Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η ελληνική κοινωνία, με τα φαινόμενα παραβατικότητας κάθε είδους να κλιμακώνονται συνεχώς και να έχουν σε πολλές περιπτώσεις, τραγική κατάληξη. Σοβαρή και ουσιαστική αντίδραση από τη Πολιτεία δεν υπάρχει και όπου υπάρχει, αυτή δεν φτάνει.
Η ενδοοικογενειακή βία και δη η έμφυλη διάστασή της, είναι ένα κομμάτι που εξελίσσεται σε μάστιγα, με όλο και περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλα τόσα να μένουν μακριάαπό τα «φώτα» της δημοσιότητας…
Κάθε μέρα τα δικαστήρια εκδικάζουν κάποια σχετική υπόθεση, τα αστυνομικά τμήματα αντιμετωπίζουν κάποια σχετική υπόθεση, (ή δεν την αντιμετωπίζουν, αν σκεφτεί κανείς το τι συνέβη στην Κυριακή Γρίβα έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων), τα νοσοκομεία περιθάλπουν κάποιο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.
Οι αριθμοί που έφερε στο φως το larissanet.gr και αφορούν μόνο τη Λάρισα ειναι ταυτόχρονα σοκαριστικοί, ανατριχιαστικοί, αλλά και ενδεικτικοί, ως προς το πού οδεύουμε…
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι και την 18η Απριλίου 2024, καταγράφηκαν στη θεσσαλική πόλη 109 περιστατικά! Πραγματικά ασύλληπτο νούμερο… 109 περιστατικά σε 109 ημέρες μόνο σε μία πόλη!
- Δύο εβδομάδες πριν, σε ολόκληρη τη χώρα:
Το 2023, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, είχαν καταγραφεί στη Λάρισα πάνω από 300 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της πόλης, το οποίο λειτουργεί από το 2022.
Οι περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί, αφορούν κάθε ηλικία, κάθε μορφωτικό επίπεδο, κάθε οικονομική κατάσταση. Από απόφοιτους ΑΕΙ μέχρι νοικοκυρές, από σύντομες σχέσεις μέχρι πολυετείς γάμους και ηλικίες από 23 μέχρι και άνω των 50 ετών. Έχουν όμως ένα κοινό στοιχείο: σε κάθε περίπτωση, το θύμα ήταν γυναίκα.
Ξυλοδαρμοί, χτυπήματα, σπρωξίματα, πέταγμα αντικειμένων, ύβρεις, απειλές, τηλεφωνικές απειλές, ήταν μόνο κάποια με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπα τα θύματα και στη συνέχεια οι Αρχές που ανέλαβαν τις υποθέσεις.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας, η ενοδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα (υποχρεούνται δηλαδή οι αρμόδιες Αρχές να ενεργούν άμεσα όταν ενημερώνονται σχετικά) και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο, σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ.