Ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων! 22 – 5 – 2016
«Αιδεσιμολογιότατε εκπρόσωπε του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου
Κύριοι Υπουργοί,
Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Πρόεδρε της Ενώσεως Κεντρώων,
Εξοχότατε κ. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα,
Εξοχότατε κ. Αντιπρόεδρε της Αρμενικής Βουλής,
Κυρία Εκπρόσωπε της Περιφέρειας Αττικής,
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων στην Ελλάδα,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγε Βασίλειε Τελλίδη, ο πρώτος Πόντιος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχε κ. Χρήστο Βαΐτση,
Εκπρόσωποι των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Πτέραρχοι, Στρατηγοί, Ναύαρχοι,
Κυρίες και κύριοι,
Προσέρχομαι με ιδιαίτερη συγκίνηση, αλλά και με συνείδηση του ιστορικού βάρους που ενσωματώνει αυτή η μέρα, μέρα μνήμης, πόνου, θλίψης, αγανάκτησης, αλλά συνάμα μέρα που δείχνει στο έθνος μας το δρόμο του χρέους.
Σήμερα, μνημονεύουμε τα θύματα της τακτικής του αφανισμού της διαφορετικότητας στην εθνικότητα, στον πολιτισμό, στην ιδεολογία και στη θρησκεία. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής και το χρέος μας για διατήρηση άσβεστης της μνήμης, για όλους εκείνους τους ανθρώπους μας, που έδωσαν ανυπολόγιστα και δυσανάλογα υψηλό φόρο αίματος για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.
Η ιστορία έχει καταγράψει και έχει συνδέσει το Ελληνικό και Αρμενικό Έθνος άρρηκτα με στενούς δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης. Κατά τις χιλιετίες αυτές προχωρούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, έχοντας βιώσει δραματικά γεγονότα, που τελικά δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν και σήμερα απολαμβάνουμε και οι δύο τα αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Αγαθά που στηρίζουν το άριστο υπόβαθρο των διμερών μας σχέσεων. Άλλωστε η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την Αρμενία μετά την ανεξαρτησία της το 1991.
Η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων και των Αρμενίων παραμένει στη συλλογική μνήμη ως ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα του προηγούμενου αιώνα, αλλά και ως ένα έγκλημα στο οποίο τόσα χρόνια μετά δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη.
Στη μνήμη μας βεβαίως έχουμε ζωντανούς και τους Ασσυρίους και όλες αυτές τις εθνότητες οι οποίες σφάχτηκαν από το ίδιο μαχαίρι.
Απ’ το 1909 ως το 1923, οι Νεότουρκοι σκότωσαν ομαδικά περισσότερους από 350.000 Έλληνες κατοίκους του Πόντου και 1,5 εκατομμύρια Αρμενίους και ανάγκασαν τους υπόλοιπους να αφήσουν τα σπίτια τους.
Στον αγώνα αυτόν καταγράφτηκαν πρωτόγνωρες πράξεις αυταπάρνησης και θυσίας, που εναπόθεσαν ανεκτίμητες αξίες υπέρ της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού της απούσας ανθρωπότητας.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα γονατίζουμε με δέος μπροστά στο ανέσπερο φως που εκπέμπει ο θάνατος τόσων χιλιάδων αθώων. Μας συγκλονίζει η βαρβαρότητα της Γενοκτονίας και μας γεμίζει αποτροπιασμό το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά η Τουρκία διαστρεβλώνει τα γεγονότα και συνεχίζει την άτεγκτη στάση της άρνησης του εγκλήματος και της απόκρυψης της ιστορικής αλήθειας.
Η Τουρκία, η οποία υποτίθεται ότι ακολουθεί πορεία εκδημοκρατισμού, εξακολουθεί να περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το άρθρο 301 του συντάγματος το οποίο προβλέπει ποινικές διώξεις, σε οποιονδήποτε προσβάλει την Τουρκία, αποτελεί απτό παράδειγμα για το πώς αντιλαμβάνεται η γείτονα χώρα τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η αναβίωση του νεοοθωμανικού οράματος είναι πιο ορατή από ποτέ. Ενδεχομένως να φαίνεται χρήσιμη στους παγκόσμιους γεωπολιτικούς δρώντες, αλλά σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει παράγοντα αποσταθεροποίησης. Δυστυχώς οι αντιλήψεις του Παντουρανικού δόγματος υπάρχουν ακόμα και εφαρμοστήκαν με την κατοχή της Κύπρου.
Στις μαύρες σελίδες της ιστορίας, με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τη σφαγή των Κούρδων, η σελίδα της Γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού και των Αρμενίων, όπως και των Ασσυρίων, γίνεται ακόμα πιο μαύρη, όταν στερείται από τα χιλιάδες θύματα η στοιχειώδης ηθική δικαίωση.
