Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που αφιέρωσε 25 χρόνια για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, σε ερώτηση που του τέθηκε για την ένταση που δημιουργήθηκε στις δύο πλευρές, δήλωσε εν συντομία: « Νομίζω ότι θα αποφύγω προς το παρόν. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να πω κάτι σε αυτό το σημείο », είπε ο Νίμιτς.
Στο μεταξύ, οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τη λεκτική χρήση της νέας προέδρου του ονόματος «Μακεδονία» χωρίς το επίθετο «Βόρεια» δεν υποχωρούν.
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών που υπέγραψε τη Συμφωνία το 2018, Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε στήλη του «Euronews» εκτιμά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευπρόσδεκτη πραγματικότητα, ακόμη και μεταξύ των αντιπάλων της, και η επανάληψη της διαφοράς, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν πολύ χειρότερη.
«Η συμφωνία που υπογράψαμε είναι ένας καλός συμβιβασμός, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κρίσιμες ανησυχίες και των δύο μερών. Ηρεμούσε τότε τις διμερείς σχέσεις και ξεκίνησε τους ανανεωμένους δεσμούς μεταξύ των λαών μας, ανοίγοντας την πόρτα στη φιλία και τη συνεργασία», γράφει ο Ντιμιτρόφ.
Παρόμοια άποψη για τις συνέπειες της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη πλευρά των Σκοπίων εξέφρασε και ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Τόνι Ντεσκόσκι, ο οποίος συμμετείχε στη νομική ομάδα στη αγωγή κατά της Ελλάδας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ντεσκόσκι απάντησε ότι για τα Σκόπια μόνο η παραβίαση των Πρεσπών είναι χειρότερη από τις Πρέσπες και επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο στη Βουλγαρία θα δοθεί επιχείρημα ότι η παραβίαση της Διμερούς Συμφωνίας Καλής Γειτονίας από εμάς ήταν η αιτία για το βέτο της Βουλγαρίας στην ΕΕ.
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι τρομερά κακή για τη χώρα και την εθνική μας ταυτότητα. Υπάρχει όμως ένα χειρότερο σενάριο για εμάς. Και αυτό είναι η χώρα μας που εισέρχεται σε συστηματική και συνεχή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μια τέτοια συμπεριφορά θα δημιουργήσει μια εντύπωση ακραίας ανευθυνότητας εκ μέρους μας και θα δώσει στην Ελλάδα περιθώριο να προσποιηθεί ότι είναι θύμα και να λάβει σκληρά μέτρα εναντίον μας, ως άμυνα απέναντι στην «επιθετικότητά μας», πιστεύει ο Ντεσκόσκι.
Νέα προειδοποίηση προς τις αρχές των Σκοπίων να χρησιμοποιούν μόνο το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» ήρθε ξανά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ΕΡΤ, ο Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στη μελλοντική κυβέρνηση των Σκοπίων, επανέλαβε ότι χωρίς την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας για το όνομα, η Ελλάδα δεν θα επικυρώσει τα μνημόνια και δεν θα υπάρξει πρόοδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
«Μετά το ζήτημα της ονομασίας, υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη υποχώρηση και θέλω για άλλη μια φορά να στείλω ένα προειδοποιητικό μήνυμα στη νέα κυβέρνηση, να αλλάξει γραμμή από εδώ και στο εξής. Να σεβόμαστε αυτή την κεντρική διάταξη της Συνθήκης των Πρεσπών, να χρησιμοποιούμε μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν αναφέρουμε τον βόρειο γείτονά μας. Διαφορετικά, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία», είπε ο Μητσοτάκης.
Οι θυελλώδεις αντιδράσεις από την Αθήνα εντάθηκαν μετά τον όρκο της προέδρου Σιλιανόφσκα Ντάβκοβα, η οποία με την ευκαιρία αυτή άφησε έξω το «Βόρεια» και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανακοίνωσε την ίδια προσέγγιση, αν και όπως είπε, η συμφωνία είναι πραγματικότητα και θα γίνει σεβαστή.
kanal5
—