Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στην ομιλία του προς το έθνος ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα δεν θα είναι ταπεινωτικό για τον σερβικό λαό και ότι αυτός ο «αγώνας» είναι πολύ αβέβαιος.
Αναμένει ότι θα υπάρξει σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα στις 9 Μαΐου και ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση την εβδομάδα μεταξύ 11 και 16 Μαΐου.
Ο Πρόεδρος είπε ότι η ψηφοφορία στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ένταξη της Πρίστινα αναμένεται στις 16 Μαΐου.
Επισημαίνει ότι οι πιθανότητες της Πρίστινα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, αλλά ότι το Βελιγράδι κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει και είναι περήφανο γι’ αυτό.
Τι είπε ο πρόεδρος της Σερβίας
Ο Βούτσιτς είπε ότι ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα σχηματιστεί τις επόμενες δύο ημέρες και ανακοίνωσε ότι πάνω από το 30 τοις εκατό της κυβέρνησης θα αποτελείται από εντελώς νέα άτομα, ενώ θα παραμείνουν όσοι έχουν δείξει αποτελέσματα την προηγούμενη περίοδο.
Αναμένει ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στην κυβέρνηση που θα προστατεύσουν την κυριαρχία, τα εθνικά συμφέροντα, την ανεξαρτησία της Σερβίας και ότι δεν θα τσακωθούν με τους παραδοσιακούς μας φίλους.
«Συνομίλησα με τον πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα»
Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, και ότι ζήτησε «να συζητήσουν μαζί, να εξορθολογίσουν τις μοναδικές αποφάσεις μετά το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα» για μετά το Πάσχα, και ότι το αποδέχτηκε.
«Έχουμε πολλά θέματα που είναι σημαντικά για εμάς, ας μιλήσουμε για τη συνεργασία σε όλους τους τομείς ουσιαστικής σημασίας και την προστασία του κυριλλικού αλφαβήτου, στους τομείς του πολιτισμού και της οικονομίας όπου τα πράγματα πάνε καλύτερα από ποτέ.
Ο Βούτσιτς απαντώντας στην ερώτηση αν ο Ντόντικ θα του ζητήσει υποστήριξη για την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τόνισε ότι η θέση της Σερβίας είναι γνωστή, ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ότι απαιτεί συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Ντέιτον.
Εκστρατεία ψεμάτων για το Κοσσυφοπέδιο
Ο Βούτσιτς είπε επίσης ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ψεμάτων, μια εκστρατεία ευέλικτης ερμηνείας των υποχρεώσεων της Πρίστινα και ταυτόχρονα εφαρμογή διαφόρων θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την ενοχή της σερβικής ηγεσίας, επειδή η Πρίστινα δεν θα γίνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης με μεγάλη βεβαιότητα.
Προσθέτει ότι οι πιθανότητες για ένταξη εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, αλλά ότι το Βελιγράδι κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει και είναι περήφανο γι’ αυτό.
«Έτσι, σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς», είπε ο πρόεδρος.
Περίεργες επισκέψεις της Ντόρας Μπακογιάννη
Ανέφερε ότι μετά τις «περίεργες επισκέψεις της Ντόρας Μπακογιάνι στην Αθήνα», δεν έγινε λόγος για τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμωνως προϋπόθεση για την ένταξη της Πρίστινα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και για την αποτροπή περαιτέρω απαλλοτριώσεων και τη συγκρότηση οι λεγόμενοι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σταθμοί στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.
Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι η Βιόσα Οσμάνι είπε ότι μετά την ένταξή τους στο Συμβούλιο της Ευρώπης, «οικογένειες που στερούνται δικαιοσύνης για 25 χρόνια» θα έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να μηνύσουν τη Σερβία και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη για αυτές ώστε η διαδικασία ένταξης να είναι επιτυχής.
Ραδιοτηλεόραση Σερβίας
—