Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη για την παροχή συστοιχιών αεράμυνας στις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά φαίνεται ότι δεν θα προέρχονται από την Ισπανία ή την Ελλάδα.
Η Μαδρίτη δεν θα μεταφέρει κανένα από τα τρία συστήματα Patriot της στην Ουκρανία , σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής El País.
Αντίθετα, η Ισπανία έχει δεσμευτεί να στείλει πυραύλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχουσες εκδόσεις του συστήματος εδάφους-αέρος.
Αν και οποιαδήποτε πρόσθετη δύναμη πυρός θα ήταν ευπρόσδεκτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είναι πολύ πίσω στον εξοπλισμό της με τουλάχιστον επτά συστοιχίες υψηλής ποιότητας συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων που απαιτούνται για την προστασία πόλεων και βασικών υποδομών από ρωσικές επιθέσεις.
Οι Σύμμαχοι ήλπιζαν ότι η Ισπανία θα μπορούσε να είναι ένας από τους χορηγούς, καθώς το Κίεβο μάχεται σε μια ευρείας κλίμακας εισβολή του ρωσικού στρατού.
«Η Ελλάδα δεν θα στείλει S-300 ή «Patriot» στην Ουκρανία»
Εν τω μεταξύ, η Αθήνα αρνείται επίσης να δεσμεύσει το σύστημα λόγω των ανησυχιών της για την ασφάλεια με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα δεν θα στείλει S-300 ή “Patriot” στην Ουκρανία» – δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τοπική τηλεόραση Sky την Πέμπτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Την Πέμπτη, ο Μητσοτάκης δήλωσε στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει ούτε το «Patriot» ούτε το «S-300» στην Ουκρανία, παρά τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και την κρίσιμη ανεπάρκεια που έχει η Ουκρανία στον τομέα της αεράμυνας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία με διάφορους τρόπους, παρέχοντας αμυντικό υλικό. Ωστόσο, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τα οπλικά συστήματα που είναι καίρια για τις αποτρεπτικές ικανότητές της.
Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, η αποστολή αυτού του εξοπλισμού στην Ουκρανία θα αποτελούσε πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική αεροπορική ασφάλεια.
« Έχουμε πλεόνασμα υλικού με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αυτό κάναμε και πιστεύω ότι είναι η σωστή επιλογή. Και αν μπορέσουμε να βρούμε περισσότερα, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όμως τα συστήματα αεράμυνας είναι κρίσιμα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν θα σταλούν στην Ουκρανία», τόνισε ο Μητσοτάκης.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν στις 22 Απριλίου ότι η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει τουλάχιστον ένα «Patriot» στην Ουκρανία, μετά τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα κράτη μέλη να αυξήσουν την αεροπορική βοήθεια στο Κίεβο.
Η Γερμανία, η οποία έχει υποσχεθεί στην Ουκρανία τρεις συστοιχίες «Patriot», εξαπέλυσε επίθεση για να πιέσει σε χώρες να δωρίσουν τα αχρησιμοποίητα συστήματά τους.
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι «αναμένει» από τις χώρες να υποσχεθούν βοήθεια στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να καταλάβει» την άρνηση χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.
Την Παρασκευή, περίπου 50 χώρες θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης για συνομιλίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με τον συντονισμό της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας.
Μαζί με την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γερμανία, η Ολλανδία, η Ρουμανία και η Πολωνία έχουν συστήματα Patriot στα αποθέματά τους.
(Reuters, Πρακτορεία)
—