Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας ήταν η 20η Μαΐου και οι επαγγελματίες του κλάδου αναδεικνύουν τα προβλήματα που συναντούν τον τελευταίο ένα χρόνο.
Σύμφωνα με τον Παντελή Καραγουδάκη, γενικό γραμματέα Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το ελληνικό μέλι παραμένει το καλύτερο στον κόσμο, ωστόσο, έχει προκύψει τεράστιο ζήτημα με την ποσότητά του, αφού η παραγωγή πέρυσι μειώθηκε κατά 80%.
«Είναι κρίσιμη η κατάσταση τόσο για τους μελισσοκόμους όσο και για τις μέλισσες. Στον Έβρο κάηκαν εκατομμύρια μέλισσες, στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες καταστράφηκαν τα μελίσσια, ενώ η μέλισσα επηρεάζεται κυρίως από την αδυναμία να βρει τροφή, λόγω της καταστροφής των ανθέων ώστε να γίνει η επικονίαση», ανέφερε ο κ. Καραγουδάκης και συνέχισε:
«Πέρα από την κλιματική αλλαγή, εκείνο το οποίο κάνει χειρότερη την κατάσταση είναι οι ελληνοποιήσεις μελιού, ενώ το 100% του εισαγόμενου μελιού είναι προβληματικό ή υποβαθμισμένο σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι το ελληνικό μέλι βελανιδιάς βγήκε πρώτο παγκοσμίως σε διατροφική αξία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».
Ο ίδιος συνέστησε στους καταναλωτές να αγοράζουν μέλι από παραγωγό που γνωρίζουν, για να αποφεύγουν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, ενώ έκανε λόγο και για την έκθεση μελιού στη Θεσσαλονίκη. «Στην επικράτεια υπάρχουν 20.000 μελισσοκόμοι», κατέληξε.