας της διπλής έλικας DNA των Watson και Crick υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ανθρώπινου νου και ένα τεράστιο βήμα του ανθρώπου στην πορεία του μέσω των αιώνων. Θεωρείται η σημαντικότερη ανακάλυψη μετά τη διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης από τον Κάρολο Δαρβίνο”.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Καλών Τεχνών Πάτρας Κωστής Παλαμάς” Θεόδωρος Μαλλιάς, “Κωστής Παλαμάς” Θεόδωρος Μαλλιάς, μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΕλληνοκαναδικούΚογκρέσου Κώστα Πάππα προσέφεραν στην συγγραφέα το βιβλίο “ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ” (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ). “Ένα ιστορικό οδοιπορικό στην σύνθεση, διαμόρφωση και ανάδειξη του Αρχαίου αυτού αθλητικού πνεύματος από τα βάθη του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού με το “Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων” του Ομήρου, τον “καλόν κ’ αγαθόν πολίτη” του Πλάτωνα, μέχρι την σύγχρονη εποχή με “το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι” για τον νικητή για την δημιουργία “σιδερένιου κ’ άξιου κορμιού” στον Ολυμπιακό Ύμνο του Παλαμά”.
Μεταξύ άλλων στην παρουσίαση παρέστησαν ο Εισαγγελέας Εφετών Πάτρας Νικόλαος Νικολάου με την σύζυγό του Μαρία Κυριαζή, ο Οδυσσέας Ξεριζωτής πρόεδρος του συνδέσμου ΕλληνοκαναδώνΠάτρας, ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος μουσικός -μαέστρος της Ιωνίας ορχήστρας, Dr. Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Βίβιαν Φαρμάκη, ο Αργύρης Αγγελόπουλος Προϊστάμενος Τμήματος Υγειονομικού Έλεγχου Π.Ε. Αχαΐας κ.α.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε μικρή δεξίωση.
Χορηγός Επικοινωνίας
Εφημερίδα Γνώμη Πατρών
Εξαιρετική παρουσίαση μιας μεγάλης Ελληνίδας με ένα τεράστιο αποτύπωμα και έργο συμβολή στη προσπάθεια για ένα καλύτερο άνθρωπο, καλύτερη χωρα και καλύτερο κόσμο!,