Ο Σχοινας και οι Πρεσπες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που να το φανταζόμουν ότι η νέα Πρόεδρος των Σκοπίων κυρία Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα μού ανατροφοδοτούσε στη μνήμη γεγονότα που είχα προσπαθήσω να απαλείψω από αυτήν.

Με αφορμή τις δηλώσεις της κυρίας αυτής και κάποιες… αυθόρμητες δηλώσεις γαλάζιων στελεχών όπως της πρώην υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη -που αλλάζει στάση για το θέμα αναλόγως με τα φεγγάρια της πολιτικής της διαδρομής- θυμήθηκα πώς στάθηκαν κάποια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών και πώς αντέδρασαν κάποιοι γαλάζιοι ευρωπαϊκοί παράγοντες για να τούς φιμώσουν.

Ευρωπαϊκές πηγές μου οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης μού θύμισαν αρχικώς τα όσα έλεγε ο τότε Επίτροπος Μετανάστευσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία ξεκάθαρα προβληματική. Τότε ο Έλληνας Επίτροπος τόνιζε πως είναι άλλο πράγμα ο γεωγραφικός προσδιορισμός που όλες οι κυβερνήσεις συμφώνησαν και άλλο ο ιστορικός προσδιορισμός που επιχειρήθηκε μέσω της Συμφωνίας.

Έλα όμως που ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς που εξ συμπτώσεως να υποθέσω διαδέχτηκε τον κ. Αβραμόπουλο στη θέση του Έλληνα Επιτρόπου και που τάχθηκε με την ιδιότητα του εκπροσώπου της Κομισιόν υπέρ των Πρεσπών, έσπευσε να πει ότι η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα τη Συμφωνία. Επειδή όπως καλά ξέρετε δεν ξεχνώ εύκολα θυμίζω ότι ο κύριος Μαργαρίτης διορίστηκε Επίτροπος επειδή ήταν το μοναδικό στέλεχος της ΝΔ που ευλόγησε τη Συμφωνία με τα Σκόπια, αφήνοντας στην απ’ έξω τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά που ήταν απέναντι.

Ο Σχοινάς, ο Αβραμόπουλος και ο ρόλος του Σελμάγιερ

Μαθαίνω λοιπόν έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια συγκλονιστικές πληροφορίες από τις ευρωπαϊκές μου πηγές που επιμένουν ότι ο κ. Σχοινάς διέγραψε μαζί με τον φίλο του επι κεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία Μάρτιν Σελμάγιερ από τα πρακτικά του Κολλεγίου των Επιτρόπων την παρέμβαση Αβραμόπουλου με την οποία είχε συμφωνήσει και η Βουλγάρα Επίτροπος κυρία Μαρίγια Γκάμπριελ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η καταγωγή της ήταν από τα Σκόπια ως βουλγαρικής οντότητας και ότι η γλώσσα τους ήταν η βουλγαρική.

Όλα τα άλλα είναι γνωστά. Θυμίζω ότι πριν από τρεις Κυριακές σάς αποκάλυψα ότι στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στους Δελφούς ο κ. Μ. Σχοινάς στοιχημάτιζε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον ξαναπροτείνει για τη θέση του Επιτρόπου. Την Πυθία τη ρώτησε;

Κωλοτούμπες για ρεμπεσκέδες

Δεν φεύγω από το Σκοπιανό γιατί όπως σάς προανέφερα οι τελευταίες εξελίξεις μετά την ανάδειξη του VMRO στην ηγεσία της χώρας μού έξυσαν και τη μνήμη και κάποιες πληγές του παρελθόντος. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ημέρα που η κυρία Ντόρα υποστήριξε ότι κακώς η Ελλάδα, δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής, έβαλε το ιστορικό βέτο στο Βουκουρέστι. Σε άλλη φάση και κυρίως όταν ζοριζόταν πολιτικά ,το τροπάριό της ήταν ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή στην οποία διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών είπε τα ηρωικά «όχι» στη Ρουμανία για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Τώρα θυμήθηκε έπειτα από πέντε χρόνια αφωνίας της ότι πρέπει να κυρωθούν τα τρία μνημόνια συνεργασίας. Εγώ πάλι θα αρχίσω να κλίνω την λέξη ρεμπεσκές σε όλα τα πρόσωπα και στον ενικό και στον πληθυντικό.

Κυρία επί των Τιμών – Εστία της Κυριακής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