Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποκάλυψαν τις τελευταίες στρατιωτικές τους καινοτομίες που αντιπροσωπεύουν το μέλλον της στρατιωτικής άμυνας, ενσωματωμένες σε ένα υποθαλάσσιο drone.
Το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκάλυψε, σε ρεπορτάζ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία αποκάλυψαν πρόσφατα δύο πρωτότυπα στρατιωτικών σκαφών που λειτουργούν κάτω από τη θάλασσα.
Το αμερικάνικο μοντέλο ονομαζόταν «Manta Ray», ενώ το μοντέλο από την Αυστραλία «Ghost Shark».
Το δίκτυο επικαλέστηκε εμπειρογνώμονες που είπαν: «Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το μέλλον του υποθαλάσσιου πολέμου και να επιδείξουν την ικανότητα να ασκούν δύναμη, ενώ μειώνουν τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή».
Η χρήση drones σε αεροπορικές επιχειρήσεις έχει γίνει κοινή και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα χρησιμοποίησαν εκτενώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990.
Τα νεότερα και φθηνότερα drones έχουν γίνει απαραίτητα κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού και για τις δύο πλευρές στον ρωσικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της ο γείτονάς της, της Ουκρανίας.
Μοντέλο Ghost Shark -Οργανισμός Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας
Το δίκτυο γράφει «Τα εναέρια και επιφανειακά drones μπορούν να ελεγχθούν χρησιμοποιώντας δορυφόρους, οπτικά κύματα και ραδιόφωνο, αλλά αυτά δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο υπό την επιφάνεια της θάλασσας».
Μια μελέτη του 2023 στο ελβετικό περιοδικό Sensors σημειώνει ότι «οι υποβρύχιες επικοινωνίες απαιτούν περισσότερη ισχύ, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντική απώλεια δεδομένων λόγω μεταβλητών όπως η θερμοκρασία του νερού, η περιεκτικότητα σε αλάτι και το βάθος», σύμφωνα με το δίκτυο.
Οι κατασκευαστές της νέας γενιάς μη επανδρωμένων στρατιωτικών οχημάτων δεν εξήγησαν πώς θα ξεπεράσουν τα προβλήματα επικοινωνίας.
Αλλά όταν η Αυστραλία παρουσίασε το Ghost Shark τον περασμένο μήνα, περιέγραψε τα πρωτότυπα ως «τα πιο προηγμένα αυτόνομα υποθαλάσσια οχήματα στον κόσμο».
Οι ειδικοί της κατασκευής επιβιβάζονται στο manta ray – Οργανισμός Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας
Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας δήλωσε ότι το “Ghost Shark” θα παρέχει στο Ναυτικό μια μυστική, μεγάλης εμβέλειας και ανεξάρτητη ικανότητα υποθαλάσσιου πολέμου.
Εξήγησε επίσης ότι «μπορεί να διεξάγει συνεχείς επιχειρήσεις πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και στόχευσης, αναμένοντας την παράδοση των πρωτοτύπων στα τέλη του επόμενου έτους και θα είναι διαθέσιμο για εξαγωγή μετά την ένταξή του στο Αυστραλιανό Ναυτικό».
Πριν από το Manta Ray, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Northrop Grumman και δοκιμάστηκε στη Νότια Καλιφόρνια τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατασκευάσει προηγουμένως το θαλάσσιο όχημα Orca.
Η Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), ο κλάδος του Πενταγώνου που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, λέει ότι η ισχύς του manta ray έγκειται στη σπονδυλωτότητά του και στην ικανότητα εναλλαγής ωφέλιμου φορτίου ανάλογα με την αποστολή.
Το CNN εν κατακλείδι σημειώνει, «Εκτός από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, υπάρχουν και άλλες χώρες που εργάζονται στον τομέα των μη επανδρωμένων σκαφών, όπως ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ινδία, το Ιράν, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, η Νορβηγία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο».
—