Τα εγκλήματα κατά ολόκληρων εθνών δεν είναι δυνατόν να παραγράφονται. Οι ψυχές των νεκρών δεν θα ησυχάσουν εάν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη. Όπου δικαιοσύνη είναι η ανάληψη της ευθύνης και η διατύπωση γενναίας συγγνώμης για τις πράξεις που οδήγησαν στο χαμό αθώους πολίτες.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο συναισθηματικό, αλλά ζήτημα αξιοπρέπειας όλης της ανθρωπότητας. Σε άλλες περιπτώσεις ακούστηκε συγγνώμη και αποκαταστάθηκε το δίκαιο. Πώς είναι δυνατόν για τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων να ισχύει ιστορική ασυλία για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν. Η συγγνώμη θα λυτρώσει τον τουρκικό λαό από το βάρος της συλλογικής ενοχής. Το ίδιο έπραξαν και άλλοι που απολογήθηκαν και τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων.
Κυρίες και κύριοι,
Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους.
Είναι, λοιπόν, ώρα να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά αυτή και να τιμούμε, στην πράξη, τη μνήμη των περίπου 350.000 Ελλήνων του Πόντου και των 1,5 εκατ. των Αρμενίων, που έπεσαν θύματα μιας απάνθρωπης γενοκτονίας. Δίδαξαν και διέδωσαν πολιτισμό, αλλά σφαγιάστηκαν. Διώχτηκαν και ξεριζώθηκαν. Έκαναν τις κοινωνίες τους να ευημερήσουν, αλλά αντιμετώπισαν την καταστροφή.
Όσοι επέζησαν έγιναν πρόσφυγες σε ξένους τόπους και λησμονήθηκαν από την ίδια την Πατρίδα τους. Όσοι γύρισαν, οι πατεράδες και οι μανάδες των περισσοτέρων από εσάς, έφεραν στην Πατρίδα, λίγο χώμα, μία εικόνα και ατέλειωτες αναμνήσεις. Όλοι, όπου κι αν βρέθηκαν, κράτησαν βαθιά την αγάπη τους για την Ελλάδα, που όμως τους πίκρανε.
Γιατί αυτό είναι η αλήθεια.
Η αναγνώριση ήρθε με μια 70ετή καθυστέρηση από την Βουλή των Ελλήνων που ψήφισε ομόφωνα (Φεβρουάριος 1994) την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο.
Είναι σημαντικό, μία τέτοια ημέρα, να μη ξεχνάμε. Είναι σημαντικό, κάθε μέρα, να αναλογιζόμαστε το χρέος που μας βαραίνει. Χρέος τιμής απέναντι σε ανθρώπους που πέθαναν για να παραμείνουν έλληνες και χριστιανοί.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την Ιστορία τους. Και η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί τμήμα της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων, σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας, που επιτέλους πρέπει να ενταχθεί στα σχολικά βιβλία και να παραδίδεται από γενιά σε γενιά.
Μια μνήμη που δε γεννά αισθήματα μίσους. Γιατί ο δικός μας πολιτισμός το ήθος και οι αρχές μας δεν επιζητούν εκδίκηση. Απλά για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια νέα εποχή που δεν θα στηρίζεται στη βαρβαρότητα, αλλά πάνω σε δημοκρατικές βάσεις του αμοιβαίου σεβασμού και της αδελφοσύνης των λαών.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα και η Aρμενία στο διάβα της ιστορίας τους έχουν βιώσει τα αναμφισβήτητα γεγονότα των γενοκτονιών στους πληθυσμούς από κοινό δυνάστη. Οι θυσίες αυτές υπογραμμίζουν και σηματοδοτούν μια ιστορική ευθύνη και ένα ανεκπλήρωτο ηθικό και πολιτικό χρέος, το οποίο μνημονεύεται και στη σημερινή εκδήλωση, μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων, που αποφασίσαμε από κοινού με τον ομόλογό μου Σειράν Οχανιάν στην τελευταία επίσκεψή μου στην Αρμενία.
Θέλω από αυτό το βήμα να σας εκφράσω τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας σήμερα γιατί βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλων των Ελλήνων.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την προετοιμασία όλων αυτών των εκδηλώσεων για την τιμή, τη μνήμη, τη θύμηση.
Σας καλώ να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας των δυο λαών.
Αιωνία η μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας».
Թէոֆանիս Մալքիտիս Հայոց Ցեղասպանութիւնը
Όταν ο Πάνος Καμμένος @PanosKammenos τιμούσε την Γενοκτονία των Αρμενίων, το μαύρο μέτωπο τον εγκαλούσε "γιατί προκαλεί τον Ερντογάν"
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Yerablur Military Pantheon στο Ερεβάν 3/2018 #ArmenianGenocide #ArmenianGenocide106 #Armenian_Genocide pic.twitter.com/IfemTlH66Q
— avgerinosx (@avgerinosx) April 24, 2021
Όταν ο Πάνος Καμμένος @PanosKammenos έκανε εκδηλώσεις μνήμης στην Αθήνα για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου, οι "μεταρρυθμιστές" τον αποκαλούσαν "ακραίο"#ArmenianGenocide #ArmenianGenocide106 #Armenian_Genocide pic.twitter.com/rSGOAGq0Dz
— avgerinosx (@avgerinosx) April 24, 2021
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.
Βραβεύτηκαν ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, η γιαγιά Ελισάβετ Αλεξανδρίδου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργος Παρχαρίδης, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο Γεώργιος Τσαλουχίδης, η υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ο παραολυμπιονίκης Γρηγόρης Πολυχρονίδης.